Chinezii foloseau unelte confecționate din diamant… cu 4500 de ani în urmă


Locuitorii Chinei au fost primii care au utilizat diamantele, în calitate de unelte. Meșteșugarii chinezi au folosit diamantele în acest scop, după cum o arată cercetările, cu două milenii înainte ca în India să fi apărut această practică. Diamantele erau folosite, în Epoca Pietrei, pentru a șlefui diferitele podoabe și obiecte confecționate din pietre prețioase, mai ales din jad, printre care și topoarele ceremoniale. Mai înainte de a se decoperi că diamantele erau utilizate în acest mod, se credea că pentru șlefuirea obiectelor cult confecționate din pietre prețioase se foloseau bucăți de cuarț.

b

Însă, o echipă de cercetărori de la Harvard, împreună cu un colectiv de cercetare din China, a arătat că piesele străvechi găsite de către arheologi în siturile neolitice prezintă o șlefuire deosebit de fină, care nu ar fi putut fi realizată prin simpla folosire a cuarțului, un material puțin mai dur decât jadul.

Echipa de cercetare, condusă de către fizicianul Peter Lu, a examinat patru topoare ceremoniale, prin utilizarea razelor X. Una dintre securi era veche de cel puțin 4500 de ani. Cel mai abundent material existent în compoziția acelor străvechi topoare ceremoniale era corindonul (un oxid natural de aluminiu, de mare duritate), ale cărui varietăți de culoare roșie sunt rubinele. Varietățile de corindon albastre sunt safirele.

AFM

Corindonul este una dintre cele mai dure substanțe din natură. Diamantul este, însă, și mai dur. Oamenii de știință au încercat, experimental, o finisare cu ajutorul unor unelte confecționate din siliciu, alumină și diamant. Ulterior, în urma examinărilor efectuate cu ajutorul unui microscop de forță atomică, a reieșit că piesa cea mai veche (una dintre securile ceremoniale) a fost șlefuită cu ajutorul unei unelte confecționate din diamant.

Până acum, pe baza documentelor, se credea că prima utilizare a diamantelor, ca unelte, datează dintr-o epocă mai apropiată, adică din India anului 500 î.e.n. Dar cercetătorii au descoperit că uneltele de diamant au fost folosite cu 2000 de ani mai devreme, mai exact cu 4500 de ani în urmă.

d

Foarte ciudat este că nici măcar prin aplicarea celor mai moderne și mai performante metode de șefuire, echipa de cercetare nu a reușit să atingă finețea și netezimea suprafeței lamei de topor veche de patru milenii și jumătate. Autorii studiului au sugerat că marele număr de obiecte de jad extrem de bine finisate ce datează din Neoliticul chinezesc poate fi explicat prin utilizarea uneltelor confecționate din diamant.

a

c

Autor: Tomi Tohaneanu

Surse: bbc.co.uk, http://www.ancient-code.com, harvard.edu

http://www.cunoastelumea.ro

Reclame
Acest articol a fost publicat în ISTORIE UNIVERSALA(descoperiri). Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s