Destinul tragic a lui William J. Sidis, unul dintre cei mai inteligenți oameni de pe Pământ. Adimis la Harvard la 9 ani, a murit șomer la 46


 

William James Sidis a fost considerat unul dintre cei mai inteligenți oameni de pe planetă, însă I.Q său extrem de ridicat nu i-a oferit o viața pe măsură, ba din contra.

Născut în New Yok City din imigranți ucrainieni în anul 1898, William părea să aibă un viitor strălucit. La doar 8 luni se hrănea singur cu lingurița, la doar 1 an și jumătate putea să citească, până la vârsta la care alți copii încep să meargă la școală, băiatul vorbea fluent în franceză, germană, latină, ebraică, greacă și rusă, iar la vârsta de 9 ani fusese deja admis la Harvard.

Deși fusese admis la Harvard la doar 9 ani, profesorii îl primesc la studii după trei ani de zile când îl consideră mult mai matur din punct de vedere emoțional pentru a urma studiile prestigioasei universități. Fiind un subiect de știri, reporterii îl urmau deseori pe William prin campusul universității, în căutarea de senzațional. În final termină facultatea la vârsta de 16 ani, vârsta la care ceilalți adolescenți abia se obișnuiesc cu viața de liceeni.

În ciuda succesului său de la Harvard, William James Sidis a numit experiența ca fiind una nefericită și chiar traumatizantă. Acesta a fost tachinat și umilit de ceilalți colegi mai mari. La absolvire, le-a declarat reporterilor prezenți la eveniment: „Vreau să trăiesc o viață perfectă. Singurul mod de a trăi viața perfectă este de a trăi în izolare. Am urât întotdeauna mulțimile”.

ffagg

După ce a terminat facultatea, s-a decis să predea pentru scurt timp matematica la Universitatea Rice din Houston, Texas. Însă faima sa și hărțuirile jurnaliștilor l-au făcut să demisioneze și să se mute în Boston unde a avut mai multe slujbe, sub nivelul său de inteligență.

În luna mai a anului 1919, a fost arestat pentru organizarea de manifestații comuniste. În timpul procesului declară că nu crede în Dumnezeu, că admiră socialismul și că este sigur că multe dintre problemele lumii ar putea fi rezolvate dacă omul renunță la capitalism.

A fost condamnat la optsprezece luni de închisoare. După ce iese din închisoare nu mai păstrează legătura cu părinții săi și se retrage în micuțul său apartament din Boston unde redactează mai multe lucrări științifice. Într-o zi de vară din iulie 1944 este găsit inconștient în apartament. Avusese un accident vascular cerebral care îi fusese fatal la doar 46 de ani.

sursa: todayifoundout.com/

traducere și adaptare: Radu Ungureanu

http://www.cunoastelumea.r

Reclame
Acest articol a fost publicat în ISTORIE UNIVERSALA( personaje). Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.