Statul CIAD susține că România postdecembristă I-A FURAT MODELUL DRAPELULUI. Cum de s-a ajuns la un aspect identic al celor două steaguri?


Deși „vocea” sa nu se aude mai deloc, la noi în țară, statul Ciad, aflat în Sahara, ne acuză că i-am fi preluat modelul steagului (fără a-i cere voie). Cei aflați la cârma statului român nu se arată, și nici nu s-au arătat vreodată prea afectați de acuzațiile de furt al steagului.

În Ciad se discută de mai multă vreme pe această temă, încă din 1990, dar chestiunea a revenit în atenție în urmă cu o lună, când participanții la protestele din Capitală au afișat un imens tricolor. Imaginile au făcut înconjurul planetei iar locuitorii Ciadului și-au adus aminte din nou de vechea problemă.

b

Decidenții români din 1989 au fost în cunoștință de cauză atunci când au ales modelul steagului, indentic celui din Ciad, dar n-au fost deloc preocupați de acest ultim aspect. Se spune că Mitterrand, președintele francez, ar fi avut o tentativă de a-i determina pe liderii României post-decembriste să adopte un alt steag, dar recomandările sale n-au fost urmate. Ba chiar Mitterrand ar fi sugerat ca steagul să rămână decupat, „cu gaură în centru”, așa cum era în zilelele fierbinți din decembrie 1989. Evident, ideea era departe de a fi una bună. Cert este că, atâta vreme cât steagul României era prevăzut cu stemă, cetățenii din Ciad nu au formulat nicio acuză.

Chad

La nivel mondial nu există nicio entitate care ar putea decide asupra problemei aspectului indentic al drapelelor a două națiuni, stabilind cine își poate păstra steagul intact și cine trebuie să și-l schimbe.

Dacă politicienilor care l-au urmat pe Ceaușescu nu le-a păsat că, după înlăturarea stemei, avem steag aidoma celui din Ciad, Igor Dodon are un mare păs: el ar vrea, sărmanul, un alt drapel, pentru Moldova de peste Prut. Desigur, Dodon și-ar dori unul care să se asemene cât mai puțin tricolorului românesc, motiv pentru care merită trimis în… Ciad, în căutare de idei.

C

Ngarlejy Yorongar, component al Adunării Naționale a Ciadului, susține că nu s-a întreprins nimic, în legătură cu chestiunea steagurilor, lucru care ar însemna, în viziunea sa, „un eșec pentru ONU”. De parcă ONU n-ar avea altceva de făcut!

Cât privește vechimea modelului drapelelor, în spațiul românesc au fost arborate, în secolul XIX, diferite variante ale steagului, toate colorate în roșu, galben și albastru. Stemele au fost modificate în funcție de context și de regimul politic, modificarea cea mai mare fiind efectuată în 1948, când s-a înlocuit stema regală cu stema socialistă, pe care era reprezentată imaginea cu grânele, muntele, sonda, copacii și soarele de pe fundal.

Revoluționari români, la 1848

Revoluționari români, la 1848

Ciadul și-a ales drapelul în 1959, drapel care a devenit oficial un an mai târziu, odată cu dobândirea independenței de stat. Semnificația culorilor de pe drapelul Ciadului este: roșul – sângele eroilor, galbenul – nesfârșitele nisipuri sahariene, albastrul – Lacul Ciad.

Ciadul n-ar concepe să-și modifice drapelul iar maxima concesie pe care ar fi dispuși românii s-o facă ar fi reașezarea stemei pe drapelul național. Cine știe, s-ar putea ca evenimentul acesta să se petreacă după… fireasca Unire cu Basarabia!

2

Observație finală: tricolorul românesc nu este 100% identic cu steagul Ciadului. Specialiștii în vexilogie (disciplina care studiază steagurile din diferite epoci și state) constată că albastrul steagului românesc, fiind o nuanță mai deschisă, diferă de cel al steagului din Ciad. Seninul infinit al cerului românesc nu are foarte multe lucruri în comun cu apele Lacului Ciad!

Chad army

a

Autor: Tomi Tohaneanu

Sursa informații: www.digi24.ro

http://www.cunoastelumea.ro

Reclame
Acest articol a fost publicat în ROMANIA. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s