Guvernul japonez, responsabil prin neglijență pentru dezastrul nuclear de la Fukushima din 2011 (decizie tribunal).


Ştiți propaganda cu „ce tare e statul japonez şi cât de bine fac ei lucrurile”. Propaganda asta s-a mai răcit după Fukushima.

Neglijența guvernului japonez și a operatorului centralei nucleare au contribuit la dezastrul de la Fukushima din martie 2011, a decis vineri un tribunal din Japonia, informează agenția Kyodo.

Conform hotărârii tribunalului districtual din Maebashi, guvernul și operatorul centralei nucleare au dat dovadă de neglijență în pregătirea măsurilor anti-tsunami și trebuie să plătească 38,55 milioane de yeni (340.000 de dolari) daune persoanelor strămutate.

Avocații reclamanților au spus că a fost prima dată când un tribunal japonez a recunoscut că o astfel de neglijență a jucat un rol în cea mai mare catastrofă nucleară de la Cernobîl încoace, care a determinat evacuarea a mii de oameni.

Decizia a fost prima dintr-o serie de procese intentate de persoane care au fost forțate să plece după ce trei reactoare s-au topit la uzina operată de Tokyo Electric Power Company Holdings Inc., în zilele de după producerea unui cutremur puternic urmat de un tsunami, în nord-estul Japoniei, pe 11 martie 2011.

Instanța de judecată a declarat că dezastrul nuclear putea fi prevenit, spunând că statul ar fi trebuit să-și folosească puterile de reglementare pentru a determina compania TEPCO să ia măsuri preventive.

Cei 137 de reclamanți, care s-au mutat în Prefectura Gunma și în alte părți, au cerut împreună 1,5 miliarde de yeni despăgubiri pentru suferință emoțională, spunând că și-au pierdut mijloacele de subzistență și s-au confruntat cu dificultăți o perioadă îndelungată, iar suma pe care o primesc în prezent drept compensare conform directivelor statului nu este de ajuns.

Grupul de reclamanți include 76 de persoane cărora li s-a cerut să evacueze zona afectată și 61 care au plecat din proprie inițiativă.

Problemele care au fost ridicate în timpul procesului s-au concentrat pe faptul dacă statul și TEPCO ar fi putut prevedea tsunami-ul și dacă valoarea compensației acordate în conformitate cu directivele de stat este suficientă.

Reclamanții au pretins că statul și TEPCO ar fi putut prevedea că valul de peste 10 de metri va lovi centrala, pe baza unei estimări guvernamentale din 2002 care spunea că există un risc de aproximativ 20 la sută ca un tsunami provocat de un cutremur cu magnitudine 8 să se producă în următorii 30 de ani.

Statul și TEPCO au susținut că nu ar fi putut prevedea ce s-a întâmplat și, chiar dacă ar fi luat măsuri împotriva tsunami-ului în baza estimării pe termen lung, nu ar fi putut evita consecințele.

http://fluierul.ro/

Anunțuri
Acest articol a fost publicat în FUKUSHIMA -ENERGIE ATOMICA. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s