SUFLETUL si SINELE – cea mai frumoasã poveste de iubire din lume –


Metodã rapidã de evolutie spiritualã

de Rãzvan Petre

 

CONSIDERATII TEORETICE DESPRE SUFLET SI SPIRIT

OMUL SI DUMNEZEU

În inima omului stã sufletul. În inima sufletului stã Spiritul. În inima Spiritului stã Dumnezeu.

Dumnezeu este punctul fãrã dimensiune din care origineazã toate fiintele si lucrurile. În Dumnezeu ne întâlnim cu totii.

Trupul, sufletul si Spiritul se gãsesc pe niveluri diferite de vibratie, care necesitã o abordare potrivitã. Nu poti cunoaste sufletul prin metode biologice, potrivite trupului. Nu poti cunoaste Spiritul prin metode psihologice, potrivite sufletului. Nu-L poti cunoaste pe Dumnezeu din lecturi spiritiste sau voiaje astrale… Unii oameni au avut experiente mistice în care L-au întâlnit pe Domnul „fatã în fatã”. Uimirea lor nu avea margini. Totusi, o distantã încã îi mai separa.

Existã o stare supremã, în care poti fuziona complet cu El. Cum sã ajungi acolo, cum sã intri în Dumnezeire, suflete? Iubindu-ti Spiritul…

 

CONFUZII LINGVISTICE

Literatura spiritualã este foarte bogatã, în toate limbile Pãmântului. Este posibil sã aparã confuzii lingvistice între suflet si spirit. Iatã câteva repere:

– Traducerile venite din Extremul Orient spun „spirit”, dar înteleg minte, gândire. În limba francezã, un „om de spirit” înseamnã o minte inventivã.

– În limba englezã, dar si în româneste, deseori, cuvântul „suflet” semnificã spiritul.

– Se mai foloseste cuvântul „suflet” în pereche cu mintea, semnificând emotiile, respectiv gândurile.

– În scrierile crestine, cuvântul „duh” semnificã în mod normal spiritul, dar uneori poartã si sensul de suflet. „Sfântul Duh” desemneazã persoana unui Spirit sau Spirite înalte. Totusi, de cele mai multe ori, în scrierile crestine, „Sfântul Duh” este sinonim cu Gratia Divinã.

– Unii filosofeazã, la modul general, despre „Spirit”, dându-i un sens vag sau acela de Dumnezeu.

– În psihologie, „sinele” se referã la suflet, cu exceptia psihologiei transpersonale, unde sinele capãtã semnificatia de spirit. În acest articol, Spiritul si Sinele sunt sinonime.

– În unele scrieri spirituale, cuvântul „constiintã” se referã la spirit. În scrierile mele recente, folosesc cuvântul „constiintã (umanã)” ca parte a sufletului omenesc, din motive de claritate.

 

TRUP – SUFLET – SPIRIT

Cea mai simplã schemã a alcãtuirii omului, bine cunoscutã si acceptatã în Occident, este trinomul trup+suflet+spirit. Sã împãrtim, didactic, fiecare etaj în 2 pãrti esentiale:

TRUPUL= corp + Creier

SUFLETUL= minte + Constiintã (umanã)

SPIRITUL= perispirit energetic + Nucleu (Constiinta Divinã)

Regãsim aceeasi structurã bipolarã la toate cele 3 niveluri, între care constatãm o analogie evidentã: Nucleul (scânteia divinã) este pentru perispirit ceea ce este Constiinta este pentru minte si ceea ce este Creierul pentru restul corpului – si anume, centrul de comandã.

Perispiritul înseamnã energie, actiune, sensibilitate ca si mintea, ca si corpul – adicã partea senzorio-motorie. În schimb, Constiinta este observatorul si dirijorul mintii, la fel cum Nucleul controleazã detasat actiunile perispiritului.

O altã analogie foarte importantã: Creierul este o parte din minte (nivelul urmãtor), dupã cum Constiinta este o parte din perispirit (nivelul urmãtor), iar Nucleul este o parte din nivelul urmãtor – Divinitatea. Constiinta umanã este un fragment detasat din partea cea mai rafinatã a perispiritului central (cel mai apropiat de Nucleu), dupã cum „scânteia divinã” (Nucleul) este iscatã de Marele Foc al Divinitãtii.

 

LA ÎNCARNARE, SPIRITUL ÎSI CREEAZÃ UN SUFLET

Spiritele trãiesc în mod natural în lumea astralã. Dar ele sunt curioase sã trãiascã în lumea fizicã, fapt pentru care se încarneazã în orice fiintã biologicã li se oferã, potrivitã cu rangul lor evolutiv: o gâzã, o pasãre, un animal, un om… De fiecare datã, experienta este captivantã, deosebitã. Spiritul este o fiintã în mod natural expansionatã, dar acceptã limitarea într-o formã fizicã, temporar, pentru plãcerea experientei. Spiritul va conduce trupul prin intermediul sufletului. Sufletul este o fiintã hibridã, el contine atât mintea (aspectul limitat), cât si constiinta (aspectul nelimitat), astfel putând intermedia experienta între lumea fizicã si Spirit. Spiritul nu poate sã îsi nege sau anuleze eternitatea, indestructibilitatea, potentialitatea infinitã. De aceea îsi creeazã un suflet potrivit destinat vietii limitate, muritoare. Trãirile sufletului sunt primite instantaneu si de Spirit, dar nuantat, specific sensibilitãtii Lui.

Datoria omului este de a trãi, chiar dacã nu întelege de ce s-a nãscut si de ce trebuie sã moarã. Acestea le stie Spiritul sãu. Sufletul omului trebuie sã îsi asculte Stãpânul si sã se bucure de viatã, asa cum este ea, cu bune si cu rele. Ce se întâmplã când trupul nu ascultã de vointã (ca în cazul paraliziei)? Omul este un handicapat. Iar când sufletul nu ascultã de Spirit, ce este? Un rãzvrãtit, un nefericit, un handicapat…

Spiritul nu este un dictator, venit cu forta de aiurea. Este blând si întelegãtor. El tine în viatã omul, de la nastere si pânã la moarte. În somn, când Spiritul iese din corp, sufletul si trupul sunt aproape morti. Sinele este o sursã nebãnuitã de putere, creativitate, protectie, mângâiere. Si, mai ales, este sursa constientei noastre.

Sufletul îi spune trupului: „Mergi în acea directie!„, dar trupul stie sã meargã singur, fãrã ajutor. Tot asa, Spiritul îi dã sufletului indicatii de esentã, sfaturi si decizii. Acesta din urmã le pune în aplicare, fiind mai familiarizat cu detaliile de conjuncturã. În cazul omului întelept, deciziile în toate actiunile sunt luate imediat, total inspirat, fãrã incertitudini si amânãri. Viata curge neturbulent. Oricâte capcane i s-ar întinde, sufletul le ocoleste spontan, instinctiv. Gustã libertatea, fãrã a se simti coplesit de ea ca filosofii existentialisti… Majoritatea oamenilor suntem, din pãcate, neliberi. Actiunile si comportamentul nostru este deseori marcat de prejudecãti, scheme de gândire, limite personale – adicã suntem prizonierii ego-ului.

 

PRACTICA DEVOTIUNII FATÃ DE SINE

SUFLETUL E SINGUR

Pentru ce m-am nãscut? De ce voi muri? Care e rostul meu?” – se întreabã sufletul, fãrã a gãsi rãspuns. Uneori, alte suflete vin si pleacã de lângã tine, fãcându-ti viata mai frumoasã pentru o vreme. Mai primesti câte-un ajutor pentru sarcinile lumesti, dar când te retragi în gândurile tale, esti singur. Nimeni nu intrã în odaia sufletului tãu. Sau poate cã… o Luminã de sus te vegheazã. Este Sinele tãu, Spiritul ce ti l-a dat Dumnezeu când te-a creat.

Când invoci spiritele superioare, sfintii, îngerii ca sã te lumineze, sã te însoteascã, ei vin degrabã si te desfatã cu energia lor sublimã. Dar pânã la urmã, spiritele înalte trebuie sã plece la treburile lor cosmice si te lasã iarãsi singur. Atunci, deznãdejdea ta poate fi coplesitoare, cãci te regãsesti în vechea carapace a ego-ului limitat, temãtor, nefericit. Cuviosul Siluan Athonitul a mãrturisit-o, citeste cum plângea el dupã Duhul Sfânt!

 

SPIRITUL ESTE LUMINA SUFLETULUI

Dar de ce nu chemi tu propriul tãu Spirit? El este cu tine 24 de ore din 24, singura lui treabã este sã fie cu tine. Este un spirit înalt si îti poate oferi multe binecuvântãri. Dacã El s-ar opune, niciun guru, nici mãcar Dumnezeu nu te-ar putea ilumina. Spiritul tãu este suveran, nu poti realiza nimic deosebit peste voia Sa si fãrã ajutorul Sãu.

Dacã tu, suflet de om, Îl rogi, El nu-ti va refuza orice-i stã în puteri, fiindcã te iubeste infinit. Sunteti ca doi frati siamezi ce privesc în directii diferite. Sângele vostru comun vã face, de cele mai multe ori, sã simtiti si sã gânditi identic.

Spiritul este detasat de chestiunile omenesti. El are o viziune mult mai amplã, priveste evenimentele în timpul cosmic. Tu, suflete, nu esti nici începutul, nici sfârsitul eternitãtii, ci doar o etapã din milioanele de încarnãri pe care Sinele le-a avut. El îsi cunoaste cel mai bine evolutia si interesele. Cautã sã-L accepti asa cum e si sã-L întelegi!

Spiritul marelui filosof-yoghin Sri Aurobindo s-a reîncarnat în celebrul cântãret-dansator Michael Jackson. Din câte se cunoaste, Michael nu a trãit niciodatã starea de iluminare spiritualã. Ar fi putut-o obtine rapid. Dar Spiritul nu l-a îndemnat spre aceastã cãutare. Îsi fãcuse deja stagiul de mistic în corpul înteleptului indian… Chestie de noroc.

Dacã citesti aceste rânduri si îti doresti iluminarea, probabil cã ai noroc. Aceste cuvinte simple te vor ajuta.

 

PACEA SPIRITULUI

Ai tot cãutat diverse persoane, cãrti, locuri care sã-ti dea pacea inimii. Uneori ai gãsit-o, dar a trecut repede si ai rãmas însingurat, în avalansa realitãtii cotidiene. Asta s-a întâmplat fiindcã nu te-ai gândit cã linistea inimii tale este chiar Spiritul din tine. Restul sunt doar sanse ca sã rãmâi tãcut si sã-I simti pacea.

Cea mai frumoasã relatie de dragoste o poti avea cu propriul Spirit. Este perfectã, fãrã certuri, comunicati instantaneu orice între voi, te simti extraordinar de bine cu El. Si El cu tine, cã doar esti copilul Lui, pe care îl modeleazã de ani de zile. În plus, iubirea voastrã nu va muri niciodatã. Asa este dragostea pentru om a Spiritului si iubirea de Sine a sufletului.

Cel mai greu îti vine sã crezi cã El existã, cã nu este o fictiune sau autosugestie. Acceptã aceastã „ipotezã” cu toatã credinta si se va petrece un miracol cu tine. Tu porti un alter-ego minunat, sublim. „My Self is Fantastic!” Este ca si cum un cersetor s-ar privi în oglindã si ar vedea un print strãlucitor. Ce soc pe bietul om!

Spiritul este împãratul vietii tale, guru-l întelepciunii tale, dãruitorul iluminãrii spirituale. Dacã o vrei, cere-i-o Lui. Se va îndupleca si te va face fericit. Nu îti trebuie o pregãtire specialã sau un anumit moment astral. În orice clipã a vietii, Gratia Divinã se aflã aici, în tine. Nu poti sã o provoci, dar poti sã o ceri. Oricând, deseori. Te vei simti dintr-o datã mult mai bine. Ai intrat în legãturã cu Taina… Lasã-i libertatea de a-ti dãrui ce alege Ea. Nu-i pretinde altceva! Ai încredere în discernãmântul si iubirea Ei nesfârsitã pentru tine.

Spiritul este o fiintã foarte asemãnãtoare cu tine, dar mult mai purã. Asa ai arãta tu dacã ai trãi în paradisul îngerilor. Acum, ca suflet, trãiesti printre pãcãtosi, iar asta ti-a cam tãiat din aripi. Dar modelul ideal este prezent aici, tãcând în tine.

Iubeste-ti Sinele! Este cea mai frumoasã poruncã. El este Dumnezeul tãu personal. Dacã nu te poti apropia de acest Dumnezeu atât de real, care este si Sfântul tãu Duh, cum oare te-ai putea apropia de Dumnezeul Macrocosmic? Adorã-ti Sinele, precum o faci cu Isus, cu Maica Domnului sau cu alte icoane ceresti. Ele sunt acolo, undeva, vin si te sprijinã, dar uneori parcã nu te aud. Le ceri ajutor, dar tot singur te descurci. Asta se întâmplã fiindcã sfintii vor sã descoperi cã cel mai mare sprijin este chiar în tine. Nu ti-o spun direct, din delicatete, ci te lasã sã intuiesti si sã experimentezi forta lãuntricã infinitã. Vor sã-ti întãreascã încrederea în Sine. Spiritul nu te va lãsa singur niciodatã, locul lui este în fiinta ta, definitiv.

 

IUBESTE-TE PE TINE ÎNSUTI!

Orice cale spiritualã conduce la aceeasi realizare: Sinele Suprem, Dumnezeul fiintei noastre. Nici nu-L pot ocoli, nici nu duc în altã parte – dacã sunt cãi autentice si urmate corect. „Nimeni nu poate ajunge la Dumnezeu decât prin Sine!” Atunci, de ce sã nu scurtãm drumul, mergând direct la Spiritul lãuntric?

Unii ar numi aceasta „calea devotiunii”. Într-un fel, asa este – intri într-un dialog devotional cu El, te simti învãluit în iubirea Sa caldã, Îl rogi sã te înalte la El, sã devii una cu El. Dar nu este o cale ce ti-ar pãrea strãinã de felul tãu de a fi. Nici mãcar nu este o „metodã”, fiindcã nu trebuie sã faci absolut nimic, ci doar sã te iubesti mai mult. Citind aceste rânduri, deja te simti foarte bine, zâmbesti lãuntric, te simti usurat, înãltat, pentru cã sunt cuvinte ce vin din propria ta intuitie, exprimã un adevãr pe care nu îl vei contesta.

Abia când vei descoperi pe de-a-ntregul Dumnezeul tãu personal, ti se va revela cã si celelalte fiinte au acelasi Dumnezeu personal. Cãci Dumnezeu este unic. Acum, cât încã mai cauti adevãrul, te simti separat de lume. Este firesc, nu te necãji. Întelepciunea vine printr-o trãire din ce în ce mai largã.

Intrã în dialog cu Spiritul Divin din tine! Simte bucuria comuniunii cu El! Lasã deoparte teoriile, uitã-le si permite-ti sã te lasi pãtruns de bucuria regãsirii cu sufletul sufletului tau!

 

COMUNIUNE PRIN TÃCERE

Sufletul este precum un burete îmbibat cu fluidul Spiritului. Sunteti îngemãnati de la început. Vã identificati în foarte multe aspecte. Crezi cã sunt ale tale, dar sunt si ale Lui. Similitudinea voastrã este deja realizatã în procent de 99%! Este atât de usor sã completezi restul… Îti mai trebuie putinã bunãvointã. Noroc, deja ai. Dumnezeu se odihneste în tine, te asteaptã. Intrã în liniste!…

Comunici cu Spiritul prin tãcere. El stie oricum toate pãsurile tale. N-ai nimic nou sã-i mai spui. Stie ce vrei încã de la aparitia intentiei de vorbi. Deschide gura si… taci! Deja ati dialogat. Dacã ai o nelãmurire, pânã apuci sã o exprimi, Spiritul deja ti-a rãspuns. Întrebarea a murit înainte de a se naste. Dacã vrei sã faci ceva gresit, Spiritul îti trimite deja semnalul de alertã si te rãzgândesti imediat. În felul acesta, tu si Spiritul faceti o echipã strasnicã. De fapt, ai devenit una cu El. Nu aveti divergente si pui întelepciunea Sa în practicã.

Totusi, sufletul nu îsi va pierde dintr-o datã defectele sale omenesti. Au si ele dreptul la propria existentã, pânã li se terminã energia ce le-ai dat-o mai demult. Prin atentã autosupraveghere, tendinta de a gresi va fi treptat-treptat eliminatã. Sufletul are un aliat mai puternic decât orice inamic: este Supremul Sine! Sub influenta Lui, miracolele devin posibile. Ele nu sunt însã spectaculoase, ci intime, sunt miracole private. Cel mai mare dintre toate este acela cã Dumnezeu nu-i departe, în cosmos, ci atât de aproape si de accesibil! Spiritul este Dumnezeul tãu personal. Bucurã-te de acest miracol al tãu, numai al tãu! Tu si Sinele-Dumnezeu, o dragoste secretã, totalã, purã, absolutã… Trãiesti cea mai frumoasã poveste de iubire din lume.

 

PUTEREA IUBIRII DE SINE

Dar mintea intervine: „Toti oamenii se iubesc pe sine„. Nu chiar toti. Iubirea nu înseamnã egoism, meschinãrie, agresivitate. Lovind în altii pentru binele tãu, arãti sclavie fatã de trup si dispret fatã de Spirit. Dacã esti rãu cu altii, sigur nu te iubesti. Meritã sã nu te iubesti?…

Iubindu-ti Sinele, aceastã iubire se va întoarce fulgerãtor la tine, înzecit. Vei începe sã te iubesti intens si pe tine, cu toate imperfectiunile tale. Vei dori sã te purifici, ca sã semeni cu icoana Spiritului ce te vegheazã. Îti vei accepta limitele omenesti, cu iubire, încercând sã ti le depãsesti, tot cu iubire. Aceeasi iubire se va rãsfrânge si asupra celorlalti semeni, suflete ca si tine. Iubirea va trece dincolo de orice si vei cuprinde în inima ta toatã natura. Iubirea este ca o reactie termonuclearã beneficã, tandrã, mângâietoare – odatã iscatã, nu se mai opreste, se dilatã la infinit…

Nu esti chiar la prima întâlnire cu Sinele tãu. Dar altãdatã nu prea I-ai dat atentie – un murmur de regret, o adiere de bucurie, cam atâta ai simtit… Abia acum Îl percepi cu adevãrat. Si te-ai îndrãgostit, esti complet vrãjit. Tot la El ti-e gândul si inima – ce delectare, ce fascinatie, ce tandrete! Esti alt om! Iubesti si te simti iubit pe vecie. N-aveti cum vã despãrti. Chiar dacã uneori încerci sã te superi pe El, din motivele tale egoiste, nu te tine mult. Îti retezi singur portia de iubire care te înmiresma si te umplea cu nectar ceresc. Asa cã vei reveni zâmbind si veti râde iarãsi împreunã. E mai bine sã fii fericit, nu-i asa? Si e foarte simplu: bucurã-te de prezenta Sinelui lãuntric!

 

Pentru sceptici

SINELE ESTE REAL

Dacã esti un om pragmatic si rational, ai putea bufni: „Cum sã mã îndrãgostesc de o fantasmã? M-as putea îndrãgosti de o persoanã vizibilã, dar nu de o idee abstractã.

Dragule, de câte ori te-ai îndrãgostit de o persoanã, nu-i asa cã ideile tale de început ti s-au schimbat ulterior, cãci omul era altfel în realitate decât în sperantele tale?! Nu e nimeni vinovat. Oamenii sunt imperfecti. Iar tu te-ai îndrãgostit de un om ideal, de produsul imaginatiei tale. Sigur, poti continua sã-l iubesti – dar este alt fel de dragoste, una prieteneascã, nu fiorul adolescentin de la început, acea proiectie a unei „ideal”. E adevãrat, persoana iubitã este palpabilã, dar ce se va întâmpla dacã va muri? Va muri si iubirea ta? Sau vei continua sã iubesti o „fantasmã”?

Iubirea omeneascã intensã este la fel de „idealã” si „abstractã” precum iubirea de Sine. Însã aceasta din urmã nu va muri niciodatã, ba chiar va creste constant. Iubirea de Sine nu este geloasã. Ea te încurajeazã, suflete, sã iubesti oamenii, natura, pe Dumnezeu… Cu cât vei rãspândi iubirea în jur, Sinele tãu va fi mai multumit.

Dacã esti într-adevãr un om pragmatic si rational, trebuie sã recunosti avantajele iubirii de Sine. Si lipsa dezavantajelor. Nu pierzi nimic sã încerci si tu. Hai, iubeste-te! Dovedeste-ti inteligenta si odihneste-te în prezenta Sinelui. Tãcând si zâmbind…

Sinele este o fiintã realã, sublimã. O spun toate traditiile spirituale si înteleptii lumii. Ai mai auzit asta, dar credeai cã descrierea se referã la tine, sufletul mãrginit. Si te-ai îndoit, pe bunã dreptate, cãci îti cunosteai prea bine defectele… A fost o confuzie. Tu nu esti acea fiintã – Sinele! Încã nu. Dar El existã în tine. Meritã atentia ta, admiratia si, mai ales, iubirea ta. Fã o încercare si admite-I existenta! E foarte simplu.

Sinele nu-i o autosugestie. Însã dacã afirmi cã „nu existã”, atunci da, încerci o autosugestie. Acceptã c-ar putea exista! Nu va sti nimeni ce gândesti, nu te vei face de rusine. Te consideri un „liber cugetãtor”. Foarte bine, atunci nu crede orbeste cã nu existã, ci probeazã în forul interior. Acolo nu mai e nimeni în fata cãruia sã-ti etalezi scepticismul. Te rog, nu mã crede, verificã personal…!

 

Pentru cãutãtorii spirituali mai avansati

ILUMINARE SI ELIBERARE

Textele întelepciunii vorbesc de eliberarea Spiritului de roata reîncarnãrilor. Dar e problema Lui… Nu este un tel rezonabil pentru tine, suflete muritor. De unde stii tu cã Spiritul tãu nu mai vrea sã se reîncarneze? Tu poti spera la un alt fel de eliberare – eliberarea de încãtusarea ego-ului, ca sã trãiesti spontaneitatea Spiritului.

Nu privi iluminarea ca pe un trofeu de expus în vitrina supraomului. Ea nu te ridicã deasupra celorlalti, ci te umanizeazã si mai mult, te face mai întelegãtor, compasiv, smerit, dar îti dã si puterea de a depãsi orice greutãti, în numele si spre lauda Sinelui.

Experienta iluminãrii este o ocazie specialã, care trece si nimeni nu stie dacã se va mai întoarce. Importantã este transformarea ulterioarã a vietii de zi cu zi. Ti-ai micsorat ego-ul? Ti-ai eliberat sufletul, ai devenit un receptacol deschis pentru Spirit? Conteazã eliberarea, nu extazul. Esti în stare sã renunti la iluminare în favoarea eliberãrii?

Eliberarea vine din abandonarea totalã în fata vointei, întelepciunii si iubirii Sinelui. Renuntã la ideea fixã cã, dacã n-ai trãit un extaz, o experientã iesitã din comun, nici nu ai putea deveni una cu Sinele supraconstient! Poti manifesta Sinele si fãrã extaz. Prin smerenie sincerã în fata Sa, prin devotiune tot mai adâncã…

Dacã nu te poti deschide astfel, experienta extazului te-ar putea face sã te simti în restul timpului frustrat, nostalgic, sã fugi de realitatea ordinarã, sã ajungi în stare de sevraj mistic. Riscul dispare numai dacã îti întelegi menirea si limitele sufletului si te împaci cu tine însuti, abandonându-te vointei supreme.

Cel mai simplu este sã vrei eliberarea, ea stã în puterea ta de a te unifica cu Spiritul. Sansa iluminãrii ar putea veni si ea sau nu, însã nu depinde de tine. Schimbã-ti prioritãtile: cautã eliberarea, nu iluminarea! Eliberarea este o stare de libertate lãuntricã, bucurie, lipsã de teamã, iubire pentru tot ce existã – sunt efectele totalei deschideri si transparente la influenta Spiritului. Acestea sunt aduse de iubirea de Sine.

 

NOTIUNI DESPRE ILUMINAREA SPIRITUALÃ

Cum definim iluminarea spiritualã?

Poti privi sufletul ca fiind copilul Spiritului. Când copilul cere insistent adevãrul si este pregãtit sã-l afle, pãrintele i-l spune. Asa este cu iluminarea.

Este imposibil sã descrii principiile televiziunii unui aborigen primitiv. Tot asa, nu prea avem notiuni care sã descrie o experientã supramentalã, transpersonalã, misticã. Totusi, putem sã o definim prin termenii deja introdusi teoretic.

Nucleul divin mai este numit de diversi învãtati: Inima, sau Spatiul, sau Vidul, sau Prezenta, sau Nemanifestarea, sau Sat-Chit-Ananda. El are o naturã non-dualã, adicã se identificã simultan cu tot ce este creat, dar si cu Dumnezeu.

Constiinta umanã este lipitã de minte prin functionare, dar origineazã din stratul cel mai înalt al perispiritului, cel mai aproape de Nucleul divin. Deci constiinta umanã poate baleia de la nivelul mental dual (unde existã relatia eu-lume) la nivelul non-dual, al Divinitãtii (doar în cazul iluminãrii spirituale).

Despre Nucleul divin al Spiritului nu putem afirma nimic altceva decât cã are natura lui Dumnezeu, fiind un fragment holografic din El. Primul strat central al perispiritului (constiinta Spiritului asupra universului creat) defineste identitatea unicã a Spiritului printre celelalte spirite – sentimentul subtil de „Eu” (sanscr., Aham) -, care apoi se perpetueazã si asupra sufletului, într-o formã mai vulgarã si dureroasã, numitã „ego”. Sentimentul cã Eul este diferit de restul obiectelor si fenomenelor creeazã dualitatea. Intrând în Nucleul divin, acest sentiment dispare, lãsând locul unei stãri numite în diverse moduri: „Eu sunt”, sau „Unu fãrã secund”, sau „Eu sunt El”. Aceasta este iluminarea spiritualã.

Iluminarea este o Gratie a Spiritului, când îsi lasã sufletul sã guste putin din starea Sa nativã beatificã. Sinele este Maestrul, iar sufletul, ucenicul. Dacã iluminarea ar destabiliza în vreun fel sufletul, Spiritul va amâna sã i-o ofere. Datoria sufletului este sã functioneze eficient, ca intermediar al intereselor superioare ale Spiritului: sã fie sensibil la realitate, dar si la intentiile Spiritului, sã actioneze asupra mediului, dar sã si transmitã corect datele realitãtii cãtre Spirit.

Viata trebuie trãitã asa cum este ea. Avem nevoie de oameni echilibrati si realisti, dar în acelasi timp bine ancorati spiritual si intuitivi. Oamenii sunt curiosi sã trãiascã stãri paranormale, iesite din comun, senzatii tari psihice. Existã variate stãri de extaz, mai mult sau mai putin folositoare sufletului nestiutor si curios. Dintre toate, numai una poate fi numitã starea supremã de iluminare, de beatitudine spiritualã. Dar putini au parte de ea… Doar Dumnezeu stie care om meritã acest cadou suprem.

 

Expansiunea iluminãrii

Misticul indian Sri Aurobindo a îmbogãtit spiritualitatea omeneascã cu un concept revolutionar si adevãrat: iluminarea nu este finalul cãutãrii spirituale, dupã care nu mai ar fi nimic de fãcut. Dimpotrivã, cu cât te înalti mai mult cãtre supraconstient, cu atât poti si trebuie sã cobori în adâncurile inconstientului, ca sã purifici sedimentele psihice depuse timp de milioane de ani de evolutie inconstientã. Este o „yoga integralã” pe care doar iluminatii si-o pot asuma. El însusi a obtinut iluminarea în 3 zile, dar si-a petrecut restul lungii sale vietii iluminând tenebrele inconstientului personal, dar si a celui colectiv.

În Occident, psihiatrul John Welwood, pionier al psihologiei transpersonale si practicant al meditatiei budiste, a lansat o „psihologie integralã„, care abordeazã simultan cele 3 domenii distincte:

1 – Accederea la dimensiunea suprapersonalã, prin meditatie contemplativã.

2 – Pe mãsurã ce constiinta se expansioneazã dincolo de granitele personale, acest fapt scoate deseori la suprafatã tipare nocive emotionale si mentale subconstiente vechi, care se manifestã adesea cu o fortã impetuoasã. Este esential sã le demolezi, prin autocunoastere si sinceritate. Nerezolvarea problemelor psihologice provoacã distorsiuni în dezvoltarea spiritualã, cum se pot vedea, din pãcate, chiar si la unii lideri de comunitãti religioase sau maestri spirituali.

3 – Practica spiritualã induce deseori o anumitã detasare de relatiile interpersonale (fie izolare, fie indiferentã, fie complexe de superioritate etc). Pentru cã relatiile noastre cu ceilalti constituie testul suprem al dezvoltãrii spirituale, trebuie sã devenim constienti de ele, optimizându-le cu întelepciune.

În concluzie, perfectionarea fiintei umane, pe toate etajele sale, nu are sfârsit. Cãlãtoria spiritualã este mai importantã decât tinta ei.

 

Contraindicatii

Persoanele care aud voci în creier le-ar putea confunda cu glasul Spiritului. În general, Spiritul propriu vorbeste prin tãcere, intuitiv si îti oferã totodatã o stare lãuntricã de bine, sigurantã, cãldurã afectivã. Astfel de persoane au nevoie de mai multã inteligentã discriminativã si autocontrol, ca sã nu cadã pradã batjocurii unor entitãti astrale inferioare. Abia atunci, telepatia lor s-ar preschimba dintr-o pacoste, cum e acum, în ocazia rarã a dialogului cu Sinele Superior.

 

Încheiere

Metoda prezentatã mai sus integreazã cele mai înalte învãtãturi jnana-yoga cu cele spiritiste occidentale, sub cupola bhakti-yoga. Este o sintezã spiritualã pe întelesul tuturor si mai ales foarte eficace. Te scuteste de nelãmuriri si pierdere de vreme. Profitã de ea! Aseazã-te linistit, închide ochii si trimite iubire Sinelui tãu. Fã asta timp de 5 minute în fiecare zi! Si oricând doresti – cu cât mai des, cu atât mai bine pentru tine…

 

Rãzvan Petre
9 septembrie 2010

 

ADDENDA

În data de 29 martie 2015 am primit un mesaj impresionant de la o cititoare, pe care vreau sã-l împãrtãsesc cu voi:

„Bunã ziua,

Am gãsit recent pe fb un link la articolul dvs despre suflet si spirit.

Mã intereseazã, vã rog, sã îmi recomandati o carte în care sã descopãr mai mult despre aceastã legãturã extraordinarã, cea mai minunatã relatie pe care o simt, cea cu mine însãmi.

Orice relatie care îti aduce fericire, câteodatã îti aduce si nefericire, însã relatia cu Sinele tãu îti dãruie doar iubire, te ajutã sã treci peste orice, te pune din nou pe sine si te face din nou si din nou sã te bucuri de viatã.

Când trec prin perioade dificile, si am momente când mã simt… nu pot exprima cât de rãu, legãtura cu Sinele mã aduce din iad în rai. Poate e prea mult zis, dar asa este. Am experimentat momente în care, pur si simplu, era de nesuportat sã mai trãiesc în corpul meu, în mintea mea, dar Sinele îmi schimba starea într-una la polul opus. Unii oamenii poate apeleazã la medicamente, alcool, etc, însã Sinele are aceleasi efect, dar fãrã urmãrile nocive.

Nu am vorbit despre astea la nimeni pt cã sigur nu ar întelege. Într-adevãr, cum scrie si în articol, aceastã legãturã te face putin sã te izolezi, pt cã îti place solitudinea. Dar asta este normal, asa cum investim timp sã fim cu persoanele iubite, mi se pare normal sã ne placã sã fim cu Sinele nostru, si acest timp e foarte pretios.

În acest articol am descoperit si lucruri noi, cã putem sã rugãm Sinele ceva. Ha! nu stiam. Desi comunicarea e mai mult fãrã vorbe, am vãzut cât de mult mã ajutã. E ceva extraordinar, ce nu pot exprima în cuvinte. Practic, mi s-a demonstrat cã în viatã pot trece prin orice, având aceastã legãturã vie.

Exact când treci prin momente grele, exact atunci aceastã relatie îti aratã ce minunat esti, cât de minunatã e viata, cât de puternic poti fi, ce multe oportunitãti de schimbare poti avea. Cred cã este cel mai minunat aspect al vietii.

Vã rog din nou sã îmi recomandati ceva material despre acest subiect. Nu mã interseazã, pt cã am tot citit, subiectele psihologice, sau diferitele concepte care sunt la nivel intelectual. Mã intereseazã doar transformarea autenticã, nu intelectualã sau mentalã. Am destule cunostinte la nivel mental, vreau doar sã mã apropii mai mult de Sine.

Cu drag,

Andra N”

http://www.spiritus.ro

Anunțuri
Acest articol a fost publicat în VIATA INTERIOARA. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s