Strămoșii noștri au deținut arme și unelte de fier înainte de Epoca Fierului.


Înainte de inventarea tehnologiei care a făcut posibilă obținerea obiectelor de fier pornind de la minereul de fier, unica sursă pentru obținerea acestui metal erau meteoriții. Acest fier meteoric sau fier nativ servea la confecționarea armelor, uneltelor sau obiectelor de cult, cu mult mai înainte de Epoca Fierului. Printre primele zone în care a început să fie folosit fierul meteoric, pentru fabricarea de arme și unelte, au fost Sumerul și Egiptul, cu circa 6000 de ani în urmă.

c

În Egipt, aproape de Gerzeh, a fost descoperită o bucată de fier care conținea 7,5% nichel. De asemenea, în mormântul faraonului Tutankhamon a fost găsit un pumnal confecționat din fier meteoritic, care avea în compoziție cobalt și nichel. Acesta provenea dintr-un meteorit descoperit în zonă.

d

Numeroase triburi și culturi antice au folosit meteoriții de fier pentru a-și confecționa instrumentele și armele necesare. Inuiții au utilizat bucăți din meteoritul Cape York (care s-a prăbușit pe Pământ cu circa 10.000 de ani în urmă, în Groenlanda) iar oamenii din grupul etnic Nama (Africa) au folosit fragmente din meteoritul Ghibeon, vreme de secole.

b

Folosirea fierului meteoric a fost destul de răspândită. Fierul meteoric a fost folosit în continuare chiar și după descoperirea metalurgiei, mai ales în zonele în care minereul de fier nu era disponibil. În anul 1854, un fragment provenit din meteoritul Cranbourne a fost folosit pentru confecționarea unor potcoave. În zilele noastre, fierul meteoric este utilizat pentru bijuterii, producerea de cuțite, în scopuri educaționale sau este păstrat de către colecționari.

e

f

Autor: Tomi Tohaneanu

Sursa: http://www.thevintagenews.com

http://www.cunoastelumea.ro/

Reclame
Acest articol a fost publicat în ISTORIE UNIVERSALA, SPATIU - EXTRATERESTRI. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.