Descoperire excepțională, de ultimă oră! Prima planetă asemănătoare Pământului, care dispune de ATMOSFERĂ


În constelația Vela, la o distanță de 39 de ani lumină de Terra, astronomii au făcut o descoperire extraordinară. Este vorba despre o planetă care dispune de… atmosferă! Corpul ceresc a fost descoperit mai demult și a fost numit Gliese 1132b, dar existența atmosferei era departe de a fi certă.

Este pentru prima oară când, la o planetă care prezintă o masă și o rază asemănătoare Terrei, este constatată prezența unei atmosfere. În acest fel, Gliese 1132b (numită și GJ 1132b), a devenit una dintre planetele pe care oamenii de știință speră să descopere semne ale existenței unor forme de viață extraterestră.

Observațiile preliminare sugerează că ar putea fi o planetă pe care este prezentă apa, atmosfera fiind constituită, foarte probabil, din abur fierbinte. Un element care ar putea împiedica existența vieții sunt, însă, temperaturile crescute de pe suprafața corpului ceresc. Totuși, ar putea exista condiții mai prielnice în zonele mai puțin expuse radiației stelei în jurul căreia gravitează GJ 1132b.

Terra și Gliese 1132 b

Terra și Gliese 1132 b (comparație dimensiuni)

De astă dată, oamenii de știință sunt ceva mai precauți în a-și manifesta entuziasmul, date fiind experiențele recente legate de sistemul solar TRAPPIST-1 și de Proxima-b, sisteme cu privire la care s-a dovedit, până la urmă, că este mai puțin probabil să adăpostească viața.

Pe de altă parte, nu s-a pus niciodată problema ca, în cazurile TRAPPIST-1 și Proxima-b, să existe o planetă înzestrată cu atmosferă proprie, așa că planeta GJ 1132b se situează mult mai bine, ca o lume ce prezintă mari similitudini cu Terra.

După calculele cercetătorilor, GJ 1132b are o masă de 1,6 ori mai sporită decât Terra iar diametrul său e cu 20% mai mare. Până acum, singurele planete descoperite care dispun de atmosferă au fost fie planete de peste opt ori mai mari ca Terra, fie giganți gazoși, precum Jupiter. Steaua în jurul căreia orbitează GJ 1132b este o pitică roșie, având o masă redusă.

Cu siguranță, mai avem multe de aflat despre planeta GJ 1132b, care, de acum, va fi intens cercetată atât de către telescopul spațial Hubble, cât și de către uriașul telescop spațial James Webb, a cărui lansare în exploatare e planificată pentru anul 2018.

2

Autor: Tomi Tohaneanu

Sursa: http://www.sciencealert.com

http://www.cunoastelumea.ro

Reclame
Acest articol a fost publicat în SPATIU - EXTRATERESTRI. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la Descoperire excepțională, de ultimă oră! Prima planetă asemănătoare Pământului, care dispune de ATMOSFERĂ

  1. simona zice:

    Pai ceva nu-i in regula daca planeta e la 39 de ani lumina de noi sigur are si un soare care la ce distanta poate sa fie de ea ?.Deci va fi pe aproape cat e distanta dintre noi si soarele nostru poate ceva mai mare .Pana aici nimic iesit din comun dar te intrebi cat e distanta dintre soarele nostru si soarele ei si daca e sa zicem 40 de ani lumina de soarele nostru .Nu-i cam aproape si nu trebuia sa-l vedem si noi asa ca pe o stea mai mare pt noi novicii fara telescoape folosindu-ne doar ochii ?Si a doua intrebare nu ziceau ei ca distanta dintre doua sisteme solare e imensa ?Si daca e atat de aproape de ce mama naibii abia acum au vazut-o?Atatea telescopuri trimise ,atatea sonde ,atatatea cercetari,atatatia bani ….

    Apreciază

  2. nisof zice:

    TIMPENIE PLANETARÃ!

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.