UN MĂR CĂZUT DIN POM ÎNAINTEA LUI NEWTON


CINE A FORMULAT PRIMUL LEGEA ATRACȚIEI UNIVERSALE?

India este cunoscută ca o țară care-și păstrează și astăzi tradițiile vechi de mii de ani, dar puțini cunosc contribuțiile unor indieni din Antichitate la făurirea lumii moderne în care trăim. În vremurile mai recente, teoriile unor învățați indieni au fost folosite ca bază pentru multe concepte, cum ar fi previziunile meteorologice, astrologia, aviația etc. India a dat (și continuă să dea) cei mai buni matematicieni din lume. Din păcate însă, mulți dintre aceste genii n-au primit recunoașterea pe care ar fi meritat-o pentru munca lor. În cadrul unei expoziții organizate pentru a face cunoscută lumii contribuția Indiei la progresul științific, coordonatorul evenimentului, Ashish Manjramkar, a afirmat: „Puțini dintre noi știu astăzi că viteza luminii era cunoscută indienilor în perioada vedică. Un text din acel timp spune că viteza luminii este de 2202 yojana pe jumătate de nimish. Yojana este o unitate a distanței egală cu 9,06 mile, iar o jumătate de nimish înseamnă o zecime de secundă. Cifra rezultată este foarte apropiată de măsurarea modernă a vitezei luminii”. (sursa)

Când vorbim despre gravitație, primul nume care ne vine în minte este Sir Isaac Newton. Tuturor ni s-a spus la școală povestea cu mărul căzut din pom, care l-ar fi inspirat pe Newton să formuleze legea gravitației sau legea atracției universale. În prezent, întreaga lume este convinsă că Newton a fost primul om care a descoperit conceptele gravitaționale. Așadar, veți fi surprinși să aflați că legea gravitației a fost, de fapt, emisă cu 500 de ani înaintea lui Newton, de către un matematician indian, pe nume Bhāskara. Dar înainte de a discuta despre contribuția lui la cunoașterea științifică, să vedem care sunt conceptele de bază ale gravitației.

Gravitația este o forță universală, care-i permite unui corp solid să atragă alte corpuri solide. Cu cât mai mare este masa unui corp, cu atât mai puternică va fi forța gravitației. Care este importanța acestui fenomen? Obiectele stau pe pământ datorită forței gravitaționale. Fiecare corp din univers este afectat de această forță, inclusiv pământul, soarele și luna. Mareele sunt create de forța gravitațională a lunii. Tot forța gravitațională menține toate planetele pe orbitele lor. Iar gravitația îi permite pământului să se învârtă în jurul soarelui. Și acum, că am înțeles însemnătatea gravitației, să ne întoarcem la cercetările lui Bhāskara.

Dar să vedem mai întâi cine a fost acest Bhāskara, cunoscut și sub numele de Bhāskaracharya (învățătorul). El a fost unul dintre cei mai proeminenți astronomi ai secolului al XII-lea, fiind considerat în același timp și cel mai mare matematician al Evului Mediu. A trăit între anii 1114 și 1185 și se numără printre primii teoreticieni ai astronomiei și ai calculului matematic. În anul 1150, la vârsta de 36 de ani, a scris „Siddhānta Śiromaṇī” (Coroana tratatelor) o lucrare științifică  în patru părți – aritmetica, algebra, matematica planetelor și matematica sferelor. A contribuit, de asemenea, la continuarea lucrării „Surya Siddhanta”, volum din seria de tratate indiene pe tema astronomiei, începută de Aryabhatta în secolul al XI-lea. În această lucrare, Bhāskara a formulat pentru prima oară principiul gravitației, cu cinci secole înaintea lui Newton.

Iată câteva extrase din cartea sa, Surya Siddhanta, care explică felul în care funcționează legea gravitației: madhye samantandasya bhugolo vyomni tisthati bibhranah paramam saktim brahmano dharanatmikam – Pământul sferic se menține în spațiu datorită dharanatmikam sakti, care-l împiedică să cadă și-l face să rămână în același loc. akrsta saktisca mahi taya yat svastham guru svabhimukham svasaktya akrsyate tatpatativa bhati same samantat kva patatviyam khe – Orice obiect cade pe pământ datorită forței cu care îl atrage pământul. Această forță le permite soarelui, pământului și lunii să rămână pe orbitele lor.

Bhāskara a mai scris o carte intitulată „Lilavati”, în care răspundea unor întrebări puse de curioasa lui fetiță, pe care o chema Lilavati. În text, el menționa forma rotundă a pământului și spunea că între planete există o forță de atracție reciprocă și că această forță le permite să se mențină stabile în spațiu. Tot în această carte, Bhāskara a introdus calcule care demonstrează mișcarea planetelor în jurul soarelui.

În cercetările sale, Bhāskara l-a precedat și pe Cristofor Columb, afirmând că ceea ce vedem noi nu este realitatea. Într-adevăr, pământul pare plat, dar în realitate este rotund. El și-a explicat teoria astfel: dacă trasezi un cerc foarte mare și te uiți la o pătrime din circumferința lui, ai s-o vezi ca pe o linie dreaptă, când, în realitate, este o linie curbă. Așa este și felul în care vedem noi pământul, care, de fapt, are o formă sferică.

Aceste mențiuni istorice sunt dovada că atât gravitația, cât și forma pământului erau cunoscute în India încă din secolul al XII-lea, grație învățatului Bhāskara, care n-a așteptat să-i cadă un măr în cap și nici nu s-a aventurat într-o lungă călătorie pe mare ca să-și poată formula teoriile.

Sursa: https://magnificentmaharashtra.wordpress.com/2015/01/16/bhaskaracharyas-law-of-gravity-discovered-1200-years-before-newton/

http://frumoasaverde.blogspot.ro/

Reclame
Acest articol a fost publicat în STIINTA-TEHNOLOGIE. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

3 răspunsuri la UN MĂR CĂZUT DIN POM ÎNAINTEA LUI NEWTON

 1. nisof zice:

  INDIA, UNA DIN CELE MAI MIZERABILE SI PRIMITIVE TÃRI DIN LUME! PLINÃ DE FAKIRI SI RÃHAT MISTIC DE MIZERIE TOTALÃ!

  Apreciază

  • dan zice:

   De acord cu tine Nisof, o tara unde vaca e Zeu , iar o gramada de lunatici i se inchina. Iar o apa curgatoare infecta si mizerabila e considerata o zeitate de asemenea. O tara mizerabila , locul de origine a tziganilor nomazi , etc etc

   Apreciază

   • cornel zice:

    Intradevar Gange,este unfluviu f.f. murdar,dar nu s au raportat imbolnaviri sau epidemii,datorate lui,sau folosirii apei din el !?Referitor la tzigani,casta lor a fost alungata din India tocmai datorita caracterului lor> S ar zice ca genetic sunt programati sa faca ce fac?Cultura Indiei este vasta si recunoscuta de toata lumea!

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.