Cornel Nistorescu, despre plecarea tinerilor care face furori în tot Estul Europei: Te-ai gîndit să emigrezi? Ai în plan să pleci din România?


În dorința de a avea un trai mai bun, mulți români preferă să emigreze și să își încerce norocul în țările din Vestul Europei.

Cornel Nistorescu a scris un editorial în Cotidianul despre această problemă care din păcate nu reprezintă o prioritate pentru politicienii României.

„La o emisiune de dimineață era invitată o adolescentă care dăduse o lovitură. Cîștigase marele premiu la un concurs muzical (unul prestigios) din Italia. După două-trei întrebări banale, rostite pe un ton oarecum chicotit, moderatoarea televiziunii a sărit la întrebarea cretină a acestor zile: „Te-ai gîndit să emigrezi? Ai în plan să pleci din România?”.

Fata lovită de noroc și de bucuria unui interviu a rămas cu gura căscată și s-a chinuit să bălmăjească două vorbe. Ea, săraca, trăia bucuria primului succes important și nu avea în minte nici un plan legat de plecarea din România. Eventual se putea gîndi la o școală mai prestigioasă. Asta, dacă părinții săi o puteau susține. Fata nu era încă lovită de boala Vestului. Probabil că acasă părinții ei nu își făceau asemenea planuri. Și nici între colegi nu intrase virusul disprețului față de țară.

Sunt șocat de capacitatea de a risca a celor care pleacă. Am putut de mai multe ori să rămîn sau să fug. Nu mi-a fost frică. Pur și simplu nu am fost ispitit de o asemenea încercare. De aceea îi privesc cu ochi mari pe toți cei care încearcă. Mulți se aventurează mai ceva ca piloții de război care sar fără parașute. Emigrația economică face furori în tot Estul Europei. În România, poate mai mult ca în țările vecine.

Emigrația îi soarbe pe cei slabi și le dă putere celor cu spirit de învingători. Oamenii nu suportă să muncească la greu sau să tragă mîța de coadă pe aproape nimic. Mai bine risc, mai bine plec, își spun ei. Și se gîndesc mereu cum să prindă un tren. Caută de lucru în străinătate. Cei care recurg la această soluție sunt oameni speciali și disperați, puternici și cu o capacitate de a înfrunta valurile vieții, cum nu întîlnești la mulți dintre cei rămași acasă. Migrația economică stîrnește o energie ca o bombă. Trece prin orice beton și răstoarnă toate opreliștile. Am toată considerația pentru cei care înfruntă această experiență. Este, poate, cea mai teribilă școală a vieții. Pentru cei cu cap, plecatul este o inițiere, un exercițiu, o probă, o instrucție dură, o academie fără teorie. Trec rapid la culesul a 10 rînduri de vie sau de căpșuni, în loc de trei. Peste noapte, sar la cusutul a 10 costume, în loc de două. Scot trei recolte de pe o bucată de pămînt, în loc de una sau de două. Muncesc 10-12 chiar 14 ore pe zi. Nu știu cînd foaia calendarului se întoarce cu ziua de duminică. Copiii și rudele de acasă nu au habar și nu înțeleg cum banii trimiși acasă sunt udați cu sînge. Că au un preț în lacrimi, în singurătate, de multe ori, chiar în umilință. Pe unii, această experiență îi îngroapă. Pe alții îi întărește și îi ridică. Încep să priceapă că același lucru putea fi făcut și acasă. Cu o diferență. Profitul era al lor. Pe unii îi puteți vedea în noile firme care apar, în afacerile mici, în serviciile serioase. Ei sunt românii plecați la muncă în străinătate, obligați de viață să redescopere România. Din păcate, Guvernul nu știe cum să-i cîștige, cum să-i sprijine și cum să-i aducă înapoi. Guvernele României nu au decît o mînă de priorități. Cîștigarea alegerilor și bruma lor de promisiuni.

Vorbește cineva despre schimbarea filosofiei de viață a românilor care pleacă? Ce-i aia? Redobîndirea încrederii celor plecați în țara lor? Cine și cum să facă asta, cîtă vreme politicienii nu pot să genereze încredere în ei înșiși? Unde este încrederea pe care a adus-o Klaus Iohannis ca președinte al României? Unde este încrederea pe care a adus-o PSD-ul ultravotat în decembrie? Nicăieri, pentru că nici PSD-ul, nici Iohannis nu au habar cum se reconstruiește încrederea în România! Și nu prea le pasă de asta, dincolo de declarațiile lor televizate.

În fiecare oraș și orășel există cîte o autogară sau măcar un punct de plecare în străinătate. Este trambulina în neant sau rana fiecărei localități din România. Pe acolo bate vîntul durerii și tot pe acolo răsuflă un strop de speranță.

Nenorocirea emigrației economice se varsă acum în mentalitatea celor tineri. Naivitatea noastră a născut o modă. Propaganda pro Europa aprinde în mințile celor tineri visul de a lucra în marile capitale europene, în cele mai faimoase multinațioanle. Nimeni nu le explică tragedia sclaviei pentru 2.500 sau pentru 4.000 de euro pe lună într-o vreme în care țara lor are nevoie de o altă generație de patroni, școlită în străinătate, modernă, disciplinată, eficientă, în mîinile căreia să stea viitorul economiei românești. Nimeni nu le descifrează condiția tristă a angajatului bine plătit, nimeni nu-i luminează în legătură cu condiția forței de muncă exploatate și abandonate cu sînge rece la un „target atins”. Ne îngroapă moda iubirii necondiționate pentru nivelul salarial și condiția europeană a muncii. Și ne întrecem cu toții în cuvinte amare pentru a denumi România ca fiind „țara asta”, locul în care nu se poate face nimic.”, a scris Cornel Nistorescu.

http://www.activenews.ro/

Reclame
Acest articol a fost publicat în GENERATIA TANARA. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la Cornel Nistorescu, despre plecarea tinerilor care face furori în tot Estul Europei: Te-ai gîndit să emigrezi? Ai în plan să pleci din România?

  1. Dinu Gheorghe zice:

    Am cunoscut vestul europei,lucrind prin anii 1973-1974,in franta si belgia,in domeniul petro-chimie.Acum,ma straduiesc sa lamuresc clasa politica,dar si mijloacele e informare in masa,ca economia nationala,nu poate fi relansata(dezvoltata),prin solutii,proiecte s-au doctrine politice,indiferent de orientare. Singura posibilitate de relansare(dezvoltare)economica si sociala,sunt solutiile si proiectele cu caracter tehnic-stiintific,care implementate in diferite domenii economice,sa creeze locuri de munca profesionale,ditrect productive,realizind produse caracterizate pozitiv,din punct de vedere;economic,rentabil,ecologic-calitativ si cantitativ. Un astfel de proiect am trimis spre analiza,urmatoarelor institutii ale statului;Guv.A.Nastase,CPTariceanu,Emil Boc,Victor Ponta,precum si adm.prezidentiale si CSAT.Din corespondenta mea cu institutiile statului,rezulta lipsa de interes pentru relansarea(dezvoltarea)economiei nationale. Proiectele mele pot fi implementate in domeniul civil si militar,iar rezultatele sunt fara concurenta la nivel mondial,militar si NATO. Mentionez,ca am lucrat in ultimii 25 de ani,in industria aerospatiala de aparare,unitate de cercetare,proiectare,productie aparatura bord aeronave,echipamente si tehnologii aerospatiale,civile si militare,pentru inzestrarea MApN,cu tehnica militara. Amanunte pe pagina mea de facebook,unde prezint un prototip in lucru,cu termen de finalizare 2017,cu implementare in domeniul civil si militar. Celelalte proiecte,cu implementare in domeniul aerospatial,nu le pot face publice. Cu deosebit respect,pentru;creatie,stiinta si tehnologie. Gheorghe Dinu,pensionar activ,fost CTC-ist echipamente si tehnologii aerospatiale.(GIA-RA,Bucuresti). domiciliul actual,loc.Orbeasca de jos,jud.Teleorman.

    Apreciază

  2. nicu zice:

    partial ok articolul dar…nu asa ne doreste europa ci cum ne comportam acum. asta e miza, bunastarea lor pe spatele altora. asta au dorit de la inceput, sa lucram pentru ei, si sa consumam ce e produs de ei, uin rest povesti de adormit….

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s