Vâlva în anul 1895 : Sarmiza Bilcescu – prima femeie doctor în drept din Europa


Sarmiza Bilcescu-Alimanisteanu

 Sarmiza Bilcescu
Sarmiza Bilcescu 

Ceva banal astazi ca o femeie sa obtina doctoratul in drept. Dar in Europa sfarsitului de secol XIX , intr-o lume dominata politic, economic si social de barbati, aceasta realizare a unei romance trecea ca fiind ceva senzational.

Stirea era consemnanta in ziare europene importante ale epocii (vezi referirea la un articolul publicat de  „Figaro” pe care am gasit-o in ziarul „Epoca”). Numele Sarmizei Birsescu era pe buzele tuturor. Si acesta este unul dintre momentele de referinta ale fenomenului de emancipare sociala a femeii in societatea europeana, fenomen care se va consolida in perioada interbelica.

 Prima femeie doctor in drept din Europa - Sarmiza Bilcescu
Extras dintr un articol 
aparut in Epoca – 15 oct. 1897

Pentru ca sa va conving am sa transcriu in continuare un articol deosebit de elogios la adresa Sarmizei Bilcescu aparut in „Foaia populara” – numarul din 31 mai 1898:

Singura femee doctor in drept in tara romaneasca.

Cine n’o cunoaste?

Fiica d-lui Bilcescu, marele proprietar din capitala, si-a terminat studiile universitare la Paris, unde a luat doctoratul magna cum laude. Reintoarsa in tara, a fost obiectul admiratiunei si curiozitatei generale.Spirit neobosit, a cautat sa’si desfasoare activitatea, dar a fost impiedicata: nu i s’a acordat dreptul de a pleda. Daca energia i-a fost astfel impiedicata intr’o directie, in schimb comorile sufletesti s’au desfasurat in toata splendoarea lor: a face bine , nimeni nu e in stare a te opri.

 Prima femeie doctor in drept din Europa
Medalion Sarmiza Bilcescu
 in Foaia populara

Cine nu a vazut-o in comitetul de patronare a atator baluri cu scopuri de binefacere? Cine nu a zarit-o ore intregi la societatea “Furnica”, unde, ca o adevarata furnica, aduna din toate partile spre a ajuta atatea fete sarace, care si azi o bine-cuvanteazaSi in aceasta neincetata activitate: a imparti in dreapta si stanga mila, a trecut cati-va ani dupa reintoarcerea sa in tara.Si, intr-o zi, Bucurestenii aflara cu entusiasm  ca d-soara Sarmisa Bilcescu va deveni Doamna Alimanisteanu, sotia celui mai distins inginer de mine, destinat a ocupa inalte demnitati in tara. Azi. D-na Alimanisteanu nu va mai bate, de sigur, la portile Inaltei Curti de Casatie solicitand dreptul de a pleda: azi bate la portile vietei, invocand dreptul pe care natura nu’l refuza nici unei fiinte, femee sau barbat, dreptul cel sfant, cel inalt: acel al membrului folositor societatei.

Ce poate fi mai magulitor decat acest articol aparut in presa vremii?

Si totusi, cine a fost Sarmiza Bilcescu ?

 Prima femeie doctor in drept din Europa-Sarmiza Bilcescu
Articolul din Foaia populara
 – 31 mai 1898

S-a nascut in anul 1867 la Bucuresti. La 17 ani a plecat la Paris unde s-a inscris la Facultatea de litere. Sa intors insa in tara imediat, datorita izbucnirii unei epidemii de holera in capitala Frantei. In cele cateva saptamani cat a ramas in tara s-a hotarat insa sa urmeze dreptul si ca urmare s-a inscris la cursurile de drept ale Universitatii Sorbona. Acest lucru a fost considerat initial ca fiind o provocare de catre profesorii distinsei universitati pariziene. Sarmiza Bilcescu ia cu toate acestea primele examene si i se permite chiar sa participe la cursuri insotita de mama ei, Maria Bilcescu. Obtine in 1887 licenta in stiinte juridice iar in 1890Sarmiza Bilcescu devine prima femeie din Europa care obtine un doctorat in drept ( cu teza : “Conditia juridica a mamei” ).

Desi respinsa initial, Sarmiza Bilcescu a fost primita in baroul Bucuresti prezidat de celebrul om politic Take Ionescu. Cu toate acestea ea intelege ca in Romania acelor vremi, o femeie avocat nu va avea clienti. Ca urmare – ea nu va profesa niciodata. S-a maritat cu inginerul Constantin Alimanisteanu – s-a retras din barou – dar a continuat sa fie o prezenta activa in cercurile feministe ale vremi – militand pentru dreptul la educatie al femeilor. S-a numarat printre fondatoarele Societatii Domnisoarelor Romane. Deasemenea a fost presedinte executiv al Asociatiei Femeilor Universitare (a carei presedinta de onoare a fost Regina Maria) – asociatie care a luat fiinta in anul 1925 si care a militat activ pentru drepturile femeilor din Romania.

 Sarmiza Bilcescu-Alimanisteanu
Sarmiza Bilcescu – Alimanisteanu

A murit in anul 1935 si a fost inmormantata la Bilcesti, imbracata in costum popular. Regina Maria a scris in telegrama de condoleante trimisa fiului Sarmizei Bilcescu: Te rog a primi cele mai sincere condoleante la moartea vrednicei tale mame, care a fost una din cele mai distinse si mai destoinice dintre femeile romane. 

( cf. Viata exemplara a unei romance: Sarmiza Bilcescu Alimanestianu – Mihail Stoica – 1946).

https://deieri-deazi.blogspot.ro

Reclame
Acest articol a fost publicat în ROMANI DESTEPTI. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s