De ce America se va autodistruge si ce pot invata alte tari din lectia terminatoare oferita de americani, pentru o societate? Va fi razboi civil in America? Se pare ca este inevitabil…


America a fost dintotdeauna divizata, chiar daca in mod pervers pun mina cu totii la inima cind lis e cinta imnul sau promoveaza pe toate canalele idei anti rasiste si trimit in razboaie toate scursurile lor tatuate pina la unghii si cu belciuge peste tot, in timp ce copiii celor de pe Wall Street isi petrec timpul pe plajele paradisurilor financiare. America nu a fost niciodata o natiune monolitica. America a fost si ramine o natiune formata din mai multe natiuni(doua, cu siguranta). Americanii care traiesc in orasele mari sint total diferiti ca mentalitate, decit cei ce traiesc in mediul rural.

Totusi, ceva s-a schimbat. Americanilor li s-a creat posibilitatea sa arate ca sint extrem de divizati, cel mai divizati de la Primul Razboi Mondial si pina acum. De data asta a fost nevoie de Trump, pentru ca generatiile actuale sa isi dea seama ca diviziunea sociala este o realitate in America, o diviziune care s-a adincit in decenii, insa acum este foarte aproape de punctul distructiv al unei societati.

Priveam pe micul ecran ce se intimpla in California, la Berkeley, unde sustinatorii lui Trump au intrat in lupte de strada cu cei anti Trump. Peste 20 de persoane au fost arestate in timpul luptelor de strada iar 11 au fost ranite grav si spitalizate, o parte a lor fiind injughiati. Au fost confiscate arme de foc, cutite, bite de baseball si alte obiecte contondente…si nu numai in California…
http://www.latimes.com/local/lanow/la-me-ln-berkeley-trump-rally-20170415-story.html

Fara discutie, SUA se afla in pragul razboiului civil. Foarte multi ar intreba:De ce si care ar fi ratiunile?

Cel mai important aspect in analiza, este faptul ca americanii sint o natiune care S-A SORTAT DE CATRE INSUSI MEMBRI EI, atit geografic, economic, social cit si politic pentru o lunga perioada de timp. Americanii se muta in comunitati care se aliniaza afinitatilor lor politice. Democratii asa zisi liberali, se muta in zone specifice, unde isi gasesc pe cei ce impartasesc aceasi orientare politica, Republicanii la fel, si asta se intimpla de zeci de ani…

Cind Jimmy Carter a fost ales, in 1976, 26,8% dintre americani traiau in zone regionale si a fost foarte clar, inca de atunci, faptul ca presedintele a cistigat in unele regiuni si a pierdut net in altele…

In 2004, peste 43% din populatia Americii traia in cadrul acestor regiuni. Americanii se muta in zone geografice preferentiale si dupa criterii percepute de ei ca fiind eficiente, pentru ei cit si pentru famiile lor.

Ginditi-va ca o companie ca UHaul, care se ocupa de inchirierea camioanelor si camionetelor pentru transport si mutari, pentru populatie, a inregistrat un profit anual de peste 9 miliarde de dolari, numai in SUA… Deci inca exista si criza economica accentueaza un tip de “bubble” al miscarii populatiei. Ei doresc sa aiba cit mai putina expunere la comunitati cu opinii si viziuni diferite fata de aspecte pe care le considera vitale si de multe ori acest lucru este valorificat de politicieni si analistii politici. Americanii se deplaseaza din zonele cu opinii extreme despre viata, economie, politica si viata sociala, in aceste zone concentrindu-se cei ce impratasesc idei extreme. Acest trend este practic axul central al politicii de polarizare sociala in interesul infractorilor din Congresul American si nu numai. Este aspectul care a polarizat America si a creat o diviziune greu de surmontat.

Aceasi evolutie o vedem si pe retelele sociale online. In ciuda faptului ca Internetul ne permite sa intram in contact cu mai multe opinii si sa ne exprimam opiniile (fara aceste retele sociale, multi neavind posibilitatea chiar sa arate cit de “slab pregatiti” sint in diferite domenii ale vietii), americanii si nu numai ei, aleg sa comunice online, numai cu cei ce le impartasesc ideile si au puncte comune, ceea ce, vedeti ca se alatura polarizarii geografice.

Trendul este ireversibil, fara nici un dubiu, pentru ca…este strins legat de inventii si inovatii in domeniul tehnic al comunicarii. Chiar daca America are un sistem de drumuri interconectate pe marea majoritate a teritoriului locuit si exista un grad ridicat de mobilitate, americanii aleg sa calatoreasca in locurile care le plac cel mai mult si in care mental sint adaptati si poate chiar asimilati.

Privesc atit in biblioteci cit si in alte locuri unde Internetul este accesibil si sint surprins de faptul ca, in conditiile in care reprezinta o sursa enorma de informatii, poate cea mai mare din istoria umanitatii, americanii si nu numai, o folosesc pentru a cauta numai si numai informatii care intaresc perceptia lor fata de anumite fenomene si procese ale vietii de zi cu zi, pentru a-i face, in opinia lor, mai puternici si mai usor in a convinge pe altii. Acest aspect face diferenta enorma dintre Internet si carte, in carte gasind in fiecare pagina ceva nou si greu de anticipat, poate ceva la care nu ne-am gindit ca fiind posibil si ne stirneste curiozitatea si ne dezvolta gindirea si atentia distributive in plan social, lucru care se vede clar in atitudinea celor ce prefera cartea, comparativ cu siguranta “cistigata” artificial si prin computer de catre cei ce sint ademeneti masiv de aceste retele virtuale de comunicare.

America este o societate care se selecteaza, se sorteaza singura la fiecare nivel al structurilor ei si din acest motiv, al modului cum se selecteaza singura, americanii se dezvolta din ce in ce mai mult in zona credintei si rezolvarii extreme a unor situatii, care in mod normal ar trebui sa impuna elasticitate in solutii. Ei incep sa vada pe cei ce se opun, ca fiind dusmanii lor si din ce in ce mai mult se devolta dusmania si diviziunea lipsita de o logica profunda si dezvoltata a societatii americane, care devine o societate a opozitiei fata de tot ce misca pe glob, o societate a dusmaniei fata de cei ce nu le impratasesc ideiile si de aici, victoria lui Trump a fost numai o urmare fireasca.

Vedem zilnic, pasivitatea si tendinta tacita de acceptare a americanilor fata de un eventual razboi, fata de care in mod normal ar trebui sa se opuna vehement, totul datorita faptului ca polarizarea unei societati creaza contextul necesar pentru a dezumaniza alte societati, de a crea mental imaginea opozitiei acelei societati fata de ceva de care americanii sint siguri ca functioneaza asa cum cred ei si nimeni nu stie mai bine decit ei, in final dovedindu-se ca traiesc total Hollywwoodian.

Pentru politicienii capitalisti, procesul acceptat voluntar sau involuntar de americani si populatiile tarilor vestice, in general, duce la crearea de “granite” care sint necesare pentru escaladarea unui razboi sau a unor conflicte interne, ducind mai departe acest proces de divizare ideologica, se creaza ideea ca doua sau mai multe comunitati nu pot coexista si acest process il vedem si in Romania si in toate tarile capitaliste.

America, in mod special a devenit o natiune cu doua natiuni distincte, cu doua viziuni “competitive”(Democrati si Republicani), fata de ceea ce tara ar trebui sa fie si sa insemne. Aceste doua viziuni sint din ce in ce mai divergente si lasa din ce in ce mai putin spatiu concilierii. Aceasta natiune americana a fost sub o alta forma, cu zeci de ani in urma, a fost o tara, o unitate creata de mentalitati diferite dar care se completau, o societate in care munca avea valoare sociala, o societate in care respectul reciproc ducea la unitate si crearea conditiilor de viata decenta pentru marea majoritate, respectul fiind atit in mediul social cit si economic si profesional, echilibru intre economic si social era fara discutie, mult mai puternic. Discrepantele intre Main Street si Wall Street, directionarea banilor catre sepeculatii si diferentele enorme de venituri dintre clasele sociale, au amplificat diviziunea societatii americane si vestice in general. Au existat puncte comune in abordari in cadrul societatii americane, fata de ceea ce insemna a fi american, a avea o tara buna si a avea o imagine a unei societati prospere. S-a terminat total acest process iar revenirea este imposibila!

Nu mai exista practic nici un punct comun intre grupruile cu opinii diferite iar gradul de toleranta si intelegere a devenit istorie, in acest caz, si cu claritate, un eventual razboi civil va cutremura fara nici o discutie societatea americana si nu numai, americanii fiind mereu “deschizatorii” de drumuri in sens negativ si al distrugerii tesaturii unei societati.

Pina cind americanii si vesticii in general, nu vor iesi din colivia lor poleita cu aur, pe care o percep a fi din diamante si aur in totalitate si pina cind ei nu vor incerca sa ii inteleaga pe altii de alte culturi, chiar pe cei ce nu au acces la internet, pericolul unei confruntari atit interne cit si internationale, este inevitabil…si cu siguranta vom vedea singe nevinovat curgind pe strazile oraselor capitaliste… si in America, datorita acestei diviziuni sociale si economice.

 

Adrian Cosereanu

http://www.alternativaromaniei.com/

Acest articol a fost publicat în INTERNATIONAL. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.