Pacea!!! Vorbim despre ea sau o dorim? Cine ne impiedica sa o avem si cine ne-a adus la situatia in care sa credem ca razboiul este solutia iesirii din criza economica.


Auzim la fiecare cuvintare a politicienilor capitalisti, cuvintul PACE, dar aceasi mamuti politici care il rostesc, gasesc ca necesare investiile in armament si declanasare de razboaie.

Auzim cuvintul PACE la negrii din America cu semnele paci la capatul lanturilor de aur uriase tiganesti atirnate la git, dar se impusca si un oras ca Chicago a devenit capitala criminalitatii mondiale, sute de oameni de culoare impuscindu-se in strada.

Auzim cuvintul PACE, la bancheri si in discursurile lor, dar pe de alta parte imprumuta complexul militar industrial cu sume enorme, facind un caz de colaps economic general din imposibilitatea platii imprumuturilor pentru cursurile universitare, contractate de tineri…

Auzim cuvintul PACE chiar si la militarii de cariera de la virful ierarhiei decizionale din tarile capitaliste, insa ei imping si conditioneaza popularitatea politienilor de sumele care le aloca pentru armament si munitie…

Ne intrebam: De unde atita perversitate si de ce o credem noi? A doua intrebare ar fi: Este pacea oferita de libertatea de gindire si actiune a omului in societate? 

Pentru a putea avea pace, trebuie sa ne gindim ca in general razboaiele au inceput de la un conflict economic, comercial, de la dorinta unuia dintre asa zisii parteneri de a domina pe celalalt si de a-l supune regulilor dorite de el.

Daca ne gindim la Revolutia Industriala, ca o consecinta a intelegerii sub o forma pozitiva a libertatii economice, putem extrapola si vedea de ce in zilele noastre, credem ca avem libertate si mai mult, credem ca cei ce ne conduc, vor pacea.

Tehnica si tehnologia au avut un avans fulminant in ultimii 20 de ani, insa ar trebui sa ne intrebam si chiar sa ne raspundem: Oare la asa un avans tehnologic, care ar fi trebuit sa ne ofere un grad mult mai ridicat de libertate economica, de ce nu inregistram un avans pe masura in sfera sociala, de ce nu a existat in capitalism, nici in timpul nostru si nici in timpul Revolutiei Industriale, o Revolutia Sociala reala si din care sa rezulte un avans social pe masura?

Am invatat sa construim lucruri minunate si sa ne crestem standardul de viata, sa ne alimentam mai sanatos, sa eficientizam activitatile, sa ne oferim uneori mai mult timp liber, sa tindem catre achizitionara unor bunuri care nu demult parea de lux, dar nu ne intrebam de ce nu putem sta departe de sentimentul care ne dicteaza sa ne ucidem unii pe altii?

De ce pe acest fond de efervescenta tehnica si crestere a nivelului de trai, ne dezvoltam mai mult sentimentul de ura si dorinta de a ne ucide unii pe altii?

Integistram recorduri istorice la persoanele impuscate in strada, la crimele abominabile de peste tot si la omoruri chiar in familie…pe un fond de avans tehnologic si Revolutie Industriala…

Omenirea a avut si perioade de stagnare dar mai ales perioade lungi in care multe popoare nu au simtit acest avans tehnologic, dar oamenii nu se omorau unii pe alti, se ajutau, se respectau, aveau principii pacifiste si credeau unii in alti. Oare stiinta si tehnica au adus libertatea si ura unora fata de ceilalti? Este libertate un cuvint nou sau unul perimat?

Pacea este un cuvint foarte popular, familiar tuturor, dar ne intrebam: De ce sint atitea razboaie? De ce dorim sa luam libertatea unora, inca nestiind daca ne-o putem consolida pe a noastra?

De ce inventam si folosim tehnologiie pentru a priva pe altii de libertate?

Ne place pacea, cel putin declarativ, insa acceptam „Turismul de Razboi” sau „Dark Tourism”, prin care unii dintre noi platesc sume incredibil de mari pentru a beneficia de imagini reale din razboi, in buncare special construite, de unde vad cum unii asa zisi oameni ii omoara pe altii….

https://www.theatlantic.com/international/archive/2014/07/the-rise-of-dark-tourism/374432/

Nu ne putem amintii o singura piesa din legislatia unei tari, care sa faca referire la necesitatea razboiului, dar razboaiele continua si devasteaza zone intinse ale planetei, dictate de cei ce nu construiesc legislatii pro razboi…

Peste 95% dintre oamenii intilniti de mine pe parcursul vietii s-au declarat impotriva razboiului…si totusi razboaiele au pornit si milioane de morti au fost inregistrati… Atunci, unde este respectul democratic in capitalism, pentru ca acest sistem capitalist a pornit 98% dintre razboaiele si confruntarile militare planetare? De ce se continua razboaiele fara sa aiba loc un referendum? Avem referendumuri pentru tot felul de stupiditati, dar pentru acceptul sau interzicerea unui razboi, aspectul democratic dispare total… si atunci cum putem discuta de democratie in capitalism, cind exact viata si moartea nu fac obiectul acestui ideal sublim, PACEA???

Unde este democratia PACII? Putem avea o reala democratie in situatia in care nu avem pace? Nu, fara discutie, dar am putea avea democratie daca acceptam ideea de PACE. Cei mai multi dintre noi, ne complacem in a fi multumiti in zona achizitiilor, fara sa ne gindim de cele mai multe ori, la faptul ca putem achizitiona mai mult si de calitate si ca putem avea o viata sociala mult imbunatatita daca nu am avea pe Terra razboaie.

Cea mai mare problema insa, este faptul ca oamenii simpli, care sufera de pe urma razboiului, nu decid si nu pornesc razboaiele. Guvernele si politicile guvernamentale, sint principalii factori generatori ai razboaielor. Dezastrul este ca acceptam cu mare usurinta si chiar ii votam pe niste psihopati agresivi, care ne spun ce sa facem si ne imping in viltoarea razboaielor. Ei ne spun cum sa traim si eludeaza cele mai simple elemente ale democratiei. Practic, noi oferim putere guvernelor capitaliste, aceastea folosind-o impotriva noastra.

Auzim in politica mare, de centru stinga, centru dreapta si tot felul de grupari politice care se doresc a oferi aspectul “moderat in politica”, echilibru. Exista echilibru, atita timp cit se apeleaza la razboaie? Asa ceva nu se poate…

Exista tari cu guverne de stinga, tari sarace, tari fara resurse materiale, dar nici una dintre ele nu doresc razboiul, insa sint devastate de dorinta de razboi a celor ”mari si puternici”

Cind oamenii si mai ales liderii politici, devin imorali, sistemul nu mai poate functiona si este mai mult decit evident in acest moment.

Dar si aici avem o mare problema si anume ca persoanele imorale ajung in guverne, iar valoarea nu mai reprezinta un criteriu ci lipsa de moralitate, direct proportionala cu nivelul la care poate ajunge un politician capitalist.

Care este rolul sau ar trebui sa fie rolul unui guvern? Sa protejeze libertatea si pacea! Exact asta nu fac guvernele razboinice capitaliste, in special din tarile dezvoltate.

Acceptarea razboiului si trimeterii de trupe in razboaie inutile, este sau ar trebui sa fie considerate incalcari flagrante ale Constitutiilor, iar aceste decizii ar trebui sa fie anulate de Constitutie in general.

Capitalistii vorbesc de Razboiul Impotriva Drogurilor, dar consumul de droguri creste exponential, ba mai mult, el face din ce in ce mai multe victime si in tarile capitaliste dezvoltate intra din ce in ce mai mari cantitati de droguri…si politicienii decid sa legalizeze prima faza a “acomodarii” cu drogurile, care se numeste marijuana, ca in cazul Canadei…

Guvernele capitaliste spun ca noi nu putem falsifica bani si ne lasa sa intelegem ca valoarea banilor in circulatie este datorata volumului de aur la dispozitia acestor guverne, dar in final aceste guverne capitaliste tiparesc fara acoperire sume impresionante si eludeaza orice lege economica si chiar Constitutia.

Aceste guverne capitaliste ne ajusteaza valoarea banilor chiar daca noi muncim sa mentinem valoarea lor la un nivel acceptabil. Oare, nu aceasta inseamna incalcare a Constitutiei.

Daca noi nu putem face ceva, daca noua nu ni se permite sa furam de la alti oameni din societate, daca noi nu putem devaloriza moneda dupa preferinta, daca noi nu putem omori si sparge banci si multe altele, de ce permitem guvernelor sa le faca?

Daca noi nu avem voie sa omorim oamenii care ne deranjeaza, pentru ca este immoral si impotriva legii, de ce acceptam ca aceste guverne capitaliste ale noastre sa omoare si sa jefuiasca alti oameni?

Aceste guverne, ameninta cu bombe, boicoteaza, arunca rachete si fac tot ce este mai rau, iar noi le alegem, insa nu putem face ceea ce guvernele fac, pentru ca este impotriva literei Constitutiei capitaliste…

Datoria noastra, a celor ce intelegem aceasta anomalie a democratiei capitaliste, este sa renuntam categoric la votul dat acestor criminali si sa ne ridicam impotriva lor, sa cream unitate impotriva acestor magari care isi umplu buzunarele de pe urma milioanelor de morti lasati pe cimpurile de lupta, generate de setea lor de imbogatire, milioanelor de morti care sint asteptati acasa de familie, dar ei nu vor mai reveni niciodata…

Nu putem discuta de responsabilitate individuala, la nivelul nostru, in fata societatii, dar in acelasi timp sa acceptam iresponsabilitatea unor guverne capitaliste de criminali.

 

Adrian Cosereanu

http://www.alternativaromaniei.com/

Reclame
Acest articol a fost publicat în AL TREILA RAZBOI MONDIAL. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s