Fermierii americani caută ROBOȚI ca să le strângă merele – VIDEO CU ROBOȚII CARE STRÂNG MERELE


Proprietarii de livezi caută roboți, pe măsură ce lipsa forței de muncă se înrăutățește

SPOKANE, Wash. (AP) – Recoltarea vastelor livezi de fructe din Washingtonul de Est necesită anual mii de culegători, mulți dintre ei fiind muncitori ilegali în Statele Unite. Acest sistem ar putea înceta în cele din urmă, deoarece cel puțin două companii se grăbesc să achiziționeze mașini robotizate de cules fructe.

Dispozitivele robotizate nu obosesc și pot funcționa 24 de ore pe zi.

„Colectorii umani devin din ce în ce mai puțini”, a declarat Gad Kober, co-fondator al companiei FFRobotics din Israel. „Tinerii nu vor să lucreze în ferme, iar colectorii vârstnici se retrag lent.”

FFRobotics din Israel și Abundent Robotica , din Hayward, California, concurează pentru a pune la dispoziție pe piața colectoarele lor mecanice încă de acum câțiva ani.

Recoltarea a fost mecanizată pentru o mare parte din industria agricolă, cum ar fi grâul, porumbul, fasolea verde și tomatele de ceva timp.

Dar, pentru mărfurile mai fragile, cum ar fi merele, căpșunele, fructele de pădure, strugurii de masă și salata – cazuri în care aspectul culturii este deosebit de important – recoltarea lor este încă făcută manual.

Membrii industriei agricole din statul Washington care au o cifră de afaceri de 7,5 miliarde de dolari pe an au luptat de mult timp cu lipsa forței de muncă și depind de muncitorii care vin din Mexic în fiecare an pentru a recolta mai multe culturi.

Dar linia dură a președintelui Donald Trump împotriva imigranților care vin în mod ilegal în S.U.A. i0a făcut pe mulți proprietari de ferme din țară să caută metode alternative de recoltare.

Unii au achiziționat echipamente noi pentru a încerca să reducă numărul de lucrători de care au nevoie, în timp ce alții au făcut lobby la politicieni pentru a-i face să se ocupe de imigrație într-un mod care să minimizeze daunele pentru producțiile lor.

„Cine știe ce va face sau nu va face această administrație?” A declarat Jim McFerson, seful Centrului de Cercetare a Fructelor din Washington State Tree din Wenatchee. Pentru agricultori, „este vorba despre supraviețuire”.

Washingtonul conduce națiunea în producția de mere și alte câteva culturi. Recoltarea începe primăvara cu sparanghelul și se execută până toamna târziu când toate merele luate din copacilor

Lucrarea este grea și periculoasă și depins de mult timp de muncitorii mexicani din centrul Washingtonului, unde mai multe regiuni din apropierea graniței canadiene sunt acum majoritar hispanice.

Căutatorii experimentați de muncitori, sunt plătiți bine, și pot face mai mult de 200 de dolari pe zi.

Avocații muncilor agricole spun că roboții vor avea un efect negativ.

Eventuala pierdere de locuri de muncă pentru oameni va fi enormă, a declarat Erik Nicholson din Seattle, un oficial al sindicatului unit al lucrătorilor agricoli. El a estimat că jumătate din lucrătorii agricoli din acest stat sunt imigranți care se află ilegal în țară.

Dar mulți dintre ei s-au stabilit în statul Washington și sunt membri productivi ai comunității, a spus el.

„Ei se tem de pierderea locurilor de muncă prin mecanizare”, a spus Nicholson.

„Un robot nu va închiria o casă, nu va cumpăra haine pentru copii, nu cumpără alimente dintr-un magazin alimentar și nu reinvestește banii câștigați în economia locală”.

În timp ce detaliile financiare nu sunt disponibile, constructorii spun că cumpărătorii de roboți ar trebui să plătească pentru ei timp de doi ani.

Asta pune costul probabil al mașinilor la sute de mii de dolari fiecare mașină.

FFRobotics dezvoltă o mașină care are dispozitive cu trei degete pentru a prinde fructele și a le răsuci sau a le fixa pe sau de pe o ramură.

Mașina ar avea între patru și 12 brațe robotice și poate ridica până la 10.000 de mere pe oră, a spus Kober.

O mașină ar putea să recolteze o varietate de culturi, luând între 85 și 90% din recolta existentă în copaci, a spus Kober. Oamenii ar putea alege restul.

Abundant Robotics lucrează la un picker care utilizează aspirația pentru a aspira mere din copaci.

Planurile pentru mașinile de recoltat robotizate – inclusiv obiectivul de a le aduce pe piață înainte de 2019 – au fost discutate în luna februarie la o convenție internațională a cultivatorilor de fructe din Wenatchee.

Cei doi producatori de roboți vor putea sa-si atinga obiectivele de producție, a declarat Karen Lewis, agent de extindere a cooperativelor de la Washington State University, care a studiat problema.

„Ambii vor fi în teren cu prototipuri în această toamnă”, a spus Lewis, numindu-i pe colectorii de roboți un „schimbător de joc”.

Dar pentru ca mașinile să funcționeze, merele și alte culturi trebuie să fie cultivate în sisteme noi de grătare care permit roboților să vadă și să recolteze fructele, a spus ea.

„Dezvoltăm arhitectura copacilor și plasarea merelor pentru a fi compatibile cu robotica”, a spus Lewis, un proces numit „gata-pentru-roboți”.

Este posibil ca operațiunile agricole pentru roboți, să fie adoptate prima dată în culturile mari, dar ar putea trece decenii înainte ca utilizarea lor să fie larg răspândită”.

„Cred că în următorii 10-20 de ani, ei vor fi folosiți de unii producători pentru a suplimenta echipajele obișnuite de colectare și pentru a servi ca alternativa pentru lipsa de forță de muncă”, a spus Mike Gempler de la Washington Growers League din Yakima. „Fiabilitatea și costul vor determina dacă utilizarea lor se va extinde sau nu”.

Republicanul american Dan Newhouse, a cărui familie deține o mare operațiune agricolă în Valea Yakima din statul Washington, a declarat că industria este profund interesată de alternativele la munca umană.

„Ne uităm în mod absolut la diverse moduri în care ne putem mări eficiența”, a declarat Newhouse, adăugând că ferma familiei sale angajează în fiecare an aproximativ 120 de muncitori agricoli, mulți dintre ei pentru a culege cireșe și nectarine.

Industria nu are altă soluție decât să îmbrățișeze mecanizarea și roboții, a declarat Mark Powers, președintele Consiliului de Horticultură Nord-Vest, un grup comercial pentru fermierii din Yakima.

„Nu vedem o nouă sursă de muncă miraculoasă care să apară la orizont”, a spus Powers. „Credem că forța de muncă va continua să fie o resursă rară.”

http://fluierul.ro

Anunțuri
Acest articol a fost publicat în DIVERSE. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s