Creierul omului bătrân – studiile doctorului gerontolog Gene Cohen


Pe baza ultimelor cercetări în domeniul neurologiei, gerontologul american Gene Cohen, directorul Centrului de cercetări în domeniul Îmbătrânirii și Sănătății din cadrul UniversitățiiGeorge Washington, susține că creierul unei persoane în etate este mult mai elastic decât se consideră a fi.

Pe parcursul întregii vieți creierul nostru codează gândurile și amintirile, formând astfel noi legături neuronale. Mai mult ca atât, interacțiunea dintre emisfera dreaptă și stângă ale creierului devine mai integrată, ceea ce duce la îmbunătățirea posibilităților noastre creative.

Creierul unei persoane sănătoase înaintate în vârstă nu mai este atât de rapid ca în tinerețe, dar în schimb este foarte elastic. S-ar putea ca aceasta să fie una din cauzele pentru care la bătrânețe oamenii trag concluzii mai precise și iau decizii mai înțelepte. În afară de aceasta s-a dovedit că odată cu înaintarea în vârstă creierul reacționează mai calm la emoțiile negative. De fapt el începe să funcționeze la capacitate maximă la vârsta de 60-80 de ani. Apogeul activității intelectuale a omului are loc în jurul vârstei de 70 de ani. Cu timpul în creierul uman crește cantitatea de mielină – substanță datorită căreia semnalul neuronal se transmite mai rapid. Din această cauză capacitatea intelectuală generală a creierului crește cu până la 3000% în comparație cu valoarea medie în categoriile de vârstă inferioare. Apogeul producției de mielină are loc în același interval de vârstă: 60-80 de ani.

Dacă până la 60 de ani între cele două emisfere cerebrele există o separare strictă a funcțiilor, după această vârstă omul poate folosi ambele emisfere concomitent, reglând activitatea lor prin înclinări ușoare ale capului într-o parte sau alta. În acest fel se pot rezolva probleme mult mai complexe.

Cercetătorii au selectat voluntari din diferite categorii de vârstă și i-au rugat să răspundă la un șir de teste de diferite grade de dificultate. S-a dovedit că oamenii din categoria de vârstă 60-75 de ani rezolvă mult mai simplu și mai rapid cele mai dificile probleme. Participanții mai tineri în situații critice, când aveau de rezolvat probleme dificile, mergeau pe calea calculului tuturor variantelor posibile, ceea ce, într-un final, crea o mare confuzie. Între timp oamenii trecuți de 60 de ani alegeau cu o exactitate uimitoare 2-3 variante alternative, cu ajutorul cărora găseau ușor soluția corectă.

Profesorul Monchi Oury din Universitatea din Montreal afirmă: „Creierul unui om în etate alege calea cea mai ergonomică, excluzând variantele inutile și luând în calcul doar variantele corecte ale rezolvării problemei”. În afară de aceasta își spune cuvântul și experiența de viață pe care au acumulat-o oamenii în vârstă de-a lungul anilor. Ei sunt expuși într-o măsură mult mai mică decât tinerii la confuzii și tulburări datorate unor informații cu încărcătură emoțională.

Profesorul Dilip Jeste de la Universitatea din California afirmă: „Creierul uman, în spatele căruia se află zeci de ani de viață, este mult mai puțin impulsiv și mult mai rațional”. Anume asta numim noi „înțelepciune”: un amestec de cunoștințe și experiență, care permit luarea rapidă a unor decizii corecte.

Particularitățile funcționării creierului la 60-70 de ani

  • Neuronii cerebrali nu mor, ci pot dispărea conexiunile dintre ei atunci când omul nu practică o muncă intelectuală serioasă.

  • Odată cu înaintarea în vârstă crește cantitatea de mielină în creier, apogeul acestei creșteri fiind după 60 de ani. În acest fel are loc accelerarea trecerii semnalelor de la un neuron la altul, iar capacitatea intelectuală crește de 30 de ori.

  • Lipsa de concentrare și memoria slabă sunt datorate excesului de informație în „memoria operativă”.

  • La această vârstă omul devine mult mai rezistent la stres și poate lucra mult mai eficient în condiții de solicitare emoțională.

  • Începând cu vârsta de 60 de ani omul începe să utilizeze concomitent ambele emisfere cerebrale.

  • În această perioadă a vieții crește considerabil ceea ce numim noi „intuiție”.

  • Apogeul funcțiilor cognitive are loc în intervalul de vârstă 60-70 de ani.

  • Dacă se respectă un mod de viață sănătos, capacitatea intelectuală nu numai că nu scade odată cu vârsta, ci, dimpotrivă, chiar este în creștere și poate atinge apogeul la 80 sau chiar 90 de ani. ( sursa: http://perfect-ask.com )

http://dincolodeaparente.com

Anunțuri
Acest articol a fost publicat în VIATA INTERIOARA. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s