Cele mai precise ceasuri atomice din lume confirmă teoria conform căreia… timpul ca energie nu este absolut


Conform teoriei, doi observatori care se deplasează cu viteză constantă unul în raport cu celălalt vor experimenta aceleași legi ale fizicii. Această simetrie a relativității se numește invarianţa Lorentz. Cei doi observatori vor avea impresia că sunt staţionari, însă fiecare va putea chiar vedea cum ceasul celuilalt observator funcţionează mai lent. Acesta este efectul de dilatare temporală.

Astrofizicianul Pacôme Delva de la Observatorul din Paris a folosit legături prin fibră optică pentru a testa efectul de dilatare a timpului între diferite ceasuri atomice pe bază de stronțiu aflate la Londra, Paris și în Braunschweig. Din cauza pozițiilor diferite pe suprafața Pământului, aceste ceasuri vor funcţiona într-un ritm ușor diferit. Dacă teoria relativității este corectă, atunci aceasta poate prezice în mod corect aceste diferențe.

Pacôme a efectuat mai multe măsurători și mai apoi a calculat un parametru numit alfa, a cărui valoare este zero dacă nu există nicio încălcare a invarianței Lorentz. Rezultatele au arătat faptul că valoarea alfa este de 10-8. Acest rezultat susține invarianța Lorentz, în condiţiile unei precizii de calcul de două ori mai bună decât cea obţinută cu ajutorul ceasurilor atomice pe bază de cesiu. Dacă acest studiu va fi confirmat și de altele, atunci descoperirea va avea implicaţii pentru gravitaţia cuantică și înțelegerea naturii energiei întunecate și a materiei întunecate.

http://www.yogaesoteric.net

Acest articol a fost publicat în VIATA LIBERA(timpul). Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.