Un explorator ar fi ajuns în apropierea CERCULUI POLAR acum 2.300 de ani. Incredibila poveste a lui Pytheas de Massalia


Pytheas din Massalia a fost un geograf și explorator grec din secolul al IV-lea î.Hr. A întreprins o călătorie de explorare în Europa de nord-vest în jurul anului 325 î.Hr. A călătorit în jurul Marii Britanii, vizitând o considerabilă parte a insulei. Pytheas reprezintă prima persoană cunoscută care a descris nopțile albe, gheața polară, triburile germanice și (posibil) cele finice. Tot acesta este cel care a introdus sintagma de „ultima Thule” în imaginarul geografic. Concepțiile sale referitoare la maree sunt cele dintâi care le pun pe acestea în conexiune cu luna.

Într-un moment în care majoritatea oamenilor credeau că soarele este purtat pe cer de către zei, Pytheas a ajuns într-un loc unde soarele nu are puterea de a topi gheața nici măcar în sezonul călduros. Incredibilul explorator, ar fi ajuns, potrivit propriilor declarații, într-un loc acoperit de un strat de gheată subțire, permafrost astăzi, un ocean înghețat, însă nimeni nu l-a crezut în acele timpuri că în nordul Europei ar exista așa ceva.

hhhh

Este ușor de înțeles de ce lumea antică s-ar fi îndoit că un marinar precum Pytheas ar putea face o asemenea călătorie. Acesta ar fi navigat prin strâmtoarea Gibraltarului, un loc care era numit în acele timpuri Stâlpii lui Hercule. Lucrurile pe care le-a raportat sugerează că acesta chiar a făcut o asemenea călătorie și a ajuns cu adevărat în nordul îndepărtat.

După ce a circulat în Marea Britanie, Pytheas a mers spre nord, în căutarea unui pământ nedescoperit, pe care localnicii l-au descris.

După șase zile de navigație, a văzut și poposit pe un petic de pământ pe care la numit Thule. Nimeni nu știe cu certitudine ce țară a descoperit – s-ar putea să fi fost Islanda. Această descoperire ar fi fost făcută cu mai mult de o mie de ani înainte ca vreun european să încerce din nou o călătorie similară.

wwwf

sursa:  icelandreview.com/

sursa: ancient-origins.net

sursa: .perseus.tufts.edu/

traducere și adaptare: Radu Ungureanu

http://www.cunoastelumea.ro

Anunțuri
Acest articol a fost publicat în ISTORIE UNIVERSALA. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s