America pierde totul, iar Turcia si Iranul, sub conducerea Rusiei, au preluat zona cea mai importanta a Siriei, din vestul tarii si au impus „no fly zone” trupelor americane si aliatilor lor….


Rusia creaza strategii si planuri de pace in zona Siriei, alaturi de aliatii ei, Iranul si Turcia, dar aceste solutii gasite de cele trei tari aliate, implica eliminarea Americii si aliatilor ei din ecuatia geopolitica regionala. Fara discutie ca strategia Presedintelui Putin, pleaca de la anuntul sau, prin care doreste sa trimita in zona trupe de pastrare a pacii formate din soldati turci, iranieni si evident rusi, acord agreat de cele trei parti cu doua zile in urma, pentru calmul si ordinea in zona.

Miscarea Presedintelui Putin nu a avut cum sa fie decit acceptata de ONU, care se detaseaza din nou de politica de razboi a SUA si cu siguranta ONU va primii replica financiara a lui Trump, prin taierea de fonduri, conditionate, dedicate acestei organizatii mondiale. Fara discutie ca America vede cu “scepticism” situatia creata de liderul rus si cu siguranta va incerca sa creeze diversiuni in zona.

Aceasta zona, care va fi controlata de Rusia, Siria, Turcia si Iranul va fi o zona inchisa in totalitate avioanelor americane si ale aliatilor lor. Ar parea un tip de “game over” pentru America care nu a realizat acest lucru, cind cu numai o luna in urma, Rusia si-a retras mare parte din efectivele militare din zona de vest si nord vest siriana, imediat propunind ONU miscarea tripartida de mentinere a pacii.

Cele trei tari au semnat un memorandum in Kazastan(Astana), in acest sens, cu acordul Siriei, datorita faptului ca actiunile de pace se vor desfasura pe teritoriul acestei tari. Assad a admis ca la procesul de pace sa participle chiar si grupurile rebele, prin reprezentantii lor, aratind flexibilitate pentru oricine doreste reconstructia Siriei…
https://www.bloomberg.com/politics/articles/2017-05-04/russia-turkey-iran-sign-agreement-on-syria-safe-zone-plan

Cum era si normal, liderii opozitiei siriene s-au detasat de acest plan, pentru ca ei sint sustinuti de Washington, Tel Aviv si Rhyad. Acest grup de opozitie a anuntat ca nu poate accepta Iranul ca fiind garantor al pacii in Siria, ei incadrindu-se in doctrina distructiva a SUA.

Ce se va intimpla? Presedintele Putin ii va da liber lui Erdogan sa foloseasca situatia pentru a controla de aproape miscarile kurzilor si a distruge retelele teroriste kurde. In acelasi timp, va permite Iranului sa participe financiar la redresarea economica a Siriei si fara discutie ca Iranul va duce trupe de pace in zona de sud a Siriei, aproape de Yemen si Arabia Saudita, pentru a controla miscarile sauditilor si a avea posibilitatea de a intervenii in Yemen, in cazul unor bombardamenete saudite asupra populatiei civile si rebelilor Houti, sustinuti de Iran.

Rusia va controla capitala siriana, porturile de la Mediterana si marile orase siriene, Latakia, Tartus, Homs, Allepo si Damascul, ceea ce va face diferenta pentru trupele ruse din Mediterana, Rusia si aliatii constituind un tampon strategic intre zona de est a Siriei cu orasul Rakka si zona Mediteraneana.

Reprezentantul Rusiei la ONU a anuntat déjà ca zona aeriana din aceasta parte a tarii, este inchisa in totalitate pentru SUA si aliatii lor. Presedintele Rusiei a comunicat ONU, prin intermediul reprezentantului sau Alexander Lavrentiev, ca “Rusia este gata sa trimita observatori si trupele de mentinere a pacii”, spunind in continuare ca Rusia continua sa creada ca, criza siriana  poate fi rezolvata doar prin metode politice… Care evident nu sint si nu vor fi pe placul SUA si al aliatilor care practic au ramas izolati in desert, alaturi de ISIS, care odata intrati in zona de securitate controlata de Rusia, pot avea surpriza “evaporarii” lor foarte rapide…

Ministru Apararii al Rusiei, a anuntat ca zona va fi inchisa de Rusia si aliatii ei incepind de la ora 21:00 a zilei de 5 Mai 2017…..adica de ieri seara..

Fara discutie ca Rusia se asteapta la o noua diversiune a Americii si la fortificarea de catre CIA a ISIS, dar de data asta interesele sint mult prea mari, ale coalitiei ruse.

Va fi interesanta pozitia lui Erdogan fata de NATO si evitarea de catre Turcia de a constituii o alianta alaturi de America, mai ales tinind cont de faptul ca la Incirlik se afla dispozitive NATO de proportii, care s-ar putea ca dupa actiunile Turciei din Siria impotriva kurzilor, sa duca la o detasare a lui Erdogan de NATO…

Rusia repurteaza din nou o victorie dictata de creier si nu de actiuni haotice si nebunesti cum sint cele ale aliatilor din NATO si ale imprevizibilului Trump, care inca nu intelege ca incertitudinea si crearea ei artificiala, este pina la un nivel, un element care ajuta in afaceri, dar nu si in politica…

 

Adrian Cosereanu

http://www.alternativaromaniei.com/

Reclame
Acest articol a fost publicat în INTERNATIONAL. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s