Studiul care a șocat lumea psihiatriei: experimentul Rosenhan


În 1973 în SUA a fost făcut un experiment cu denumirea “Să fii sănătos în locuri nesănătoase”. Această cercetare a pus sub semnul întrebării credibilitatea diagnosticului psihiatric și a generat o explozie de controverse.

1.Experimentul a fost făcut de psihologul David Rosenhan. El a demonstrat că identificarea unei boli mintale cu precizie este imposibilă.

2.Cum a efectuat studiul?

8 persoane – 3 psihologi, un pediatru, un psihiatru, un pictor, o casnică şi Rosenhan – au apelat la un spital de psihiatrie cu plângeri, precum că ar avea halucinații auditive. Toți acești oameni au fost de acord să pretindă că sunt bolnavi, iar apoi să le spună medicilor, că totul e în regulă cu ei. Medicii nu au crezut “pacienții” despre faptul că se simt bine, deși aceștia se comportau destul de adecvat. Personalul spitalului îi impuneau să ia pastile în continuare şi au eliberat “pacienții” numai după un tratament forțat.

3.Aici Rosenhan nu s-a oprit…

Apoi, un alt grup de participanți la studiu au vizitat alte 12 spitale de psihiatrie cu aceleași plângeri – halucinații auditive.

4.Şi ce credeţi? Toți participanții acestui experiment, din nou, au fost diagnosticați ca fiind bolnavi!

Pseudo-pacienții spuneau că aud voci, ce le spun următoarele cuvinte: “gol” “cădere” “prăpastie”. Toate aceste cuvinte au fost alese de Rosenthan, deoarece ele indicau prezența unei crize existențiale la persoană.

După ce 7 participanți la studiu au fost diagnosticați cu schizofrenie, iar unul dintre ei cu psihoza depresivă, toţi au fost spitalizați.

De îndată ce ajungeau în clinică, „bolnavii“, începeau să se comporte normal și convingeau personalul medical că nu mai aud voci. Cu toate acestea, a fost nevoie în medie de 19 de zile pentru a convinge medicii că nu mai sunt bolnavi. Unul dintre participanți, a fost spitalizat chiar timp de 52 de zile.

5. Toți participanții la experiment au fost trimiși acasă, cu diagnosticul “schizofrenie în remisie“. Astfel, acești oameni au fost etichetați ca fiind bolnavi mintal.

6.Rezultatele acestui experiment au generat o explozie de controverse în lumea psihiatriei.

Mulți psihiatri afirmau că nu vor cădea în plasa acestui truc şi vor putea distinge cu precizie pacienții reali, de cei pseudo-bolnavi. Medicii unei clinici psihiatrice chiar l-au rugat pe Rosenthan să le trimită pseudo-pacienți, fără avertisment, susținând că vor putea identifica simulatorii fără prea mari dificultăți. Rosenthan a acceptat provocarea…

În următoarele trei luni această clinică a putut identifica 19 pseudo-pacienţi din 193 care au venit la ei.  Însă Rosenthan în realitate nu a trimis niciun pacient.

7.În urma acestui experiment s-a ajuns la o singură concluzie: Este clar, că în spitalele de boli mintale pacienții sănătoși nu pot fi deosebiți de cei bolnavi.

http://relatii.net

Acest articol a fost publicat în VIATA LIBERA( sclavi). Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.