Cercetătorul român Valentin Stamate a creat un motor de avion unic pe mapamond, prin tehnologia printării 3D!


După cum ne informează Transilvania365.ro, un cercetător la Universitatea Transilvania din Braşov este inventatorul unui motor de avion unic în lume. Valentin Stamate, autorul noii realizări tehnologice românești, a apelat la tehnica printării 3D, pentru producerea celor mai multe piese din alcătuirea noului motor.

Este primul motor termic în doi timpi de pe mapamond ale cărui componente au fost obținute din pulberi metalice, prin procedeul printării 3D. Noul propulsor conceput de către Valentin Stamate poate ajunge la o turație de 10.000 de rotații pe minut.

Printre piesele produse cu ajutorul imprimantelor 3D de tip SLS și SLM se numără pistonul, arborele motor, blocul motor, chiulasa, toba de eşapament, biela de transmitere a mişcării, cămaşa cilindrului şi carburatorul, potrivit sursei precizate. Pulberile metalice utilizate pentru fabricarea acestora au fost obținute din oțel, bronz și aluminiu.

2

În consecință, marea majoritate a pieselor sunt obținute prin procedeul printării 3D. Prin procedeele tehnologice clasice au fost obținuți, în schimb, rulmenții, componentele de prindere (șuruburi, piulițe), bujia, precum și elicea.

Noul propulsor al românului Valentin Stamate, realizat cu susținerea financiară a Universității  Transilvania din Braşov a costat circa 20.000 de euro iar producerea sa a fost precedată de către o cercetare amplă și o muncă de doi ani. Motorul este pus în mișcare de către un combustibil format dintr-o combinație de alcool metilic și ulei.

Deși anterior a desfășurat și activitate didactică, Valentin Stamate s-a dedicat integral, de doi ani, activităților de cercetare.

Sursa: transilvania365.ro

Autor: Tomi Tohaneanu

http://www.cunoastelumea.ro

Reclame
Acest articol a fost publicat în STIINTA-TEHNOLOGIE. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s