UNII VĂ MINT spunându-vă că s-a trăit permanent prost între anii 1965 – 1989. Uite adevarul


MINCIUNĂ GROSOLANĂ : În anii 70 erau în magazine, 10 -20 de feluri de salam, de brânza și de carne…Portocalele, Bananele, Merele, Perele, Cireșele (când era sezonul) și orice fel de alte fructe românești se găseau din abundență …

Mâncam 3-4 mere ori de câte ori veneam de la școală după ce mâncam de-amiază. Era un fel de felul III.

Penuria a început DUPĂ anii 80.

In anii 70, bananele, portocalele dar si fructele românești erau peste tot. Tot ce scriu alții, cum că nu era așa, e o minciuna grosolană.

Iată o astfel de minciună: „Primele mele triste amintiri din „iepoca” comunistă sunt de la câțiva anișori, 6-7, în anii ’70, când așteptam cu stoicism să se coacă pe șifonier puținele banane pe care le puteau găsi părinții mei la Alimentara și care mai întotdeauna erau verzi, necoapte”

Nici vorbă de așa ceva în anii ’70. Puteai cumpăra banane, portocale, grapefruit-uri sau lămâi câte vroiai. E o minciună că erau „verzi”…Cele verzi au apărut mult după anii ’80, ca mai apoi să dispară de tot…Ne făceam în mod curent acasă suc de lămâie, storcând cu mâna lămâile naturale, punând apă și două lingurițe de zahăr. Sucul era minunat. Și aveam și un pahar înalt și perfect cilindric. Când vroiam să fie sucul și mai bun storceam două lămâi. Mai ales după ce fugeam câteva ore prin praf, la fotbal, era minunat.

Între anii ’70-’80, cu 4-6 lei iți luai 100-200 de grame de salam sau parizer – și alea de atunci, nu erau deloc mizeriile de azi cu e-uri , mațe și zgârciuri tocate….Pe clasa 2-a – 3-a, mergeam în pauza mare la magazin și ne luam corn cu salam cu doar câțiva lei…Îmi lăsa mama mărunțis sa-mi iau ceva de mâncare.

Am fost în tabără cu școala sau cu liceul, aproape în fiecare an, începând din clasa IV-a …O tabără costa intre 300 si 500 lei 10-12 zile.

Întreținerea la bloc (3 camere) era de 50 lei vara și în jur de 100-120 lei iarna…salariul minim era de 1800 de lei apoi s-a făcut 2000 de lei…Salariul mediu era de 2500 de lei…NET: impozitul pe salariu și orice altă taxă au fost scoase.

Venea stomatologul la școala și îi consulta pe copii și ii programa pe copii la cabinetul dentar.

La gravide mergea medicul acasă sa le vadă și înainte și după ce nășteau.

Te lua poliția de pe stradă dacă nu munceai…și-ți dădea un loc de muncă. Te urmăreau mai apoi să vadă dacă te duci la servici. Nu exista șomaj.

Foarte, foarte mulți oameni primeau case de la stat (apartamente) pentru care plăteau chirii MODICE – chiria era de aprox. 50 de lei pe luna.

Un bilet de autobuz era in anii ’70 – 50 de bani , în anii ’80 a ajuns 1 leu, în 1989 a ajuns 1.20 lei

Sunt antibolșevic ca opțiune politică, dar NU CU MINCIUNI se scrie istoria….Da, a fost frig în ultimii ani și magazinele au fost goale. În ele se mai găseau doar macaroane și conserve de pește…Dar nu a fost tot timpul așa.

Îmi amintesc când în anii 1987-1989, în plină penurie de alimente, îmi cumpăram conserve de pește amintindu-mi de cornul minunat și de salamul gustos ce-l mâncam cândva. Sincer nu era rău nici peștele: atât cel marinat cât și cel în ulei erau foarte bune. Dar nu puteai mânca doar pește.

Curtea școlii era permanent deschisă inclusiv în vacanțe. E o crimă că astăzi curțile şcolilor şi sălile de sport stau închise, cu lacătul pe ele, în timp ce copiii n-au unde se juca. Asta o decid azi oameni, care nu s-au jucat niciodată, în curtea şcolii sau între blocuri, când au fost mici.

În curtea şcolii se juca fotbal de dimineața până seara (mai puțin dacă aveau unii ore de sport și nu făceau sport în sală)…

Mergeam vara și dădeam cu mingea și racheta de tenis la peretele școlii, undeva în zona unde nu erau geamuri…Nu mi-a zis nimeni niciodată nimic…La ștrand un bilet pentru o zi întreagă era pentru un copil 3 lei apoi către 1989 s-a făcut 5 lei…Cu toate astea, recunosc că mai și săream gardul împreună cu alți copii.

Nu de puține ori se spărgea la școală, din greșeală, câte-un geam de la o minge de tenis sau de fotbal și nu era nici un scandal : se-nlocuia geamul și gata. Bicicletele erau peste tot: copiii aveau Pionier, Pegas sau Tohan. Patinoarele la fel: cânta muzică uneori, și-ți dădeau ceai cald.

Cu siguranță am avut o copilărie foarte fericita și n-am văzut în jurul meu copii care sa nu aibe una la fel…Și am crescut într-un cartier obișnuit într-un oraș prăfuit de provincie.

Vorbesc ca unul care am trăit vremurile alea ca și copil…

Nu poate veni un MINCINOS sa spună ca de-abia puteai cumpăra câteva banane verzi în anii 70

În 1989, profesorii aveau salarii între 2200 și 3500 de lei (mama era profesoară) după vechime și gradele pe care și le puteau lua.

Inginerii erau cu ceva mai bine plătiți ca profesorii cu aceeași vechime în muncă.

Un debutant începea întotdeauna cu salariul minim (1800 și mai apoi 2000 de lei). Dar după câteva luni era trecut pe primul nivel de salarizare din specializarea lui.

La televizor se transmiteau în anii 70 aproape toate competițiile sportive TENIS, FOTBAL, RUGBY, ATLETISM, OLIMPIADE etc…erau filme americane și englezești câte vrei: seriale, foiletoane, cinematecă etc.. ..programul începea la 10-11 dimineața și mergea pana la 24 sau la 1 noapte…reducerea programului s-a petrecut treptat după anii ’80.

Meciurile lui Ilie Năstase de la Turneul Campionilor erau transmise în direct noaptea la 1, 2, 3 dimineața. Ca și notele de 1.00 (nu era loc pe afișaj) ale Nadiei Comăneci, de la Olimpiada de la Montreal. Când juca Dobrin, doar un simplu meci în campionat, străzile se goleau și mergeam să-l vedem. Ce să mai spun de Craiova lui Balaci sau de Steaua?

Siguranța, noaptea pe străzi, era maximă …te-ntâlneai cu un milițian, dacă nu la prima străduță, atunci la a doua…Cinematografele, ștrandurile, terasele, cofetăriile toate avea prețuri modice: o prăjitură costa 2.50 – 3 lei. Erau și cu 1.50 dar și mai bune și mai mari cu 4-5 lei. Savarinele îmi plăceau cel mai mult și nu erau scumpe. Și Doboșurile erau bune sau Indienele.

Despre ce vorbim? Țara DUDUIA de noi CONSTRUCTII..erau MACARALE peste tot …

Noi cartiere de locuințe se ridicau peste noapte în fiecare oras….Mi-amintesc cum ne jucam câteodată seara, urcând fugind scările de beton nefinisat, prin blocurile aflate în construcție.

Trenurile pe distanțe lungi ajungea cu 2-3-4 ore mai repede ca azi…

Cu un salar MEDIU iti putea face lejer un concediu de 10-12 zile la mare

E adevărat: la orele de vârf autobuzele erau aglomerate.

Cărțile din Biblioteca pentru Toți erau 5 lei bucata. S-a tipărit atunci aproape toată Literatura Națională și Universală. Plus cărți de filozofie, de istorie sau de critică. Când luau salariul, tata și mama veneau fiecare cu sacoșa cu cărți acasă, așa cum veneau cu roșii și ardei.

Și erau cărți una și una. Mai târziu, cărțile din Biblioteca pentru Toți au devenit 10-12 lei. Dar nici așa nu erau scumpe. Cea mai bună revistă era Secolul XX. Mi-o amintesc și acum, că o cumpăra mama și mai citeam și eu din ea. Era groasă cât o carte, cu articole tot unul și unul. Așa o revistă nu mai avem azi.

Ne duceau cu școala, la Cinematograf și la Teatru. Excursiile cu școala erau cel puțin una pe trimestru. Pe stadioane copiii aveau intrarea liberă. La noi în oraș, echipa juca în Divizia C și câteodată, mai intra și-n B. Dar eram cu toții mândri de ea.

pionieri_romania_generatia-X

A NU SE CONFUNDA ANII 70-80 CU CRIMELE BOLSEVICE DIN ANII 50….CARE AU FOST DE GROAZĂ. Ce mi-au povestit părinții și bunicii mei întrece orice închipuire.

Laptele (despre care unii mint în alte articole „că plângeau după el”), ți-l lăsau cei de la fabrică, în fiecare dimineață direct în scara BLOCULUI…

Puneai sticla goală în niște lădițe și găseai dimineața, O ALTĂ STICLĂ PLINĂ. Prețul în anii ’70-’80 – 2.20 lei litrul apoi s-a făcut prin anii ’80 – 3 lei…apoi a fost 3.30

Banii îi lăsai într-o cutie de carton (nu-i fura NIMENI cum nu fura nici laptele din lădițe), sau suna cel cu laptele o dată pe săptămână la ușă…

După anii ’80, chestia asta a dispărut…

Dimineața mă trezea câteodată, zgomotul celor care veneau cu lăzile cu lapte la fiecare bloc. Ajungeau la noi la bloc să ia sticlele goale și să le pună pe cele pline cu lapte între ora 6:00 și 6:30.

Admiterea la liceu și la facultate au fost printre cele mai corecte și mai bine organizate concursuri la care am participat. La fel erau și Olimpiadele școlare. Nu conta statutul social al celor care dădeau examen.

Și, atenție: eu am crescut într-un oraș de provincie din ARDEAL, nu în BUCUREȘTI și nici în vreo capitală de județ…Dar era LA FEL peste tot.

Ceea ce vă povestesc eu AM TRĂIT. Ce vă povestesc SUNT FAPTE nu e apologie, nu e propagandă …sunt fapte.

AM POVESTIT exact ce am trăit. …Nu contează ce regim a fost sau ce regim ar fi fost : Aș fi spus exact ce am trăit indiferent de regim. Cine vă spune că n-a fost așa VĂ MINTE.

Desigur o poveste separată ar trebui scrisă despre magazinele ajunse aproape goale după anii 1985…

Dacă în 1973 ar fi fost O PENURIE MASIVĂ de Portocale în România cum vă mint unii, credeți că ar fi apărut în 1973 cântecul O PORTOCALĂ ? Ca să trezească ura și indignarea oamenilor?

Interpret Anda Calugareanu, muzica Marius Țeicu, versuri Ovidiu Dumitru. Melodia a fost compusă in 1973, şi dată în premieră la TVR, realizator Alexandru Bocăneț. Melodia s-a bucurat de mare succes in spectacolele live, cu două si trei bis-uri la fiecare spectacol. SURSA: FLUIERUL.RO

http://cyd.ro

Reclame
Acest articol a fost publicat în comunism. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

8 răspunsuri la UNII VĂ MINT spunându-vă că s-a trăit permanent prost între anii 1965 – 1989. Uite adevarul

 1. Nanescu Livia zice:

  Foarte adevarat!
  Frumoase vremuri…

  Apreciază

 2. Dacă nu te-a deranjat că nu ai avut libertate de exprimare, asociere, informare, mișcare etc, înseamnă că ai fost și ești un gunoi aflat la baza piramidei lui Maslow, căruia îi e frică de competiție și atât de neisprăvit încât îi e dor de viața când Partidul îi asigura totul. Suflet de sclav.

  Apreciază

  • Sorin zice:

   Domnule Mateescu,dumneavoastra nu ati inteles ca ,in zilele noastre,anno Domini 2017, sunteti liber sa va exprimati(adica sa „latrati la luna”)complet inutil intrucat nu va asculta nimeni,puteti sa va asociati bine-mersi cu oricine dar la fel de inutil,sunteti „informat” la greu cu minciunile si manipularile subtile sau nu ale mass-mediei si puteti sa va miscati natural(titan ice!!!) oriunde doriti cu salariul de mizerie actual.Cat despre competitie ,poate veti observa ca sclavii nu participa la ea,ei doar muncesc(pe 2 lei), si-atat…Si Partidele,cele de astazi,nu mai asigura nimic,decat saracie,saracie lucie.C-asa-i intr-o colonie…

   Apreciază

 3. Mugur zice:

  Se spune că nu există un singur adevăr, ci fiecare își are adevărul propriu.
  Către jumătatea anilor ’70 m-am angajat prima oară, cu salariul minim al acelor ani, care era de numai 950 de lei. Cred că nu vorbeai de salariul minim al unui inginer. Acela, dacă nu mă înșală memoria, era de 1850 lei.
  Chiria unui apartament modest era de 150-160 lei. Tot într-un orășel de provincie, dar din vechiul regat.
  La mine în oraș, bananele și portocalele erau un lux care apărea de numai 2-3 ori pe an. Realitate trăită, nu auzită din poveștile altora. Dar este adevărat, găseam mai multe sortimente de mezeluri, mult mai gustoase decât cele din ziua de azi.
  Ar mai fi lucruri de spus, dar ma voi opri aici, nu înainte de a recunoaște că ai relizat un frumos amalgam de adevăruri și lucruri mai puțin reale.

  Apreciază

  • Dacul Rebel zice:

   Anii ’70 au fost poate cei mai frumoși ani din istoria României moderne… într-adevăr, unele lucruri sunt puțin cam exagerate (acolo unde e vorba de cifre), dar în general cam așa era…

   Apreciază

 4. Dacul Rebel zice:

  Salariul minim (muncitor necalificat) în 1979 era de 1300.

  Apreciază

  • Mugur zice:

   Poate ar fi bine să lăsăm cifrele exacte, deoarece ele pot fi găsite destul de ușor pe internet. În cazul meu, la prima mea angajare din 1973, salariul minim era de 1000 lei. Deci m-am înșelat în amintirile mele. Pentru anul 1979, cel luat de tine în calcul, salariul minim a fost de 1200 lei până la data de 1 august, când a fost majorat la 1425 lei.
   Nu cred că are rost detalierea celorlalte amănunte precizate de tine în articol. Sunt de acord că anumite elemente erau mai bune, mai frumoase în acele vremuri, așa cum îmi amintesc și de alte elemente care îngrădeau foarte mult viața pe aceste meleaguri. Cum spuneam și în primul meu comentariu, adevărul depinde de unde este privit. Probabil că pentru fiecare dintre noi adevărul despre acea perioadă diferă, funcție de nivelul personal de înțelegere, de nivelul social pe care-și desfășura viața, funcție de nivelul cerințelor personale, pregătirii profesionale, a „beneficiilor suplimentare” mai mult sau mai puțin legale.

   Apreciază

 5. Sorin Dobre zice:

  Adevarul e unul singur ! Nu cum afirma cineva aici ” fiecare isi are adevarul propriu” . Fiecare isi aminteste altfel dar asta-i alta gîsca ! si eu imi amintesc ca multe din cele spuse in articol sunt adevarate ! imi amintesc ca in 75-78 ma duceam la mare cu bani suficienti ( de la parinti , eram elev ) si era plin de straini nu numai din lagarul comunist , in Mamaia era plin de scandinavi , imi exersam engleza ( apropo vorbeam mai bine decat decat ei ) si agatam fetite . Suedeze , norvegiene chiar si o englezoaica de la mama ei ! Nu stiu daca erau banane si portocale pe toate drumurile efectiv nu-mi amintesc dar stiu ca mancam ! Problemele cu mancare au venit dupa 1977 cate putin si s-au acutizat pe masura ce treceau anii de dupa 80. In 82-84 eram student si invatam la bucatarie ( ca sa pot fuma ) cu manusi pe maini ca Ceausescu nu-mi mai dadea gaze decat noaptea ! Au urmat cartelele alimentare si cozile de cu noaptea ca sa-ti iei ratia si ceva pe langa ! Dar comparativ in anii 70 a fost bine ! Eram si tanar !

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s