LIBERTATEA este o ILUZIE! Cele trei lanțuri ale sclaviei moderne sau ”NOUL stil de viaţă de orăşean”


Orice fiinţă vie de pe această planetă are de la naştere toate aptitudinile şi mijloacele pentru a supravieţui şi a duce o viaţă normală. Orice pasăre îşi poate construi cuibul fără să aibă nevoie de bani de la bancă sau din altă parte. Orice animal îşi poate procura hrana şi apa fără să plătească cuiva pentru asta, poate să îşi găsească o pereche cu care să aibă urmaşi, fără ca pentru acest lucru să trebuiască să presteze zilnic un anumit serviciu faţă de un alt animal.

Acest lucru a fost valabil şi pentru om până la apariţia civilizaţiei. Fiecare individ care poseda o bucată de pământ putea, prin propria muncă, să îşi producă şi să-şi procure cele necesare traiului şi putea în acelaşi timp să-şi susţină şi familia.

Prin apariţia civilzaţiei, care a dus la crearea unor structuri şi sisteme artificiale, precum oraşele, fabricile, statul şi băncile, omul a fost desprins brutal din mediul său natural şi rupt de mijloacele proprii de asigurare a existenţei. Omul a fost dezrădăcinat şi obligat să muncească pentru alţii pentru a supravieţui. Aşa a început exploatarea omului de către om.

Mulţi ar putea crede că acesta a fost un proces natural şi o evoluţie firească a umanităţii, dar nu este aşa. Ruperea omului natural de mediul său a fost făcută cu bună ştiinţă de acei care conduc astăzi lumea, dintr-o lăcomie nemăsurată şi o dorinţă bolnavă de putere şi de dominaţie asupra semenilor. Este mai degrabă un fenomen de parazitare a unui număr foarte mare de oameni de către un grup mult mai restrâns, dar mult mai abil în arta manipulării. Este dominaţia celui viclean şi lacom asupra celui cinstit şi naiv.

Acest lucru a fost observat în cazul statelor europene dezvoltate din secolele trecute care au avut colonii pe diferite continente ale lumii. La început băştinaşii trăiau liniştiţi şi îndestulaţi până la venirea cotropitorilor. Organizaţi în comunităţi naturale, adică triburi şi sate, ei se bucurau de roadele pământului şi erau oameni liberi.

Primul lucru pe care l-au făcut invadatorii a fost să cumpere pământurile băştinaşilor pe nimic, profitând de naivitatea lor, iar aceştia din urmă, rămânând fără mijloace de trai, au fost obligaţi, mai apoi, să devină sclavi şi să lucreze pământurile, care în trecut le aparţineau.

În lumea occidentală sclavia modernă pe care o trăim azi cu toţii a apărut odată cu “Revoluţia Industrială”, care a propulsat burghezia ca clasă socială dominată. Negustorii şi industriaşii au transformat vechile târguri în oraşe şi au determinat tot mai mulţi fermieri să îşi abandoneze pământurile şi să stabilească în oraşe, atraşi de mirajul unei vieţi mai uşoare.

Astfel, fiind rupţi de pământ şi de mijloacele naturale de asigurare a existenţei, oamenii liberi au devenit sclavi ai muncii salariate, vânzându-şi timpul şi energia în schimbul unui salariu, de multe ori insuficient.

 

Noul stil de viaţă de orăşean a dat astfel naştere la trei forme de sclavie, care leagă individul de civilizaţie ca nişte lanţuri invizibile:

1. Sclavia muncii salariate. Singura modalitate de supravieţuire pentru omul modern, dacă nu este un infractor, un afacerist bogat, sau nu face parte dintr-o familie bogată, este să muncească pentru altcineva, ca salariat. Numai că, datorită avansurilor tehnologice,azi este din ce în ce mai puţin nevoie de personal uman pentru a efectua diferite munci şi astfel forţa de muncă a devenit o marfă excedentară, deci foarte ieftină. Prin urmare, găsirea unui loc de muncă este un lucru tot mai dificil, care se face pe baza unei competiţii acerbe între indivizi. De pe urma acestei situaţii profită doar proprietarii de comapanii şi bancherii, care sunt, de fapt, proprietari moderni de sclavi, ce se supun de bunăvoie.

2. Sclavia confortului. Viaţa în mediul urban ne-a învăţat cu o serie de necesităţi pe care omul din vechime nu le avea: căldura centralizată, curentul electric, gazele, aerul condiţionat, telefonul, televiziunea, Internetul, aparatele electrocasnice, automobilul etc. Am devenit dependenţi de toate aceste nevoi, în mare parte artificiale, care de multe ori ne izolează faţă de semeni şi ne fac mai egoişti. În acelaşi timp nu ne putem asigura şi procura aceste lucruri singuri şi de aceea suntem la cheremul de companiilor care produc şi distribuie aceste servicii şi bunuri, care deţin monopulul lor şi controlează astfel şi preţul pe care îl plătim pentru confortul nostru.

3. Sclavia creditelor. Poate cea mai perfidă şi cea mai împovărătoare sclavie este cea faţă de cămătarii deghizaţi în oameni de afaceri cu costum şi cravată, care se numesc bancheri. Prin complicitatea cu mass-media şi publicitatea, aceştia ne fac să ne dorim multe lucruri inutile, mult mai multe decât ne putem permite şi ne induc percepţia că aceste lucruri sunt extrem de valoroase şi necesare. Astfel cădeam în capcana împrumuturilor la bănci, care ne transformă, pe lângă sclavi faţă de patron şi stat, în sclavi ai cămătarilor cu gulere albe. Individul intrat în hora împrumuturilor, trebuie să muncească din ce în ce mai mult, pe tot parcursul vieţii pentru a plăti, iar când ajunge la limita capacităţii de a returna banii plus dobânda, clachează şi este deposedat de bunuri sau ajunge la sinucidere.

Aceste forme de sclavie sunt trăite azi din plin de mulţi dintre românii care s-au lovit, mai mult sau mai puţin dur, de realităţile sistemului.

Autor: Dan Tanasescu

sursa: gandeste.org

http://www.secretulcunoasterii.ro

Acest articol a fost publicat în GANDESTE. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

18 răspunsuri la LIBERTATEA este o ILUZIE! Cele trei lanțuri ale sclaviei moderne sau ”NOUL stil de viaţă de orăşean”

 1. cris zice:

  adevarat

  Apreciază

 2. O serie de tâmpenii, nesusţinute sociologic.

  Apreciat de 1 persoană

 3. Bledea Anca zice:

  Perfect adevarat acest articol

  Apreciază

 4. CONSTANTIN. LUCA zice:

  Ce mai putem face. ?
  Zarurile au fost aruncate
  Evoluam Ati uitat. Razboaele si.
  Selectia Naturala … Evoluam ….

  Apreciază

 5. Libertate avem, putem merge oricand într-un sat îndepărtat de civilizatie si sa trăim exact cum ati descris in articol ca se trăia înaintea apariției civilizatiei. Problema e ca nu dorim asta. Ne plac mai mult avantajele civilizatiei moderne decât ne deranjează inconvenientele.

  Trebuie spus că civilizația nu implica doar fabrici, ci și opere literare, matematici, medicina etc. si, în general, tot ceea ce înseamnă cultură. Acceptând zestrea culturală a înaintașilor, acceptăm si efortul de a studia indelung si de a ne ridica la nivelul ei pt a putea duce aceasta infrastructura umană (artificiala) mai departe.

  Sa nu uitam ca in ultimii 200 de ani speranta de viata a oamenilor s-a dublat. Este evident faptul că datorită binefacerilor civilizatiei si emancipării omenirii trăim astazi de două ori mai mult. Nu stiu daca exista sau nu un grup de oameni care conduc lumea, dar daca exista, le mulțumesc si ma declar foarte satisfăcut de rezultatele muncii lor din ultimele veacuri. 😊

  Apreciază

  • Geo zice:

   Adevărat ce zici mai puțin cu speranța de viață! Și înainte se trăia mult. Conform unui text din Biblie, undeva prin Osalmi6scrie ca numărul zilelot6omului se ridica la 70 de ani iar pentru cei mai tari la 80 de ani. Această speranță de viață era asigurată dacă se respectau minime reguli de igienă. Dacă ne gândim la vremurile cu epidemii în Europa realizam cât de nespălați și mizerabili eram noi ca și continent. Apoi speranța de viață care zici tu ca e dublată mai e influențată statistic prin scăderea mortalității infantile care va înclina balanța către creșterea sperantei6de viață. Am o întrebare, dacă se retrage de piață orice medicament care controlează hipertensiunea, diabetul și alte boli cronice pun pariu ca se duce în jos speranța de viață calculată stric la segmentul de vârstă adultă. Oricum beneficiile civilizațiile plătim în alt mod! Cu libertatea noastră!

   Apreciază

 6. Neatârnatul zice:

  cuvinte mai tampite ca acestea nu am auzit in viata mea de om care si-a dublat durata vietii….hahaha ce om prost! Pai stramosii traiau peste 900 de ani pana la potop, apoi in Psalmi, regele David mentioneaza ca cel mult 70 sau 80 de ani este mai mult decat sufiect, ce este peste=osteneala si durere! Boul care a scris mai sus, se bucura ca si-a dublat timpul in detentia materialismului si… mai grav, si-a robit mintea cu invataturi eline-paganesti si filosofii, care omoara nu numai trupul, dar si sufletul. Adio…ai trasit si traiesti degeaba!

  Apreciază

  • Citadela zice:

   Amice serios?…900 d ani?…stramosii tai?

   In caz ca biserica nu ti a spalat complet creierul cu basmele lor iudaice, afla ca aceeia care iti toarna verzi si uscate ca se putea trai 900 de ani traind cica nematerialist, sunt aceeasi de pe wallstreet care te imprumuta ca sa ti platesti pensiile si salariile, creditele bancare si alte cotzcarii de gainari jegosi.
   Ai inceput sa ai dubii??…ar cam trebui!

   Apreciază

 7. Solon zice:

  În lumea modernă sunt mai multe forme de robie invizibilă de care nici nu bănuim. Uneori mi se pare că viața familală este o robie, ce începe chiar de la primul sărut al îndrăgostiților, de la cununia însurățeiilor. etc . Apoi devii robul binevol al copiiilor, familiei tradiției clannului societății, statului, modei, reclamei, viciilor etc etc ..Cineva spunea că trăăim întră lume a iluziilor. La final, când se apropie capacul sicriului, te întrebi– Oare pentru ce și cine am vețuit ?? Salariu, medalii , plăcer efimere ..etc Fericiți și onorabili după mine sunt oamenii de creație, care reușesc totuși să lase după ei ceva meritoriu …O carte. O melodie ceva nemuritor …

  Apreciază

 8. dantanasescu zice:

  Sursa nu este gandeste.org. Puteai să pui și tu măcar un link către blogul de unde ai copiat articolul, dacă era greu să dai linkul către articol!

  Apreciază

 9. LEVANTIN VELICUSAS zice:

  …oameni buni, nu vă mai certați…tragic este că TOȚI AVEȚI DREPTATE!!!!…dar, nu uitați imaginea din filmul acela cu maimuțoi și lupta dintre ei, când bucata de os zboară și se transformă într-o navă care plutește prin cosmos (ODISEEA SPAȚIALĂ 2001)…oameni buni, sau răi…!!!!…OMUL CÂND A APĂRUT, CĂ L-A FĂCUT ”EL” SAU CĂ L-A FĂCUT ”EA”, SAU CĂ L-A FĂCUT DARWIN…A IEȘIT DIN NATURĂ….pe scurt, umanitatea este anti-natură…ȘI, NU UITAȚI, NU EXISTĂ NICI UN ANIMAL CARE SĂ FOLOSEASCĂ FOCUL…!!!!…asta apropos de natură…!

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.