Licitaţie gigantică lansată de ExxonMobil. Americanii pun la bătaie un miliard de dolari în Constanţa


Americanii de la ExxonMobil organizează una din cele mai mari licitaţii din istoria României, gigantul petrolier pregătind aproape un miliard de dolari pentru servicii de consultanţă, proiectare şi construcţii în vederea exploatării zăcămintelor de gaze naturale din Marea Neagră. Desfăşurarea de forţe americane în Constanţa este fără precedent. Tot în această perioadă, colosul ADM va investi cel puţin 350 milioane de dolari pentru un terminal petrolier în Portul Constanţa, iar US Army a bugetat între 25 şi 100 de milioane de dolari pentru construcţii complexe de infrastructură la baza militară de la Mihail Kogălniceanu.

ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited Nassau (Bahamas)- Sucursala Bucureşti a lansat pe Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP) două anunţuri de intenţie cu privire la proiectul pe care îl derulează în Marea Neagră alături de OMV Petrom, pentru exploaterea uriaşului zăcământ de gaze naturale descoperit pe platforma continentală a României. Un prim anunţ se referă la achiziţia de servicii privind „consultarea pieţei pentru furnizarea de conducte termoplastice de tip ombilical şi/sau sisteme flexibile încălzite electric pentru a sprijini activitatea de fabricare în cadrul proiectului “Neptun – zona de apă adâncă”. Durata contractului va fi de 36 de luni de la data adjudecării acestuia, iar valoarea estimată este de 42.000.000 de dolari, fără TVA. Suma este impresionantă, dar reprezintă mai nimic pe lângă cel de-al doilea contract pregătit de cea mai mare companie din lume. Astfel, ExxonMobil a lansat şi o licitaţie privind „consultarea pieţei pentru a obţine informaţii de la operatorii economici de pe piaţa de proiectare, achiziţii şi construcţii pentru a sprijini dezvoltarea unei potenţiale exploatări de gaze în partea românească a Mării Negre în cadrul proiectului “Neptun – zona de apă adâncă”. Contractul este unul din cele mai mari acordate vreodată în România: 900.000.000 de dolari, fără TVA.

Parteneriat de 9 ani

Reamintim că OMV Petrom şi ExxonMobil explorează împreună încă din 2008 zonele de mare adâncime din Marea Neagră, iar în 2012 au anunţat descoperirea unui zăcământ de gaze cu rezerbe cuprinse între 42 şi 84 de miliarde de metri cubi. Companiile au investit până acum 1,5 miliarde de dolari în acest proiect, dar cheltuielile se vor dubla, ţinând cont de suma colosală pusă la bătaie de ExxonMobil pentru activităţile sale din zona Constanţei. Cu toate acestea, o decizie finală, dacă se va dovedi fezabil ca gazele să fie exploatate din punct de vedere comercial, ar putea fi luată în 2019, iar, în varianta favorabilă, gazele vor ajunge în România cel mai devreme în anul 2020.

Desant american pe toate fronturile

În paralel, americanii de la ADM vor construi un terminal petrolier în Portul Constanţa, investiţie estimată la cel puţin 350 de milioane de dolari. Proiectul se află în faza obţinerii ultimelor autorizaţii. ADM este cel mai mare producător de etanol din SUA, unul dintre cei mai mari producători de biodiesel din Europa, cel mai mare procesator de porumb, grâu şi cacao din lume şi deţine una dintre cele mai mari reţele de transport şi logistică din lume. Pentru a putea începe construcţia terminalului petrolier, ADM a trebuit să cumpere în 2015 operatorul portuar Minmetal, întrucât nu putea face rost de teren în alt fel. Iar desantul americanilor se reflectă şi pe partea militarizată. vine în completarea celei anunţate de US Army, la baza militară de la Mihail Kogălniceanu. Aşa se face că Armata SUA a anunţat recent că are în buget între 25 şi 100 de milioane de dolari pentru construirea unui nou terminal feroviar şi multimodal, dar şi a mai multor clădiri, inclusiv spaţii de depozitare.

Rocsana CRISTEA

http://www.replicaonline.ro

Acest articol a fost publicat în ROMANIA-RESURSE NAT.. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.