MAREA INTREBARE IN SCANDALUL SIPA: DE CE A STAT BASESCU NOUA ANI CU MIINILE INCRUCISATE?


Scandalul arhivei SIPA ia amploare, după ce Evenimentul zilei a publicat azi raportul secret al comisiei care a inventariat-o, în 2008, și care a înaintat documentul amintit ministrului Justiției, Cătălin Predoiu, spre a avansa, la rîndul său, măsurile care se impuneau. Și, slavă Domnului, după cum relevă raportul, se impuneau măsuri și para-măsuri, la ce nereguli descoperiseră în arhivă membrii comisiei. Cu tot zbuciumul iscat în presa ultimelor 12 ore, problema respectivului raport e, pe cît de simplă, pe atît de gravă.

Cum se știe deja, comisia de inventariere a găsit o serie de nereguli grave în arhiva serviciului secret al Justiției, SIPA, desființat în 2006 de Monica Macovei.

Ca o paranteză, avem deja o primă mare nelămurire, după semnalul tras în media de generalul SRI(r) Aurel Rogojan, legat de foarte probabila ilegalitate comisă de Macovei – sau mai corect spus, de guvernul din care făcea parte, la solicitarea sa -, care a închis prin HG un serviciu a cărui funcționare e prevăzută în legea organică a siguranței naționale. Ori, o HG nu poate ”bate” o lege, mai ales una organică.

Dincolo de asta, comisia a găsit, cum spuneam, numeroase nereguli, asupra cărora nu mai insistăm și care au fost considerate atît de grave, încît a cerut, în raportul final, sesizarea neîntîrziată a organelor competente ale statului, începînd cu SRI, pentru a se declanșa anchetele de rigoare.

Raportul a fost înaintat ministrului Justiției, Cătălin Predoiu, care declară azi că l-a înaintat, la rîndul său, secretariatului CSAT, forul suprem în materie de siguranță națională, care urma să decidă măsurile de rigoare.

”Un ministru al Justiţiei responsabil nu se joacă cum vrea el cu informaţii de securitate naţionala sau care pot avea impact pe securitatea naţională. Cum nu aveam de unde să ştiu ce conţine aceasta arhiva a unui fost serviciu de informaţii, am considerat responsabil, oportun şi legal să procedez cum îmi spune legea securităţii naţionale, să nu fac niciun pas legat de Arhivă fără să cunosc poziţia CSAT şi a serviciilor de informaţii din CSAT, pentru că ele sunt primele responsabile de siguranţa naţională”, a declarat Cătălin Predoiu, conform EVZ.

Din 2008 pînă azi au trecut nouă ani.

Nouă ani în care CSAT și al său președinte, Traian Băsescu, nu au catadicsit să rezolve o problemă care ține de siguranța națională, mandatînd organele competente să ancheteze situația semnalată de comisia SIPA.

O pasivitate pentru care, mai devreme sau mai tîrziu, cineva va trebui să dea socoteală.
În frunte cu Traian Băsescu. (Bogdan Tiberiu Iacob)

http://inpolitics.ro/

Reclame
Acest articol a fost publicat în POLITICA STIRI. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.