Marea banca americana JP Morgan trage alarma asupra colpasului economic si financiar care va veni.


Veniturile populatiei nu cresc, datoriile cresc, platile pentru scoli sint din ce in ce mai mari si locurile de munca inexistente…

Cu citeva zile in urma, mai précis Vineri, marea banca americana JP Morgan prezenta raportul lui Jan Loeys, care spunea ca va veni o perioada care “va pastra bancheri in picioare pe timp de noapte…”, spunind ca “schimbarea de regim si necesitatea ei, este cel mai mare risc al momentului si pare unul iminent…”.

Raportul arata mai departe ca “ cea mai mare parte a societatii nu vede nici o crestere in venituri si oportunitati de lucru absolut deloc si acest lucru, inevitabil, necesita o scimbare, care este foarte greu de controlat, atit privitor la  cine o va face cit si cum o va face…”, iar ca rezultat, schimbarea de regim poate veni de la politicieni, care vor decide ca au mers prea departe in procesul de schimb dintre stabilitate si crestere, ei generind dezechilibre in ambele situatii…”.

Mai departe, raportul arata ca “supararea celor care au fost lasati in urma de catre o incetinire pronuntata economic si chiar o stagnare economica, poate conduce la masuri mult mai populiste, care la rindul lor pot aduce si mai putina stabilitate si mai si chiar o scadere economica pronuntata…”

Ce inseamna acest raport? Inceputul temerilor acestor mizerii de bancheri, care inca odata aduc in fata poporului “inutilitatea schimbarii”, pentru ca in ceea ce ii priveste, o duc mai mult decit bine, facind nimic si inventind jocuri economice distructive pentru popor. Incepe sa le fie frica si acrediteaza continuu ideea ca raul va veni de la o eventuala schimbare, creind psihioza asteptarii si temporizarii initiativelor politice ale grupurilor adevarate de stinga.

Pe de alta parte, aceste mizerii din banci, creaza scenariul “populismului”, un cuvint care place mult capitalistilor, alaturi de communism, si care de cite ori am intrebat un adept al capitalismului care ar fi opusul acestui cuvint, nu a stiut sa imi spuna sau a dat raspunsuri care l-a pus in si mai mare dificultate.

Aceste gunoaie de bancheri capitalisti, incep sa isi vada in pericol pozitiile, incep sa inteleaga ca dupa dezstrul pe care l-au creat nu mai are nimic bun care sa vina pentru ei, incep sa inteleaga ca au demoralizat populatii intregi si ca oamenii refuza sa mai munceasca pentru ei si inceraca sa mulga sistemul, in raspuns la bataia de joc a sistemului fata de ei.

Foarte multi oameni si-au legat sperantele de aparitia lui Trump si mai ales de aparitia “Fenomenului Trump”, care nu a fost si nu este unul care trebuie societatii, ci singurul care poate temporiza caderea unui sistem putrezit. Trump este solutia “increderii in minciuna” si a dezamagirii care va veni, el este un om al Wall Street-ului, bagat in fata pentru a simula schimbarea si a da un balon de oxigen mizeriilor din acest cazinou al blaturilor financiare mondiale.

Capitalistii joaca cea mai periculoasa carte la nivelul sistemului, ei nerealizind ca o cadere a lui Trump va duce la o totala neincredere in sistemul capitalist a populatiei si o lupta mascata si mai pronuntata a popoarelor impotriva sistemului, prin gasirea de debuseuri in a nu pariticipa la crerea de venituri pentru aceste gunoaie bancare…

Bancile elibereaza sume din ce in ce mai mari catre populatie si agentii economici, din bani tipariti si fara acoperire, DAR detin un nivel de control din ce in ce mai mare asupra pirghiilor financiare.

In acest fel, piata, care nu mai este nici libera si nu se mai bazeaza sub nici o forma pe mecanismele de cerere si oferta, poate fi major dezechilibrata datorita socurilor majore existente si potentiale create de miscarile de strada cu iz politic si pina la erorile disperarii politice, care pina acum au fost tratate cu cuvintul “volatilitate”, care nu mergeau pina la afectarea strategiei si nici nu duceau la ideea schimbarii de sistem. Dar, lucrurile se schimba major…

Regimurile politice nu dureaza pentru totdeauna. Unele mor datorita faptului ca nu furnizeaza bunurile necesare societatii si votantii cer schimbarea. Altele mor datorita propriului success, iar altele mor datorita automultumirii unei clase de mizerii politice capitaliste, care este convinsa ca dominatia ei este perena….

Actualul regim capitalist va colapsa datorita dependentei multor agenti economici de “bani usori”, vaduvind societatea de bunurile necesare la preturile adaptate conditiilor economice.

Este mai mult decit clar faptul ca riscul vine de la faptul ca societatea nu vede nici o crestere, chiar cu minciunile si sagetile verzi ale graficelor stocurilor in crestere de multe ori exponentiala. Societatea nu vede locuri de munca in concordanta cu necesitatile, cele mai multe nou aparute oferind salarii de mizerie, dar in general societatea nu vede o crestere a numarului locurilor de munca si in final nu intelege de unde vin aceste cresteri…

Care poate fi alternativa la acest regim capitalist asa zis “slow and stable”(lent si stabil)?

Fara discutie, CRESTEREA ECONOMICA! Iar capitalistii ii spun “growth and populism”,  pentru ca ei sa lase de inteles ca nu exista alternativa la dezastrul facut de ei si intretinut in avantajul lor.

O crestere economica ar putea creste valoarea bunurilor si chiar volumul achizitionarii lor, dar in capitalism, unde sectorul de stat este unul dominant, paradoxal, ar duce la o dezechilibrare a veniturilor fixe, care in general sint castigate de angajatii statului, de la presedinte si pina la cel mai marunt birocrat al statului…

Va conveni acest lucru “capitalistilor”? Pai nu prea, pentru ca dupa cum vedem, marea majoritate a celor ce firmeaza acum clasa de mijloc, provin din sectorul de stat capitalist, unde au salarii mari si unde nu au nici un interes sa creeze un sector privat puternic, care sa cistige si sa nu depinda de regulile si legile acestui sector public…

Ce ar aduce o crestere in sectorul privat? Un nivel mai ridicat al inflatiei, la care veniturile fixe ale celor de la stat nu ar putea tine pasul, ceea ce in final ar face ca “slugile” capitaliste din institutiile statului capitalist sa creeze noi politici monetare si fiscale, la care investitorii nu ar fi pregatiti sa le raspunda si ar da un pas sau mai multi inapoi, lasind in continuare statul capitalist si mamelucii lui sa conduca autoritar.

Oare nu acesta este realul populism de care vorbesc capitalistii fara sa il poata definii? Oare nu acesta dezechilibreaza economiile si valoarea bunurilor si chiar a bondurilor? Se pare ca DA, iar capitalisti actuali sint in situatia in care sint hotii realii, insa striga fugind de raspundere:”Hotul, prindeti hotul!”

Unde este hotul? Se pare ca traim in casa lui si ne fura zilnic. Este sistemul capitalist…

Adrian Cosereanu

http://www.alternativaromaniei.com

Acest articol a fost publicat în ECONOMIE-FINANCIAR ( international). Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.