Turneul lui Trump. Donald Trump, intre porumbelul pacii si vulturul razboiului.


Chiar vrea el pacea sau acest turneu a fost destinat declansarii razboiului? Incalca el Constitutia SUA si acordurile internationale?

Cu numai citeva zile in urma, Administratia Trump, anunta cu surle si trimbite, o reusita de proportii si anume incheierea unei afaceri de peste 110 miliarde de dolari cu arme, prin care se obliga sa asigure sauditilor armament de ultima ora, acord semnat de Trump in urma vizitei la Rhyad.

De fapt, Trump a semnat un acord care nu poate intra sub incidenta legilor americane si internationale, ba mai mult, incalca orice reguli comerciale internationale, chiar daca sustinatorii lui Trump au aplaudat pina li s-au rupt hainele de pe ei.

Fundamental discutind, procesul prin care ramura executiva a unei tari determina  securitatea si implicatiile vinzarilor de arme, a devenit o rusine. Procesul condus de Pentagon si dictat de legea Arms Export Control Act, este destinat si configurat in asa fel incit fiecare afacere cu arme facuta de SUA, sa nu amplifice conflictele militare internationale, sa nu creeze instabilitate globala sau regionala si sa nu atace drepturile omului nicaieri pe glob…Dupa cum vedeti in documentul de mai jos, lucrurile nu stau chiar asa cind America discuta de bani si afaceri, iar oamenii fiind numere in stilul comun capitalist.

https://www.pmddtc.state.gov/regulations_laws/aeca.html

 Dar, dupa terminarea Razboiului Rece si in special dupa evenimentele tragice din 9/11 2001 de la New York, vinzarile de arme ale SUA catre alte tari, au debalansat situatia geopolitica si militara in cele mai multe zone ale globului, americanii alimentind cu arme chiar pe dusmanii lor la nivel international, promovind violenta si contribuind masiv la incalcarea drepturilor omului si generind abuzuri incredibile.

https://www.armscontrol.org/act/2008_01-02/stohl

In cazul Arabiei Saudite, oricum ar incepe si s-ar termina analiza geostrategica, geopolitica, economica, sociala si de alta natura, Pentagonul ar fi trebuit sa il sfatuiasca pe Trump asupra interdictiei acestui tip de afaceri cu Arabia  Saudita.

Asa cum rezulta din aceasta afacere cu arme incheiata intre sauditi si americani, arabii vor primii arme de ultima generatie si pregatire militara in SUA si vor folosi tot acest arsenal impotriva Yemenului, unde sauditii sint permanent acuzati de bombardarea obiectivelor civile, nunti si botezuri, biserici si parcuri si asa mai departe, ducind la crime de razboi intretinute de sauditi, iar in final creind o criza umanitara de proportii la nivelul Yemenului.

https://www.amnesty.org/en/latest/news/2015/09/yemen-the-forgotten-war/

https://www.theguardian.com/world/2017/mar/11/world-faces-worst-humanitarian-crisis-since-1945-says-un-official

Lasind la o parte aceste aprecieri perfect valabile, trebuie spus ca o vinzare majora de armament american in zona si mai ales catre sauditi, in Orientul Mijlociu, in conditiile in care zona este devastata de conflicte sectariene si razboaie civile, nu poate duce decit la o si mai mare destabilizare a zonei.

Afacerea parafata de Trump va conduce pe seici, regi, mufti si printi sa fie in favoarea solutiilor militare in vederea rezolvarii problemelor lor, ceea ce va duce la o si mai mare tensiune in regiune, mai ales in ceea ce priveste relatia cu Iranul.

Toate afacerile de acest gen cu arme, coordonate si intretinute de SUA, au o istorie destul de tumultoasa si au fost mereu un model al caderilor economice si dezastrului umanitar, dar cu implicatii financiare favorabile pentru americani.

Oare nu au estimat americanii riscul enorm al vinzarii acestor arme, cind au decis sa vinda un asa arsenal sauditilor? Greu de crezut.

Sub Presedintele George W Bush, SUA a transferat cantitati de arme imense Irakului, in final, cele mai multe arme, vehicule militare si armament usor de infanterie, au ajuns in miinile…ISIS, unde cu siguranta americani au vrut sa ajunga si in final sa le intretinam setea fanaticilor teroristi, pentru ca, va puteti usor imagina ca salbaticii ISIS nu aveau piese de schimb, anvelope, mecanici pregatiti si specialisti in utilizarea armmentului „capturat” de la americani via armata irakiana…. Acelasi circ continua si in prezent, dar sub obladuirea lui Trump.

https://townhall.com/columnists/youngvoicesadvocates/2017/05/18/its-time-to-reassess-us-arms-transfer-policy-n2328441

https://www.es.amnesty.org/uploads/media/Taking_Stock_The_arming_of_IS.pdf.pdf

La rindul lui, Obama a pregatit asa zisa Armata de Eliberare Siriana, de fapt contingente de teroristi ai al Nusra Front si al Qaeda. In final, aceste grupari masive de teroristi pregatiti si inzestrati de SUA au fost un esec major investitional si strategic, iar armele au intrat din nou in mod indirect in posesia ISIS…

Inainte de afacerea impresionanta cu armament cu sauditii, Trump deja anuntase alte „succese” repurtate in domeniu, incheiind intelegeri de livrare de armament Nigeriei, in special avioane si elicoptere de atac si echipament sofisticat de infanterie Tunisiei, o alta zona apropiata de Libia, unde fanaticii ISIS domina situatia si au nevoie de mai multe arme….

Tabelul oficial pe care vi-l prezint mai jos demoleaza intreaga propaganda desantata de pace a lui Trump, care nu are nici o legatura cu realitatea. In acest tabel vedem o realitate a modului cum Trump vede comertul american cu arme si cu destinatarii acestei industrii a mortii, care lasa in urma lacrimi si jale, in spatele carora sint interesele complexului industrial militar bancar jewmerican, ca intotdeauna…

http://www.latimes.com/politics/washington/la-na-essential-washington-updates-trump-to-sell-attack-planes-to-nigeria-1491818856-htmlstory.html

http://securityassistance.org/fact_sheet/total-us-arms-sales-notifications-under-trump-administration

Toate aceste date, fac imposibil de crezut ca Pentagonul a facut o analiza pertinenta si a luat in calcul un risc major al livrarii acestor arme, ba mai mult, acest tabel dovedeste ca factorul politic este major in decizii si ca Wall Street-ul domina categoric viziunea lui Trump fata de “America First” sau America creatoare a mediului de afaceri international.

Teoretic, legea Arms Export Control Act ofera Congresului American capacitatea de a limita puterea de decizie a executivului in ceea ce priveste comertul cu armament. Dar in realitate, legiuitorii din Congresul American s-au dovedit de cele mai multe ori incapabili sa opreasca o asemenea aventura cu implicatii devastatoare.

Rand Paul, fost candidat la Presedentia SUA, a fost si este in continuare cel mai vehement impotriva afacerilor cu arme cu sauditii si inceraca ca prin lege sa interzica acest comert, iar, dupa cum vedeti mai jos, la fel se intimpla si cu Senatorul Chris Murphy de Connecticut…dar sint voci prea putine pentru un circ atit de mare…

http://www.politico.com/story/2017/05/23/rand-paul-saudi-arabia-arms-sales-238730

http://www.huffingtonpost.com/entry/just-what-the-middle-east-needs-110-billion-more_us_5920669be4b0e8f558bb26e9

Dar, istoria arata ca orice eforturi ale unei minoritati politice de a se impotrivi comertului cu armament facut de SUA, a fost intotdeauna fara succes. Chiar anul trecut, o rezolutie semnata de senatorii americani Murphy, Paul, Mike Lee si Al Franken, pentru a bloca exportul de armament al SUA catre Arabia Saudita, in special legat de tancurile americane Abrams , a  fost infrinta cu 71-27 in Congres….

https://www.cato.org/blog/congress-takes-us-saudi-relationship

https://fas.org/sgp/crs/weapons/RL31675.pdf

Interesul american in securitatea globala a fost si este in continuare acoperit de interesul lor in a face bani pentru o natiune care a trait mereu din suferinta altora, atit economic cit si militar.

Ce face Trump? Se erijeaza in postura unei slugi supuse a jewmericanilor din complexul industrial militar bancar si supus loial Wall Street-ului, promovind in mod pervers pacea si vom vedea curind “beneficiile” in plan mondial ale politicii lui haotice si fara a urmarii un obiectiv de pace exact ci improvizind permanent si dorind sa creeze imaginea unui afacerist politic, adica nimic…

 

Adrian Cosereanu

http://www.alternativaromaniei.com

 

Acest articol a fost publicat în INTERNATIONAL. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.