Anomalia de la graniță: Estonienii trec de 2 ori frontiera cu Rusia pentru a merge din Estonia în… Estonia!!!


În sud-estul Estoniei, în municipiul Värska Parish, apare o ciudățenie deosebită la graniţă. O mică bucată de pământ rusesc numită „Cizma Saatse”, denumită astfel datorită intruziunii sale în formă de cizmă, taie teritoriul Estoniei, în timp ce graniţa ruso-estonă se răsuceşte şi se reîntoarce prin peisajul forestier al acestei regiuni, care include şi un lac.Întâmplarea face ca această bucată de teren străin să se afle exact între două mici sate estone, Lutepää şi Sesniki. Cea mai ușoară modalitate de a ajunge de la Sesniki la Lutepää sau invers cu mașina, este prin această porțiune care implică trecerea de două ori a frontierei cu Rusia.

Frontiera din Rusia și Estonia a fost trasată în 1945. În acele vremuri Estonia făcea parte din Uniunea Sovietică, astfel încât graniţa nu reprezenta o problemă pentru nimeni. Însă după dizolvarea URSS-ului în 1991 şi mai apoi după aderarea Estoniei la Uniunea Europeană, Cizma Saatse a devenit ca un ghimpe în coasta țării baltice.

Din fericire, ambele țări au reușit să rezolve problema amiabil. Conform condițiilor, estonienii pot continua să utilizeze drumul prin intermediul Saatse Boot fără a cere o viză de la ruși, singura condiție fiind ca această trecere să nu se facă pe jos, ci cu mașina. În plus, nu este permisă staționarea și nici fotografierea peisajului.

saatse-boot-22

Localitățile Lutepää şi Sesniki se află la aproximativ 2,5 km distanţă una de cealaltă. Secţiunea drumului care leagă aceste sate prin Cizma Saatse are o lungime de aproximativ 900 de metri.

Până în 2008, acesta a fost singurul drum disponibil. În acelaşi an s-a deschis un nou drum, care permite deplasarea între cele două sate fără a trece prin Cizma Saatse. Însă acest drum presupune un ocol de circa 20 km, astfel încât localnicii încă folosesc vechiul drum prin Rusia.

saatse-boot-12

sursa: amusingplanet.com/ Atlas Obscura

traducere și adaptare: Radu Ungureanu

http://www.cunoastelumea.ro

Acest articol a fost publicat în CURIOZITATI. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.