Armata Fantomă de… tancuri gonflabile a Aliaților, din cel De-al Doilea Război Mondial. Cum au fost păcăliți naziștii…


Se spune că în dragoste și în război totul este permis. În timpul celui De-alDoilea Război Mondial, forțele aliate au recurs la zeci de trucuri pentru a manipula, înșela, intimida și duce în eroare armata nazistă. O astfel de operațiune de înșelăciune, care a ieșit la iveală cu doar câțiva ani în urmă, a fost așa-numita Armată Fantomă a Aliaților.

Cunoscută oficial drept cea de-a 23-a Headquarters Special Troops, armata fantomă era o unitate formată din 1.100 de soldați care aveau ca sarcină inducerea inamicului în eroare prin transmiterea unor informaţii false sau orchestrarea unor false bătălii cu ajutorul tancurile gonflabile, a aeronavelor de cauciuc și a amplificatoarelor de înaltă putere. Pe parcursul războiului, armata fantomă a călătorit în întreaga Europă, organizând astfel de „spectacole” prin care încercau să înșele legiunile lui Hitler. Au organizat mai mult de 20 de operații și au salvat zeci de mii de vieți cu ajutorul acestor bătălii false. Existența acestei armate era clasificată iar primele informații publice despre existența sa a apărut după 40 de ani de la încheierea războiului.

ghost-army-13[2]ghost-army-7[2]ghost-army-6[2]ghost-army-1[10]

Pentru a crea impresia unei armate uriașe, unitatea avea la dispoziție tancuri gonflabile, camioane, artilerie, avioane și interpreta sunete pre-înregistrateale unor unități blindate și de infanterie prin difuzoare uriașe, care puteau fi auzite de la distanțe de 20 -30 de km.

ghost-army-10[5]ghost-army-8[6]ghost-army-3[5]

Una dintre cele mai mari performanțe a venit la sfârșitul războiului. În martie 1945, armata fantomă a fost solicitată pentru a crea impresia că aliații vor trece Rinul printr-un anumit loc. Au fost umflate peste 600 de tancuri gonflabile și piese de artilerie. Noaptea se auzeau cântece patriotice și sunetele a zeci de mii de oameni. În timp ce germanii și-au concentrat eforturile asupra acestei zone, armata reală a trecut fluviul printr-un alt loc unde a întâlnit o rezistență naziste extrem de slabă.

sursa: Smithsonian Mag / PBS

traducere și adaptare: Radu Ungureanu

http://www.cunoastelumea.ro

Reclame
Acest articol a fost publicat în ISTORIE RECENTA (europeana). Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.