Colan dacic din argint vechi de 2.000 ani, găsit în comuna Siculeni (jud. Harghita)


Un colan dacic din argint, de tip „torsadat” (torques), care se estimează că are aproximativ 2.000 ani, a fost scos la lumină în luna aprilie 2017, în comuna harghiteană Siculeni, de către un arheolog amator. Directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură Harghita, Bakos Laszlo, a declarat, că artefactul a fost descoperit cu ajutorul unui detector de metal într-o zonă agricolă şi a fost predat iniţial Primăriei Siculeni, pe raza căreia s-a găsit, după care conducerea primăriei l-a predat instituţiei pe care o conduce.

Bakos Laszlo a explicat că, potrivit specialistului Direcţiei pentru Cultură Harghita în probleme de patrimoniu arheologic, este una dintre cele mai importante descoperiri făcute în zonă după 1989. Potrivit sursei citate, colanul dacic este foarte frumos şi este foarte valoros, mai existând numai patru astfel de exemplare în întreaga ţară.

E din argint şi are 206 grame, este în stare foarte bună, e o lucrare foarte frumoasă (…) În ţară mai sunt patru astfel de colane, se făceau şi din bronz şi din aur cândva”, a spus Bakos Laszlo. El a mai arătat că arheologii urmează să analizeze dacă este cazul ca în zona respectivă să fie deschis un şantier, iar dacă în urma săpăturilor s-ar mai găsi şi alte piese, cum ar fi monede, ar fi mai uşor de apreciat de când datează colanul, însă estimarea aproximativă este că acesta a fost realizat în urmă cu 2.000 de ani, în perioada de afirmare a civilizaţiei dacice.

Localitatea Siculeni (de la tribul dacic al Siculilor – „purtători de sabie sica”) este o comună din județul Harghita, formată numai din satul de reședință cu același nume (în anul 2004 din comuna Siculeni s-au desprins satele Ciceu și Racu). Colanul dacic vechi de 2000 de ani va fi conservat și va fi expus într-unul din muzeele harghitene, spre bucuria celor ce vor să cunoască adevărata istorie a acestor meleaguri strămoșești.

Conf. univ. dr. George Grigore

imageResize (1)

http://www.cunoastelumea.ro/

Reclame
Acest articol a fost publicat în URMASII DACILOR(descoperiri). Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.