Ciudățenie chinezească: Șosea pentru mașini pe acoperișul unui bloc de 4 etaje


Orașul Chongquing este faimos pentru construcțiile sale, mai bine zis pentru soluțiile sale arhitectonice și edilitare excentrice, cu totul ieșite din comun. Arhitectura și infrastructura acestui oraș chinezesc prezintă un caracter atipic din cauza lipsei de spațiu, determinată de către relieful caracterizat de pante abrupte și prea puține zone plate, care i-a obligat pe arhitecți să găsească soluții constructive mai puțin obișnuite.

Între cele mai faimoase creații ale arhitecților ce pot fi admirate în Congquing, metropolă în care trăiesc 8,5 milioane de oameni, se află și pasajele pietonale aflate la înălțimi amețitoare, precum și celebra clădire de locuințe prin mijlocul căreia trece o cale ferată.

g

a

Printre ciudățeniile arhitecturale din Chongqing se numără și o clădire de 4 etaje, al cărei acoperiș deține și funcția de cale rutieră cu o singură bandă de circulație. Neobișnuitele imagini care înfățișează clădirea peste al cărei acoperiș circulă automobilele au fost postate pentru prima oară pe Weibo, o rețea chinezească de socializare, gen Twitter, și au devenit virale cu repeziciune.

Mulți internauți au afirmat că un astfel de lucru nu putea fi construit decât în China. Probabil că au dreptate, dar o investigație jurnalistică ulterioară a arătat că șoseaua care străbate acoperișul clădirii are, de fapt, o explicație practică.

Reporterii ziarului „Beijing Youth Daily” au ajuns la fața locului, unde au putut afla că drumul de pe acoperiș a fost creat pentru a-i ajuta pe cetățenii care locuiesc în zonă să ajungă mai ușor la locuințele lor. După cum arătam, orașul Chongqing are un relief problematic, la care se adaugă dificultățile generate de către supraaglomerare. Clădirea de 4 etaje a fost construită pornind de la baza unui deal și reprezintă, de fapt, parcarea ce deservește un complex de apartamente situat ceva mai sus.

e

b

În lipsa acelui drum, situat pe acoperiș, locuitorii ar fi trebuit să folosească un ascensor sau să urce pe jos, de la nivelul străzii aflate la baza colinei, până acolo unde se află apartamentele lor. Însă, datorită drumului care ajunge până la nivelul acoperișul imobilului situat mai jos, ei au posibilitatea de a-și aduce și parca mașinile până lângă clădirea de locuințe în care își au apartamentele. Totodată, într-un oraș supraaglomerat sunt binevenite orice noi locuri de parcare, chiar și acelea existente de-a lungul unui drum situat pe un acoperiș.

c

d

După aspectul imobilului de 4 etaje pe al cărui acoperiș se află un drum public s-ar putea trage concluzia – evident greșită – că edificiul ar fi unul obișnuit. Realitatea este alta, deoarece construcția reprezintă o parcare supraetajată, la al cărei parter se află, însă, câteva magazine.

Acoperișul său, pe care se află calea de acces ce a stârnit o mulțime de comentarii din partea internauților, are o structură constructivă aparte, care limitează zgomotul și vibrațiile cauzate de către traficul auto. Cu toate acestea, clădirea al cărei acoperiș este străbătut zilnic de către mașini rămâne, cel puțin prin înfățișarea sa, pe lista ciudățeniilor arhitectonice din marele oraș Chongqing!

f

Iată și alte ciudățenii construite în municipiul Chongquing, printre care și blocul de locuințestrăbătut de către o linie de tren ușor:

i

j

h

Surse: shanghaiist.com, http://www.odditycentral.com

Autor: Tomi Tohaneanu

http://www.cunoastelumea.ro/

Anunțuri
Acest articol a fost publicat în CURIOZITATI. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s