Federalista UE bagă în faliment industria pe cărbuni din Romînia și din toată Europa în avantajul miliardarilor progresiști care dețin „energia verde”.


Directorul general al CE Oltenia: „Noile propuneri de directive europene vor scoate cărbunele din piață”

Noile propuneri de directive europene din sectorul energetic impun anumite bariere tehnice, care practic vor scoate din piață producția de energie pe cărbune, însă România nu este pregătită pentru acest lucru, a declarat, luni, Sorin Boza, directorul general al Complexului Energetic Oltenia.

„Acest pachet (de directive europene — n. r.) prevede reducerea emisiilor la 550 grame de dioxid de carbon pe kWh produs. Astăzi, Complexul Energetic Oltenia și producătorii pe lignit au undeva la 940 de grame. Însă, trebuie să știm toți că, dacă mâine am construi o centrală nouă pe lignit, n-ar putea să producă sub 700 de grame. Tehnic, este imposibil. Este important să înțelegem de ce 550 și nu 750. Ne limitează tehnic”, a arătat Boza, în cadrul conferinței Focus Energetic.

Potrivit acestuia, CE Oltenia a investit un miliard de euro din fonduri proprii pentru instalații care să reducă poluarea și astăzi se poate spune că produce energie verde.

„Pachetul de directive europene ar elimina cărbunele, iar România nu este pregătită să renunțe de tot la cărbune”, a susținut oficialul CE Oltenia.

Anterior, în cadrul aceleiași conferințe, Toma Petcu, ministrul Energiei, a arătat că România este dezavantajată de noile propuneri de directive europene, care nu sunt favorabile dezvoltării producției de energie pe bază de cărbune.

„Perspectiva noului pachet energetic pe care îl dezbate Comisia Europeană este cel puțin îngrijorătoare pentru România, dacă va fi adoptat în forma actuală, iar lucrul acesta se va simți în special în sectorul de producție pe cărbune, care s-a dovedit de fiecare dată indispensabil pentru România în perioadele cu consum mare din timpul iernii sau în perioadele de secetă. Și astăzi, când vorbim, cărbunele asigură circa o treime din consumul intern. România trebuie să susțină puternic la Bruxelles ca fiecare stat să-și stabilească propriul mix, în funcție de resursele naționale”, a adăugat Petcu.

În opinia acestuia, resursele tradiționale, în special cărbunele, nu sunt în competiție cu resursele regenerabile, ci sunt complementare.

(AGERPRES)

http://fluierul.ro

 

Anunțuri
Acest articol a fost publicat în PAMANT - PADURI - RESURSE NATURALE. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s