Chinezii au reușit teleportarea unui foton pe un satelit aflat pe orbita Pământului


 

Digi24.ro: Cercetătorii chinezi au teleportat un foton din deșertul Gobi către un satelit care orbitează la cinci sute de kilometri deasupra Pământului, informează BBC.

Teleportarea a fost deja reușită în laboratoare pe Pământ, însă niciodată pe distanțe foarte mari. Reușita chinezilor marchează o premieră – prima dată când un „obiect” a fost teleportat pe orbită, depășind cea mai lungă distanță înregistrată vreodată pentru „inseparabilitate cuantică” – procedeul folosit de cercetători.

Înainte să vă entuziasmați prea tare, trebuie să știți că acest proces nu a implicat mișcarea fotonului într-un sens fizic(adică nu vom putea să ne „trimitem” pe Lună în viitorul apropiat). În schimb, realizarea a fost posibilă prin „inseparabilitatea cuantică”, proces prin care informațiile sunt „comunicate” astfel încât să pună în valoare mecanica cuantică. Concret, „există un foton care conține o anumită informație pe Pământ și un altul care se află în spațiu, pe satelit, și au transmis informația de pe primul către al doilea, care a adoptat „identitatea” primului și, în cele din urmă, a devenit primul foton”, explică pentru BBC Ian Wamsley, profesor la Oxford.

Această descoperire științifică uriașă poate duce la unele evoluții spectaculoase în domeniul telecomunicațiilor. Warmsley spune că „această nouă tehnologie ar putea fi utilizată pentru a crea o rețea cloud care să permită dezvoltarea unor comunicații securizate pe distanțe foarte lungi”.

Anunțuri
Acest articol a fost publicat în STIINTA-TEHNOLOGIE. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s