AGROINTELIGENȚA UNEȘTE FERMIERII! Soluție pentru VALORIFICAREA LAPTELUI de la VACI achiziționat de multinaționale la prețuri de nimic,


prin prepararea brânzeturilor în propria gospodărie ALEXANDRU BACIU poate să nu-și mai vîndă vacile SCOASE LA VÂNZARE

AGROINTELIGENȚA UNEȘTE FERMIERII! Soluție pentru VALORIFICAREA LAPTELUI de la VACILE JERSEY SCOASE LA VÂNZARE de către ALEXANDRU BACIU!

Agrointeligența unește fermierii! După ce ieri pe site-ul nostru a fost publicat un articol în care prezentam decizia fermierului din Călărași, Alexandru Baciu, de a vinde efectivul de vaci din rasa Jersey, în această dimineață am primit un mesaj neașteptat dintr-o altă parte a țării, de la un mic fermier care face și procesare.

Sandor Stercer este un crescător de vaci de lapte care reușește să valorifice producția bovinelor prin producția de brînzeturi maturate. Lactatele familiei Stercer din Covasna au fost apreciate inclusiv peste hotare, după cum Agrointeligența – http://www.agrointel.ro a scris în acest articol.

Fermierul Sandor Stercer a citit pe site-ul nostru despre decizia fermierului Alexandru Baciu din Călărași de a renunța la creșterea vacilor din rasa Jersey și a venit cu o propunere pentru valorificarea laptelui de o calitate foarte bună. Astfel, fermierul din Covasna care produce brânzeturi după rețete elvețiene este dispus să își împărtășească secretele învățate în străinătate și crescătorului din Călărași.

”Eu am citit articolul dumneavoastră, vă urmăresc zilnic și m-am gândit că am putea avea o colaborare cu domnul Baciu, să îl ajut să nu își vândă vacile. Am văzut că ar dori să vândă efectivul de animale și eu procesez laptele de aproape 3 ani după o tehnologie elvețiană și una croată. Și m-am gândit că dacă ar dori domnul Baciu aș fi dispus să îl ajut în acest sens. Dacă dorește eu aș putea să îi predau întreaga tehnologie ca dânsul să își proceseze laptele. Nu contează așa mult efectivul, doar dacă nu depășește 500-600 de capete, iar tehnologia noastră este extrem de simplă și care nu necesită foarte multă investiție și este bazată pe maturarea brânzei din lapte crud, deci nu pasteurizare”, ne-a explicat fermierul din Covasna.

El spune că rasa este extrem de prețioasă iar laptele produs de Jersey este excelent pentru procesare.

”Eu cunosc bine rasa Jersey și știu cât de bun este laptele pentru procesare iar toate secretele pentru procesare le-am învățat de la un maistru elvețian. Sunt colegi fermieri din România care produc deja pe tehnologia predată de mine și scot produse de succes pe piață”, a mai spus Sandor Stercer.

Fermierul este extrem de apreciat la târgurile de profil datorită brânzei maturate pe care o produce. Procesul de maturare durează între două luni şi doi ani iar Sandor îşi vinde produsele la târgurile de hrană ecologică din judeţul Covasna cu 30 de lei kilogramul. Brânzeturile cu chimion sau cele maturate în vin roşu, coniac sau whiskey sunt printre cele mai căutate produse.

De produsele fermierului din Covasna se leagă și o ”întâmplare” care a avut loc în Austria pe care Agrointeligența -www.agointel.ro a relatat-o și care a devenit virală pe internet. În cadrul unei vizite pe care fermierii români au efectuat-o în Austria, un producător austriac, Johann Fischhofer, a avut o surpriză de proporții când Sandor Stercer, a scos din ”traistă” trei sortimente de brânză maturată realizate după o tehnologie elvețiană ”adaptată” cum numai noi românii ne pricepem să facem. Modest, producătorul din România i-a dat ”omologului” austriac să deguste ce se produce în Carpați: o brânză maturată în vin roșu, o brânză maturată simplă și una afumată. Austriacul a fost de acord să deguste brânzeturile, iar în momentul în care prima bucată de brânză i-a picat în mână nu a putut cu nici un chip să își mascheze surprinderea.

”Este cea mai bună brânză pe care am gustat-o vreodată până acum, este mai bună și decât brânza pe care o fac eu aici. În ceea ce privește brânza în vin pot spune că este extrem de aromată, iar gustul este unic. Nu știam că românii fac o brânză așa de bună. Nu pot spune altceva decât că am gustat o brânză de calitatea superioară, nu cred că mulți austrieci pot face o astfel de brânză”, a declarat Johann Fischhofer atunci când a fost întrebat de părerea lui vizavi de brânza pe care a degustat-o.

Cât despre rețetă, nu acesta ar fi secretul, i-a explicat fermierul din Covasna. Ci laptele românesc folosit, un lapte provenit de la vaci scoase crescute la munte, în zone nepoluate și cu o floră și o faună bogată cum nu mai găsești în alte locuri din Europa.

sursa: agrointel.ro

De unde a plecat totul

Fermierul Alexandru Baciu își vinde tot efectivul de vaci de lapte din rasa Jersey. Ce preț cere pentru bovinele care dau cel mai gras lapte

Fermierul călărășean Alexandru Baciu spune că se desparte cu greu de văcuțele Jersey, o rasă în care a investit enorm dar calitatea laptelui său nu este apreciată de procesatori. Aceștia oferă același preț pe litrul de lapte chiar dacă grăsimea acestuia o depășește cu mult pe cea a laptelui ”normal”.

”Vând tot efectivul de vaci din rasa Jersey. Îmi pare rău că renunț la ele dar eu când le-am achiziționat am avut un scop și anume că procesarea laptelui. Se știe că Jersey mai este supranumită și rasa de unt deoarece laptele are o grăsime de 5,5 la sută şi proteină de 4,3 la sută. Dar se pare că nu am reușit să îmi ating scopul și dacă nu pot face procesare laptele nu se merită să îl amestesc cu cel pe care îl obțin de la Montbeliarde, cealaltă rasă pe care o cresc. Chiar dacă laptele este foarte gras mie procesatorul nu îmi plătește în plus doar pentru acest lucru, adică nu ține cont că este lapte de Jersey ci pur și simplu lapte. În plus, gestionăm greu două rase pentru că fiecare are specificitatea ei, furajare, reproducție etc.”, a explicat Alexandru Baciu în exclusivitate pentru Agrointeligența – http://www.agrointel.ro.

Funcționarii AFIR i-au spulberat visele. ”Să accesezi acum un proiect tebuie să fi cel puțin cercetător NASA”, spune Alexandru Baciu

Planurile fermierului din Grădiștea, Călărași au fost complet date peste cap de realitatea din România.

”Dacă suntem în România…”, motivează fermierul decizia de nu mai investi într-o unitate de procesare a laptelui. ”Am vrut să accesez fonduri europene, dar să accesezi acum un proiect tebuie să fi cel puțin cercetător NASA la câte hârtii s-au gândit onorații guvernanți să ne ceară. Și plus de aceasta, se cer acele S.O. -uri, dimensiunea economică a fermei, care reprezintă o discriminare între fermierul mare și cel mai mic. Adică deși eu am putere financiară să fac proiectul dar pentru 30 la sută cofinanțare nu mă interesează. Și te mai și umilește funcționarul de la AFIR. Sunt făcute acele condiții chiar să ne umilească și deși, suntem fermieri mari, nu avem drepturi pe măsură. Având în vedere că noi ducem taxele în spate nu cei mici, ei nu au plătit niciodată la bugetul statului. M-am hotărât să vând de 2-3 zile când am văzut că AFIR-ul scoate numai prostii și condiții ca să nu poți să faci nimic”, mai spune cu amărăciune Alexandru Baciu.

Viitorul cumpărător al văcuțelor Jersey trebuie să iubească animalele dar musai să aibă și procesare

Alexandru Baciu este sincer și spune că un posibil cumpărător al văcuțelor trebuie neapărat să aibă procesare, în caz contrar afacerea nu rentează. Și să iubească animalele. Se știe că Jersey este una dintre cele mai blânde rase din câte există. ”(…) Și sper să găsesc un cumpărător care să achiziționeze tot efectivul, de aceea am făcut și un preț mai avantajos, de 4.500 de lei +TVA.

În total am 68 vaci în lactația 3 și 4, rasa Jersey, toate cu certificat de origine și înscrise în Controlul Oficia al Performanețelor la Asociația Generală a Crescătorilor de Taurine Călărași.

Din cele 68 de vaci, 51 sunt deja gestante.

Producția de lapte pe 305 zile lactație este între 5.000 și 8.000 litri , cu procent de grăsime mediu de 5,5 și proteină 4,3. Este o rasă nepretențioasă, dacă îi oferi condiții optime, are performanțe extraodinare la lapte. Cel care ar vrea să cumpere trebuie în primul rând să aibă fermă, să iubească animalele și să înțeleagă business-ul.

Nucleul acesta de la mine este cu cea mai bună genetică din Danemarca de aceea este indicat ca cel care le cumpără să facă neapărat procesare pentru că dacă le cumpără ca să vândă laptele la preț normal nu este nicio afacere. Nu este rentabil să vândă laptele la procesatori pe lucru de nimic. Sincer mi se rupe sufletul pentru că rasa este excelentă și știu și câți bani am băgat în ele. 

Pe linie genetică sunt excepționale, cu producții bune iar animalele arată splendid. Eu sunt deja în tatonări cu câțiva potențiali clienți și sper să ajungă pe mâini bune”, ne-a mai spus fermierul din Călărași.

În plus, Alexandru Baciu spune că fermierul care va cumpăra vacile sale va încasa Ajutorul Național Tranzitoriu (ANT) întrucât animalele au toate actele la zi. Astfel, pentru Campania 2016, APIA a achitat 92,4508 euro adică 411,75 de lei pentru schema decuplată de producţie în sectorul carne și 19,2099 euro adică 85,56 de lei pentru schema decuplată de producţie în sectorul lapte.

De specificat că pentru plata Sprijinului Cuplat Zootehnic (SCZ) această rasă nu se regăsește pe lista celor care primesc sprijin financiar de la APIA.

sursa: agrointel.ro

(FLUIERUL)

 

Anunțuri
Acest articol a fost publicat în AFACERI, AGRICULTURA - PERMACULTURA. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s