Nunta tradițională arhaică, reînviată în Maramureș:


„Există dorința lor de a salva și transmite mai departe tradițiile, portul popular, muzica veche. Zestrea lor trebuie continuată”

Nunta tradițională arhaică, reînviată în Maramureș: „Există dorința lor de a salva și transmite mai departe tradițiile, portul popular, muzica veche. Zestrea lor trebuie continuată”

Peste 1.000 de persoane au participat în comuna Groșii Țibleșului, localitate așezată la poalele Munților Țibleș, la Festivalul Nunților, eveniment creat sub auspiciile proiectului cultural „Drumul Lung spre Cimitirul Vesel”, inițiat de irlandezul Peter Hurley.
Participanții, majoritatea din comuna Groșii Țibleșului dar și din alte cinci sate învecinate, au recreat o nuntă tradițională, reînviind astfel o tradiție pe cale de a fi uitată, dar care ar putea să reintre în obiceiul satului așa cum era în urmă cu mai bine de 50 de ani.
Lumea satului a îmbrăcat straiele tradiționale din lada de zestre a bunicilor, muzicanții și-au pregătit instrumentele de cântat, întreaga suflare a satului a fost înștiințată și invitată duminică la nuntă.
Rapsodul popular Onișor Pop, unul dintre coordonatorii ansamblului folcloric din Groșii Țibleșului a explicat că ritualul de nuntă din străbuni a dispărut, însă prin proiectul „Satele Unite ale Maramureșului, festival fără frontiere”, partea a evenimentului cultural „Drumul spre Cimitirul Vesel”, este pe cale să renască.
„O mare parte din tradițiile de nuntă așa cum erau la noi în sat s-au pierdut, lumea satului s-a schimbat, oamenii doresc altceva. Credem că prin acest eveniment din proiectul Satele Unite al Maramureșului nunta, așa cum se purta în urmă cu zeci de ani, să revină. Ritualul de nuntă din bătrâni pe care l-am readus în actualitate a respectat exact forma originală: în seara zilei de sâmbătă feciorii satului s-au adunat la casa mirelui pentru a face împreună stegaul de nuntă — steag care, surprinzător ne-am dat seama, are forma crucii celtice—, îmbrăcat cu flori, verdeață, clopoței și ciucalăi din lână. Duminică, întreg alaiul de nuntă a pornit de la casa mirelui, pe jos, spre casa miresei. Odată ajuns la casa miresei, acesta a avut parte de o surpriză — i-au fost prezentate, în glumă, alte două mirese, una mai în vârstă și o alta mai tânără, dar nu și pe aleasa inimii. După mai multe glume, mirelui i-a fost adusă, în schimbul unui dar simbolic, adevărata mireasă” a declarat Onișor Pop pentru Agerpres.
Inițiatorul evenimentului, Peter Hurley, care a participat la nunta tradițională din comuna Groșii Țibleșului, a remarcat dorința tinerilor de a se implica în păstrarea și conservarea tradițiilor satului maramureșan.
„Am remarcat pe durata celor opt zile petrecute în mai multe sate din zona etnografică a Lăpușului dorința lor de a salva și transmite mai departe tradițiile, portul popular, muzica veche. Și, cum toate acestea la un loc fac parte din zestrea satului, zestrea lor trebuie continuată. În fiecare zi, mereu în alt sat, pe durata celor opt zile a avut loc un eveniment muzical. Copiii au participat la ateliere creative împreună cu meșteri populari, încercând să deprindă arta prelucrării lemnului sau a țesăturilor croite manual. Fiecare a avut de învățat ceva, iar noi, participanți, am recreat tradițiile satului de altădată,” a spus Peter Hurley.
Reclame
Acest articol a fost publicat în TRADITII ROMANESTI. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.