Originea elementelor chimice care alcătuiesc trupul uman. De ce știința crede că suntem «praf de stele»


Omul adult este format din 7.000.000.000.000.000.000.000.000.000 atomi (şapte miliarde de miliarde de miliarde de atomi), iar cei mai mulți dintre aceștia sunt de hidrogen, elementul cel mai frecvent întâlnit în Univers, produs, conform științei, de Big Bang acum 13,8 miliarde de ani. Restul atomilor au fost creați de stelele care au explodat acum miliarde de ani, și un număr mai mic de atomi de razele cosmice, radiațiile de energie care provin în cea mai mare parte din afara Sistemului Solar.

Așa cum a spus odată astronomul Carl Sagan, azotul din ADN-ul nostru, calciul din dinți, fierul din sângele nostru, carbonul din plăcintele noastre cu mere au fost produse în interioarele unor stele. Suntem făcuți din „praf de stele”.

Pentru a înțelege mai bine de unde provine fiecare ingredient din care suntem alcătuiți, Jennifer A. Johnson, astronom la Universitatea de Stat din Ohio, a realizat un nou tabel periodic cu locul de proveniență a elementelor chimice. De la Big Bang la fuzionarea stelelor neutronice, explozia stelelor masive, moartea stelelor cu masă mică sau explozia stelelor pitice albe, toate se regăsesc aici.

Anumite elemente precum bor (B) și beriliu (Be), precum și izotopii de litiu (Li) au o origine deosebită deoarece sunt rezultatul acțiunii unor raze cosmice care trec prin galaxia noastră. Marea majoritate a acestor raze cosmice provin din afara Sistemului Solar și, uneori, chiar și din afara Căii Lactee, iar atunci când acestea se ciocnesc cu anumiți atomi, dau naștere unor elemente noi.

http://www.yogaesoteric.net/

Acest articol a fost publicat în STIINTA-TEHNOLOGIE. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.