Descoperire extraordinară: jumătate dintre atomii care formează corpurile noastre ar putea proveni… din afara galaxiei!


Un nou studiu, publicat în Monthly Notices of the Royal Astronomical Society, arată că mai mult de o jumătate din materia Căii Lactee (galaxia noastră) și implicit jumătate dintre atomii care intră în componența corpurilor oamenilor, ar putea proveni din exteriorul galaxiei noastre. Simulările realizate pe un supercomputer au condus la identificarea unui fenomen cosmic numit transfer intergalactic, ducând la descoperirea unor aspecte neștiute din evoluția galactică.

Astrofizicienii de la Northwestern University (SUA, Illinois) au constatat că exploziile colosale ale supernovelor pot expulza cantități imense de materie din propriile galaxii. Atomii pot fi propulsați, în acest fel, cu o forță suficient de mare pentru a parcurge distanțele imense de la o galaxie la alta. Datorită acestor fenomene, galaxia noastră, Calea Lactee, a „importat” materie provenită de la alte galaxii și, desigur, a și „exportat” gigantice cantități de atomi, în urma exploziilor propriilor supernove.

d

e

După cum remarcă conducătorul studiului, Daniel Anglés-Alcázar, în organismul fiecărui om există un număr de atomi proveniți din galaxiile vecine, deci, ne-am putea considera, fie și parțial, „călători prin spațiu” sau „imigranți extragalactici”.

Folosind un complex sistem de simulare computerizată numit FIRE (Feedback In Realistic Environments), echipa științifică a construit modele realiste 3D cu ajutorul cărora a fost reprezentată evoluția galaxiilor începând cu momentul de după Big Bang și până în prezent. A reieșit că galaxiile mari au primit o imensă cantitate de gaz de la galaxiile de dimensiuni mai mici. Deși oamenii de știință știau că au existat transferuri de atomi între galaxii, nu bănuiau, până acum, amploarea acestor schimburi intergalactice de materie.

O bună parte dintre atomii unei galaxii de dimensiuni considerabile, așa cum este Calea Lactee, pot proveni de la distanțe impresionante, de la milioane de ani lumină. Galaxiile sunt formate din stele și alte corpuri cerești, praf stelar, gaz interstelar, toate ținute laolaltă de către enorme forțe gravitaționale. Componentele galaxiilor gravitează în jurul unor găuri negre supermasive. Imediat după Big Bang, în urmă cu 14 miliarde de ani, nu existau nici stele și nici galaxii, ci numai gaz uniform distribuit. Acum, se estimează că ar exista 200 de miliarde de galaxii, în Univers. O simplă estimare, totuși, având în vedere că s-ar putea ca Universul să fie infinit!

c

b

f

Sursa: http://www.sciencealert.com

Autor: Tomi Tohaneanu

http://www.cunoastelumea.ro/

Reclame
Acest articol a fost publicat în STIINTA-TEHNOLOGIE. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.