Agențiile UE găzduite de Marea Britanie disputate de țările UE.


Le Monde „Franța și Germania își vor împărți PRĂJITURA cu Agenția Medicamentului la Lille și Autoritatea bancară la Frankfurt”. România și alte 21 de state vor rămâne cu ochii în soare

Foto: Sediul agenției europene a medicamentului de la Londra

Care e Aparența?


The Guardian – Vot pe modelul Eurovision (cu aranjamente de Culise care nu se văd)

Cotidianul britanic The Guardian compara cu Eurovision modul in care se va vota pentru alegerea sediilor celor doua agentii europene care vor parasi Marea Britanie dupa Brexit, printre care si Agentia Europeana a Medicamentului, pentru care concureaza si Romania.

In trecut, reaminteste The Guardian, deciziile privind sediul acestor agentii se lua in spatele usilor inchise, starnind nenumarate dispute legate de intelegeri ascunse intre statele membre. De aceasta data, s-au stabilit reguli clare: intai de toate, Comisia Europeana va evalua fiecare oferta pana la sfarsitul lunii viitoare, in functie de criterii precum locatia, calitatea scolilor locale pentru copiii angajatilor si locurile de munca disponibile pentru membrii familiilor.

Se va lua in calcul si raspandirea geografica a acestor sedii, in conditiile in care tarile din Europa de Est gazduiesc prea putine astfel de sedii. Decizia cea mare se va lua in noiembrie, prin vot, de ministrii de resort.

Fiecare tara va da trei voturi pentru prima preferinta, doua pentru a doua si unul pentru a treia. Orice oferta care castiga trei voturi de la 14 sau mai multe tari este declarata castigatoare. Daca acest lucru nu se intampla, va fi un tur secundar pentru primele trei orase. Fiecare tara primeste un singur vot. Daca nici acum nu exista un castigator, va urma un al treilea tur, intre primii doi candidati. Sase tari candideaza pentru ambele agentii, dar nu vor putea gazdui ambele sedii.

Noua tari, printre care si Romania, s-au inscris in cursa pentru gazduirea sediului Agentiei Europene a Medicamentului. Guvernul Tudose a propus sa gazduiasca Agentiei Europene pentru Medicamente pe o proprietate aflata in zona de nord a Bucurestiului, chiar in spatele statiei de metrou Pipera, in cea mai aglomerata zona de birouri din Capitala.

Proprietatea este detinuta de Netron Investment SRL, firma controlata de Ioannis Papalekas, cunoscut ca fiind cel mai mare dezvoltator imobiliar local, potrivit informatiilor obtinute de HotNews.ro. Netron Investments SRL este controlata de omul de afaceri grec Ioannis Papalekas prin compania Globalworth. Papalekas mai detine in Romania, prin alte companii, si Cathedral Plaza. Mai multe detalii aici.

Alte 8 concureaza pentru Autoritatea Bancara.

Unele tari au angajat agentii de PR pentru a-si maximiza sansele, altele par sa nu fi depus niciun efort, noteaza The Guardian. Sase tari europene – Estonia, Slovenia, Cipru, Ungaria, Lituania si Letonia – nici macar nu s-au inscris in cursa.

Olanda se promoveaza in cursa pentru sediul AEM ca fiind alegerea cea mai potrivita, avand in vedere apropierea fata de britanici. „Nu suntem atat de diferiti. Si noi avem o regina foarte eleganta si ne plac pestele si cartofii prajiti. Pe langa asta, modul in care vorbim engleza este remarcabil”, spune naratorul din clipul de promovare.

Cehia, care urmareste sediul Autoritatii Bancare, ofera intrare gratuita pentru angajati in 24 de muzee, timp de 5 ani, precum si acces gratuit si nelimitat in gradina zoologica din Praga. Viena se lauda cu calitatea apei minerale si cu industria vinului.

Milano isi promoveaza cele 17.000 de restaurante iar Suedia se lauda cu premiile Nobel, cu Ikea, Spotify si Skype.

Deocamdata, Romania nu pare sa fi investit in vreun clip de promovare.

Care e Realitatea?


Le Monde „Franța și Germania își vor împărți PRĂJITURA cu Agenția Medicamentului la Lille și Autoritatea bancară la Frankfurt”. România și alte 21 de state vor rămâne cu ochii în soare

Brexit: unitatea uitată pentru prețul a două agenții ale UE

La Bruxelles, Brexitul lansează bătălia agențiilor UE

Statele membre ale Uniunii Europene susțin primirea pe teritoriul lor a Autorității Bancare Europene și a Agenția Medicamentului, stabilite în prezent la Londra.

Înainte de deschiderea negocierilor privind Brexit, cele 27 de state membre ale Uniunii Europene au fost determinate să-şi arate „unitatea lor”. În mod oficial, acest lucru rămâne „crezul lor”, dar, cu toate acestea, ele se pregătesc pentru o luptă sângeroasă în încercarea de a obține un beneficiu frumos legat de eliberarea din Marea Britanie a două agenții europene: Astfel se va decide stabilirea pe teritoriul lor, a două agenții ale UE, care în prezent îşi au sediul la Londra .

Douăzeci și trei de țări (!) au depus în mod oficial propunerea să găzduiască Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) și opt pentru a găzdui Autoritatea bancară europeană (ABE). Primul, centru este responsabil pentru evaluarea și controlul medicamentelor, are 900 de angajați și anual primește mii de oameni de știință; al doilea, se presupune a evalua soliditatea sectorului financiar, reunește 160 de specialiști. Franța a propus pentru EMA Lille și pentru EBA Parisul – ultimul are deja sediul Autorității europene pentru valori mobiliare și piețe, una dintre celelalte două instrumente de control al industriei (ABE).

Mină de aur

Faptul de a câștiga o agenție specială garantează un jackpot financiar uriaş legat de lucrătorii de la acel sediu care au o putere de cumpărare foarte mare, plus a familiilor lor care vor trebui găzduite, plus cu foarte multe întâlniri internaționale pe care centrul le generează, nopți de cazare pentru sute de persoane, chiriile primite, etc. Țara gazdă, de asemenea, beneficiază de venituri fiscale suplimentare şi de crearea de locuri de muncă la nivel înalt în sectorul serviciilor.

Într-o încercare de a evita disputele și psihodrama, metoda oficială care a fost stabilită de către Consiliul European – la reuniunea statelor membre – din 22 iunie, a fost următoarea:

Comisia de la Bruxelles va evalua ofertele până la sfârșitul lunii septembrie, ținând seama de criteriile de echipamente, de accesibilitate, de echilibrul geografic, de accesul la piața muncii și de sistemul de educație pentru familii, etc. Urmează o „dezbatere politică“, iar în noiembrie se va lua o decizie după mai multe runde de vot secret. Cu, același număr de voturi pentru fiecare stat.

Lupta „Va fi sângeroasă“, glumeste un diplomat care a trăit în 2003, sesiunile homerice sponsorizate de Italia lui Silvio Berlusconi cu privire la distribuirea de noi agenții. Dar nu se pune problema, de data aceasta pentru a utiliza un truc care a fost acela de a crea structuri suplimentare pentru a satisface un număr maxim de lideri europeni…bătălia se va da pentru ceea ce este.

Coaliții, șantaj, proteste

La Bruxelles, unii observatori discută deja care sunt coalițiile care vor fi formate, cun se va practica șantajul, ce proteste care urmează, ce vor face cei care vor eșua.

Berlinul și Parisul își vor împărți în comun, prăjitura, cu Agenția Medicamentulioi (EMA) la Lille și cu Autoritatea Bancară la Frankfurt (unde se află deja actualul sediu al Băncii Centrale și pensiile de asigurări și ocupaționale al treilea pilon al supravegherii europene)?

Toată lumea neagă că aceasta va fi împărțirea finală. După cum este negat și proiectul UE de a pedepsi aspru „elevii europeni răi” din Est, care pun „în pericol statul de drept” și „refuză să primească miile de refugiați” alocați cu forța de UE.

Iat estul și-a depus și el candidaturile: ​​Varșovia a depus oferte pentru ambele instituții, Praga pentru autoritatea bancară, Bratislava pentru Agenția de medicamente …etc…etc…(România pentru agenția medicamentului)

În ceea ce priveşte Luxemburgul (care, are un ochi pe Agenția Bancară, desigur), el va juca cartea sa, pe o clauză aproape uitată care-i rezervă în principiu, din anul 1965, toate instituțiile în domeniul financiar? Doar că de data asta germanii nu mai au răbdare. Suspans. Ceartă. Șantaj Dar, toate „în unitate”, desigur …

sursa Le Monde.fr

(FLUIERUL)

 

Reclame
Acest articol a fost publicat în EUROPA. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.