O nouă decizie a guvernului: Munca la negru nu se mai pedepsește cu închisoarea pentru angajatori. O altă sancțiune, instituită


Executivul a înlocuit pedeapsa cu închisoarea pe care ar fi trebuit să o primească angajatorii care primeau mai mult de cinci angajați la negru cu o amendă contravențională mai mare, conformunei decizii luate în ședința de guvern de vineri.
Este sau nu această măsură una de înăsprire a pedepselor pentru munca la negru, cum consideră oficialii din Ministerul Muncii?
„Pare că măsura amenzii este mai realistă decât cea a aplicării unei pedepse penale. Dintr-o perspectivă, considerarea ca infracțiune avea un avantaj psihologic, angajatorul temându-se totuși de un dosar penal și eventual de o condamnare penală.
Realist analizând, există foarte puține condamnări. Aplicarea unei pedepse contravenționale ar avea avantajul unei aplicări certe și rapide a măsurii prohibitive”, a explicat avocatul specializat în dreptul muncii Costel Gîlcă, conform ZF.
Peste 2.100 de angajatori din România au fost descoperiți cu mai mult de 5 angajați la negru de către inspectorii de muncă în perioada 2011-2017, arată datele centralizate de ZF pe baza informațiilor de la Inspecția Muncii. Reprezentanții com­paniilor aflate în această situație ar fi tre­buit să primească o pedeapsă cu în­chisoarea de la trei luni la doi ani sau o amen­dă penală, conform Codului muncii actual.
În rapoartele Inspecției Muncii și în cele ale Ministerului Justiției nu există însă infor­mații centralizate legate de ce s-a întâm­plat cu angajatorii care au ajuns în instanță. Cu toate acestea, Dantes Nicolae Bratu, actualul șef al Inspecției Muncii, a spus de mai multe ori că este nevoie de o modificare a Codului muncii pentru aplicarea amen­zilor contravenționale pentru angajatorii care au mai mult de 5 angajați la negru, întrucât de cele mai multe ori în instanță se dispune neînceperea urmăririi penale.
Anunțuri
Acest articol a fost publicat în LOCURI DE MUNCA. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s