Controversatul monolit Zbruch Idol. Misterul din jurul stâlpului de granit vechi de o mie de ani, din Ucraina


În 1848, un monolit cu patru capete a fost tras de pe fundul unui râu din Ucraina după ce a stat în apă mai bine de o mie de ani. Stâlpul de piatră enigmatic, inscripționat cu simboluri ciudate, este acum cunoscut ca unul dintre puținele monumente existente ale credinței slave precreștine.

Cunoscut sub numele de , stâlpul din calcar cu patru laturi are o înălțime deaproximativ 2,6 metri. Pe fiecare parte există trei niveluri: cel mai mic este de 67 centimetri, nivelul de mijloc este de 40 centimetri, iar cel de sus are oînălțime de 167 centimetri. Asociat de unii cu Svetovid, zeul slavic cu patru capete al războiului, abundenței și fertilității, monolitul este încă supus unor controverse, iar cercetătorii încă dezbat proveniența sa.

La scurt timp după descoperire, istoricul polonez Joachim Lelewel a teoretizat faptul că cele patru figuri din partea de sus ar fi două aspecte de sex masculin și două de sex feminin, simbolizând cele patru anotimpuri. În 1884, academicianul rus Andrei Famintsyn a susținut că toate cele patru laturi ale stâlpului sunt simbolizări ale unei singure zeități cu multiple calități.

Zbruch-Idol

zbruch idol

Originea idolului a fost pusă sub semnul întrebării și de faptul că stâlpul estefăcut din piatră și nu din lemn, materialul de bază al slavilor vechi, de unde presupunerea că monolitul ar putea fi complet neslavic. Astăzi, misteriosul monolit poate fi văzut la Muzeul de Arheologie din Cracovia, Polonia, însăreplici ale sculpturii de piatră sunt și în muzeele din Ucraina și Anglia.

sursa: http://www.ancient-origins.net/artifacts-other-artifacts/rare-and-enigmatic-zbruch-idol-4-headed-slavic-god-pulled-river-003794?nopaging=1

traducere și adaptare: Radu Ungureanu

http://www.cunoastelumea.ro

Reclame
Acest articol a fost publicat în MISTERE. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.