Un test psihologic recent arată că persoanele lipsite de prejudecăţi trăiesc într-o realitate total diferită de a altora!


Un studiu recent a examinat diferenţele de opinie dintre persoanele cu o mentalitate deschisă şi cele cu o gândire conservatoare. Studiul a arătat că gradul de calitate a „deschiderii” manifestate în gândire influenţează puternic modul în care un om alege să trăiacă. Majoritatea persoanelor lipsite de prejudecăţi trăiesc într-o realitate total diferită de cea a altor oameni!

Receptivitatea şi mentalitatea deschisă sunt termeni umbrelă care înglobează mai multe trăsături de personalitate, precum interesul manifestat faţă de experienţele noi, interesul manifestat faţă de legarea de noi prietenii, şi aşa mai departe. În principiu, cele două noţiuni denotă o dorinţă continuă de explorare a lumii şi de lărgire a orizonturilor de cunoaştere.

Persoanele lipsite de prejudecăţi sunt foarte gregare, punând mare preţ pe comuniunea umană.

Studiul, denumit „Percepţie bilaterală”, a fost realizat la Universitatea din Melbourne şi a examinat  o sută douăzeci şi trei de participanţi din diferite medii de viaţă. Studiul a urmărit măsurarea şi evaluarea opiniilor şi mentalităţilor participanţilor.

Testul de receptivitate la nou s-a axat pe cinci categorii de personalitate – conştiinciozitate, nevrotism, extraversie, conformism, şi capacitatea de a manifesta deschidere către experienţe noi.

Cercetătorii au căutat apoi semne ale existenţei unui fenomen de percepţie vizuală numit „rivalitate binoculară”. Acest fenomen apare atunci când fiecare ochi urmăreşte o imagine diferită, în acest caz un cartonaş roşu şi un altul verde. La majoritatea oamenilor, percepţia oscilează între cele două imagini incompatibile, deoarece creierul nu poate procesa în timp real decât una dintre cele două imagini. Totuşi, unii oameni reuşesc să îmbine cele două imagini într-o imagine unică de culoare atât roşie, cât şi verde.

Cele mai bune scoruri la testul de receptivitate au fost obţinute de participanţii care au reuşit să îmbine cele două percepţii conflictuale într-una singură!

Cercetătorii consideră că oamenii cu o mentalitate deschisă tind să fie mai creativi. Întrucât aceştia sunt mai receptivi la experienţe noi, la oportunităţi de învăţare şi percepţii inedite, ei reuşesc să prelucreze informaţiile în moduri inedite şi creative.

Mentalitatea deschisă, aşadar, îi ajută pe oameni să acceadă la planuri cognitive superioare, ceea ce le permite practic să creeze o structură complet diferită a realităţii obiective, strecurând, totodată, în acest ansamblu, detalii şi elemente noi pe care oamenii obişnuiţi nu reuşesc să le sesizeze. Această capacitate cognitivă superioară îmbogăţeşte considerabil experienţa de viaţă a individului.

https://secretele.com

Reclame
Acest articol a fost publicat în VIATA INTERIOARA. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.