Dan Diaconu: ”Hotărăşte-te: eşti român sau te-ai rupt de ţară?”


Să ne menţinem la nivelul bunului simţ: dac-ai plecat din România, ai făcut-o pentru că aşa ai simţit că e mai bine pentru tine. Aşadar, nu pentru mine ai emigrat, ci pentru tine. Asta înseamnă că eu, cel care-am preferat să rămân aici pentru mine, am tot atâtea îndatoriri faţă de tine câte ai şi tu faţă de mine. Adică niciuna!

Eşti emigrant, ai renunţat la România? Să fii sănătos, să-ţi meargă din plin! Îţi urez asta din tot sufletul meu, însă te rog să înţelegi că nu am nicio datorie faţă de tine. Nu-i vina mea că tu munceşti pe brânci, nu-i vina mea că te umilesc ăia pe la care te-ai aciuat şi, cu siguranţă, nu-i vina mea că nu ţi-e bine! E drumul pe care singur ţi l-ai ales în viaţă. Fii sănătos!

Dacă eşti frustrat e treaba ta, dacă nu-ţi mai place acolo, eşti liber să te întorci. Dar nu-mi reproşa mie nerealizările tale şi nu te considera un erou pentru că trimiţi bani mamei sau tatălui tău. Le trimiţi lor, nu mie! Şi, mai mult, nouă aici ni se pare normal să ne ajutăm părinţii fără să ne batem cu cărămida în piept, fără să considerăm că ăsta e un act eroic, fără să le cerem altora socoteală pentru efortul pe care-l facem.

Înţelege că eşti egalul nostru şi, de-aceea, te rog să ai mai mult bun simţ atunci când ceri eforturi suplimentare ţării tale. Nu te mai înghesui la vot ca să decizi tu de-acolo cum trebuie să trăiesc eu aici. Crede-mă, nu e moral! Sunt atâtea ţări în care nu poţi vota decât în interiorul teritoriului. Fă acest gest igienic şi demonstrează-mi că mă respecţi lăsându-mă să-mi aleg singur calea. Nu uita: eu sunt aici, eu sunt cel care sufăr, astfel încât n-ai dreptul să-mi impui tu pe cine trebuie să accept. Vrei să votezi, foarte bine: asumă-ţi votul! Vino în ţară şi munceşte cot la cot cu mine şi-abia atunci poţi emite pretenţii.

Vrei paşapoarte? E OK. Mişcă-ţi fundul tot timpul anului şi fă-ţi paşaportul. Ambasadele şi consulatele sunt goale, nu trebuie să stai la coadă! Nu ţi se pare ciudat că urli ca apucatul că n-ai paşaport fix înainte cu două zile de a te întoarce în ţară? De ce trebuie să suport eu suplimentarea personalului doar pentru că, în fiecare an, ţi se scoală fix în august să-ţi iei paşaportul? Mai sunt cel puţin 10 luni moarte în care poţi să ţi-l iei fără coadă! De ce nu mergi atunci?

Înţelege că suntem şi-aşa destul de amărâţi. Băşinile tale ne exasperează! Hotărăşte-te: eşti român sau te-ai rupt de ţară? Dacă eşti român demonstreaz-o: vino în ţară, munceşte cot la cot cu mine, plăteşte impozitele aici şi ai tot dreptul să înjuri. Dacă te-ai hotărât să te rupi, ai bunul simţ şi rupe-te total! Nu mai vota, nu mai urla după paşapoarte când e aglomeraţie, nu te mai plânge. Renunţă la cetăţenie dacă te deranjează, dar nu-mi mai cere mie nimic! Încearcă să ai bun simţ! Nu-ţi sunt dator cu nimic. Scuteşte-mă!

Autor: Dan Diaconu

Trenduri economice

Acest articol a fost publicat în ROMANIA-DIASPORA. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

3 răspunsuri la Dan Diaconu: ”Hotărăşte-te: eşti român sau te-ai rupt de ţară?”

 1. Ovidiu Mihail Buga zice:

  Autorul de supără că unii își fac pașaportul in August pe banii dansului.Domnule unde vin acei bani care rămân după taxe ,chirie și mâncare undeva in o tara straina?
  Mai bine ați scrie de ce fac guvernanții cu tara și anumite minorități .

  Apreciază

  • Marcu Gheorghe zice:

   Domule Diaconu,
   Sunt plecat de 12 anii Din Romania,nu am plecat din tara de foame ci din lipsa de perspective,de viitor pentru copii mei ,dumeavoastra ne spune-ti ca ne-am rupt de tara!!!!!!!!!! ,in fiecare an am cheltuit cel putin 2000 de Euro in Tara,maine vreau sa ma intorc acasa sa muncesc cot la cot cu dumneavoastra ,dar nu toti cei ce am emigrat suntem Analisti Economisti,nici Avocati,Ingineri,si alte merserii care sunt bine remunerate,si deocamdata sistemul de sanatate si Romania este la pamint ,sa nu mai vorbim de sistemul de educatie.Acolo unde sunt eu plecat copii au transportul gratuit,la medic se plateste 5 la suta din costul fracturii si sa nu mai amintesc de multi altele.Eram un admirator al dumneavoastra ,dar pina astazi!!!!!!!.

   Apreciază

 2. Avocat zice:

  Ce jivina e individul. L-a intrebat cineva ceva?
  Sunt curios cu ce se ocupa asta,

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.