Câinii și lupii au un simț al corectitudinii extrem de dezvoltat


Ne place să credem că noi oamenii suntem corecți unii cu alții. Dacă este sau nu așa, asta rămâne ca fiecare dintre noi să analizeze în sinea sa. Ce este interesant, este faptul că deși se credea că aceasta este doar o calitate umană, sentimentul de corectitudine este o trăsătură pe care o au și lupii sau câinii.

În urma experimentelor realizate de cei de la Universitatea de Medicină Veterinară din Viena s-a constatat cu surprindere faptul că dacă un animal primea o recompensă mai mare decât un altul, fix pentru aceeaşi sarcină îndeplinită cu succes, celălalt animal refuza să mai îndeplinească alte sarcini viitoare.

„Când inechitatea a fost mare, ei au încetat să mai lucreze. Pentru unii dintre aceste animale a fost un răspuns foarte rapid și puternic: unul dintre lupi a încetat să mai lucreze după cel de-al treilea proces în care a primit mult mai puțin decât partenerul său. A fost atât de frustrat încât chiar a stricat mai multe obiecte. Rezultatele testului care implică diferite calități ale premiului confirmă și mai clar faptul că lupii și câinii înțeleg cu adevărat inechitatea”, a declarat Jennifer Essler, de la Universitatea de Medicină Veterinară din Viena.

Se presupunea faptul ca acest simț al dreptății este ceva pe care câinii l-au învăţat de la oameni. Dar testele pe lupi sugerează că această trăsătură este una nativă, existentă cu mult înainte ca noi să domesticim aceste mamifere. Oamenii de ştiinţă au recunoscut de mult că ceea ce se numeşte simț al corectitudinii a jucat un rol important în cooperarea dintre oameni și în evoluția lor. Însă faptul că această trăsătură o au și alte animale este cu adevărat ceva extraordinar…

KEENESBURG, CO – OCTOBER 20: A rescued timberline wolf howls at The Wild Animal Sanctuary on October 20, 2011 in Keenesburg, Colorado. The non-profit sanctuary is a 720 acre refuge for large carnivores that have been confiscated from illegal or abusive situations and is currently home to over 290 lions, tigers, bears, wolves and other animals. It is the oldest and largest carnivore sanctuary in the United States, having been in operation since 1980. On Tuesday the owner of a private 73 acre animal reserve in Zanesville, Ohio set loose 56 animals, mostly large carnivores, before shooting himself. Of the animals that fled, 49 were hunted down and killed by sheriff’s deputies and other law enforcement officers. (Photo by John Moore/Getty Images)

sursa: http://www.bbc.com/news/science-environment-40205808

traducere și adaptare: Radu Ungureanu

 

Acest articol a fost publicat în MINUNATELE NECUVANTATOARE. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.