Cine este principele Duda, din tata securist, membru FSN, prieten bun cu Iliescu si Nastase si de ce este prezentat de intreaga mass-media drept “oaia neagra” a Casei Regale!


Redau mai jos doua articole din intreg internetul pentru a va arata care este perceptia generala a “jurnalistilor” si a publicatiilor din Romania cu privire la Duda si la Casa Regala.. Veti observa mereu ca printul Duda este reprezentamereu drept”oaia neagra” a Casei Regale, infiltrat chipurile de catre Securitate pentru “a distruge Casa Regala”. Nimic mai fals: Casa Regala a Romaniei a colaborat cu Securitatea dintotdeauna, inca din comunism cand un agent mergea lunar conform marelui tradator si mason Stanculescu, sa duca valiza cu bani regelui Mihai, care in clipa cand nu a mai primit banii de la Ceausescu, salariul destul de maricel, de oridnul zecilor de mii de dolari lunar, a dat ordin sa inceapa revolutia, lucru dovedit si de indemnul regelui Mihai la Europa Libera, catre romani de a iesi  in strada, ca sa moara impuscati nevinovati. Veti spune: “dar vai regele nu a fost lasat apoi in tara de doua ori din vina lui Iliescu”, nimic mai fals, toate aceste actiuni au fost scene de teatru pregatite romanilor, pentru a-l face pe rege popular si iubit, idolatrizat si dorit de catre popor ( regele a si a firmat odata ca el nu va mai fi rege decat daca va fi implorat). Regele Mihai, s-a inteles de minune dintotdeauna cu Iliescu si apoi cu Nastase, pe care l-a desemnat in 2003 drept “Omul Anului”, nu mai spunem despre invitatiile la palat cu Iliescu caruia regele i se adresa cu “excelenta”. O alta dovada ca regele a fost ” pe manusa” cu tradatorii care l-au lichidat pe Ceausescu, este tratatul semnat in Ungaria, in 1989 de dezmembrare a Romaniei.

Sa revenim insa la Duda, ca tot circula stirea ca mama lui a murit. Tatal lui Duda a fost mare comunist, prieten cu Iliescu, facand parte din FSN alaturi de Iliescu si Nastase. Puteti rascoli google-ul si va veti lamuri, insa unde e mintita populatia mereu, cu acelasi laitmotiv, este ca Duda ar fi “omul rau” si Regele Mihai cu Principesa, manipulati saracii de Duda. Hai sa fim seriosi si sa ne trezim la realitate. Totul este prezentat astfel ca lumea sa il doreasca pe principele Nicolae, zis si anticristul( cautati pe google de ce) la carma Casei Regale, cat si a tarii, fiind pregatit in unanimitate de catre serviciile secrete romanesti, de catre masonerie si de catre Noua Ordine Mondiala.

Jurnaliștii monarhiști Roxana Iordache și Marius Ghilezan au scris pe facebook că, în acest moment, Regele Mihai ar fi prizonierul unor structuri sugerând că acestea ar aparține serviciilor de informații, iar de acest lucru nu ar fi străin Principele Radu, soţul Principesei Margareta.

Roxana Iordache, care a fost membru al Consiliului Regal alături de Alexandru Paleologu, Octavian Paler, Doina Cornea, Eleodor Focsăneanu și alții, a scris că Regele nu mai ia nici o hotărâre, iar toate actele și mesajele sale sunt, de fapt, realizate de alții. Chiar actul de excludere din Familia Regală a Principelui Nicolae nu ar fi semnat de Rege, a susținut Roxana Iordache.

Scandalul a fost amplificat de avocatul Casei Regale, Ioan Luca Vlad, care i-a amenințat pe cei doi jurnaliști cu procese.

CITIŢI ŞI:SCANDALUL REGELE MIHAI, PRIZONIER IA AMPLOARE: Jurnaliştii monarhişti AMENINŢAŢI cu procese şi acuzaţi că sunt oamenii serviciilor secrete/ REACŢÍA ROXANEI IORDACHE: Rapandule securiste care îşi bat joc de Casa Regală

Andrei Bădin, editorul Flux24.ro, care timp de peste un deceniu a fost singurul jurnalist acreditat la Casa Regală, a precizat că scandalul la care s-a ajuns acum public își are originea în anii 1992-1994 și a culminat cu intrarea în Familia Regală a lui Radu Duda.

Ce se vede acum public este rezultatul disensiunilor din Casa Regală începute cândva prin 1992 atunci când Principesa Margareta a intrat în dispută cu Corneliu Coposu, liderul PNȚCD, unul din marii susținători ai monarhiei. Principesa dorea o colaborare, coabitare, cu regimul Iliescu, Corneliu Coposu se opunea. De atunci au avut loc contacte discrete între Principesă și trimiși de la București, iar intrarea în Familia Regală a lui Radu Duda și mai apoi negocierile din Elveția cu regimul Iliescu au alungat mulți din monarhiștii vechi. Între timp Radu Duda și-a consolidat Puterea în Casa Regală și practic acum el e cel care o conduce, Regele nu mai are absolut nici o putere, a susținut Bădin pentru flux24.ro.

IMG_2285Ştirea bombă, dincolo de culisele pe care le prezentăm, este că deja Principesa Margareta a înregistrat în TVR mesajul video care urmează să fie prezentat la moartea Regelui Mihai, precizează Andrei Bădin, care adaugă că această informaţie nu are relevanţă dacă nu privim întreg contextul capturării Casei Regale de către forţe străine ei.

Andrei Bădin a realizat o cronologie a evenimentelor și culiselor scandalului din Casa Regală:

Versoix-Picture2O DISCUȚIE LA CEAS DE SEARĂ PE MALUL LACULUI LEMAN

Septembrie 1996:  Etajul 8 al unui bloc de pe malul lacului Leman de unde se putea vedea o panoramă superbă. În apartamentul Nicoletei Franck, omul care a stat lângă Rege peste 50 de ani, se aflau mai mulți români veniți în Elveția pentru a asista la nunta Principesei Margareta cu Radu Duda, care urma să aibă loc două zile mai târziu.

nuntaIstorici, avocatul Casei Regale, Eleodor Focșăneanu, oameni apropiați Familiei Regale, jurnaliști, printre care Marius Ghilezan și subsemnatul. Nu era o atmosferă de veselie. Lunile dinaintea căsătoriei princiare agitaseră mult culisele Casei Regale.

Petre Mihai Băcanu, directorul cotidianului România Liberă, pro monarhist, avusese o convorbire telefonică dură cu secretara Casei Regale de la Versoix, 20 de kilometri de Geneva. Băcanu dorea să îl convingă pe Rege să nu aprobe căsătoria Margaretei cu Radu Duda.

Vă trimit dosarul lui, a țipat Băcanu la secretara Regelui, care nu dorea ca șeful României Libere să vorbească  la telefon cu Majestatea Sa.

Un plic ar fi ajuns la Versoix, dar nimeni nu știe nici până azi ce documente compromițătoare despre Duda avea Băcanu. Nu a publicat niciodată acel dosar.

suissdToate discuția din apartamentul Nicoletei Franck, una din puținele persoane care au stat alături de Rege peste 50 de ani, se ducea evident în jurul acestui subiect. Toți eram revoltați, unii îi spuseseră și Regelui, alţii doreau să îi spună.

Dar discuția mergea spre Principesa Margareta, cea văzută ca principalul vinovat. Regina Ana era văzută și ea o ca o parte a unui scenariu pe care mulți îl vedeau scris la București de către niște băieți cu ochii albaștri.

Nicoleta Franck era una din persoanele apropiate de Regele Mihai. În 1945, Nicoleta și soțul său, Yves Franck, participaseră la manifestația din 8 noiembrie de la Palatul Regal din București pentru susținerea Regelui Mihai. Yves, corespondent pentru New York Times și Journal de Geneve a fost arestat și mai apoi expulzat din România, iar Nicoleta a fost reținută în țară până în noiembrie 1947. Yves și Nicoleta au scris mai apoi articole în presa occidentală în care dezvăluiau atrocitățile regimului comunist. Nicoleta Franck este cunoscută mai ales prin cartea ei din 1977, La Roumanie dans l’engrenage, Elsevier Sequoia, Paris/ Bruxelles, publicată în traducere la noi sub titlul O înfrîngere în victorie, Humanitas, 1992.

carte

1997: Imediat după nuntă, Radu a încercat și în timp a și reușit să controleze tot ce mișca în Casa Regală, inclusiv pe Rege. Mai întâi a copiat gesturile Regelui, mai apoi încerca discret să controleze acțiunile acestuia. Când nu reușea apela la Margareta și la soacra sa. Ajung apoi în fiecare an, la Geneva, interviul anual pe care îl făceam timp de mai mulți ani succesiv cu Regele. Ca de obicei mă văd în fiecare an cu oamenii din jurul Regelui. Nemulțumirea creștea: Radu vrea să controleze tot! La vremea aceea doar dorea…

SRI ÎI CUMPĂRĂ APARTAMENTUL LUI DUDA

2000: SRI cumpără apartamentul din București al lui Radu Duda. Apartamentul deja era închiriat de un ofițer SRI. Nu a existat o licitație, ci o tranzacție directă realizată prin Ion Tucă, azi directorul Casei Regale, omul cheie al tuturor businnesurilor realizate de Radu Duda. Tucă a fost șoferul Fundației Principesa Margareta. Azi e milionar.

DSC_0786Apartamentul ar fi fost cumpărat de SRI după ce Ion Iliescu a fost reales președinte. Suma tranzacţiei e şi azi secretă.

NEGOCIERILE DIN ELVEȚIA ÎNTRE DUDA ȘI OAMENII LUI ILIESCU

2001: Are loc celebra reconciliere între Regele Mihai și Ion Iliescu. Negocieri discrete au avut loc în mai multe rânduri la Versoix, canalul de comunicare fiind Radu Duda. Mai mulți reprezentanți ai lui Iliescu au fost trimiți la negocieri în Elveția: Ioan Talpeș, la aceea vreme șeful Departamentului de Securitate al Administrației Prezidențiale, fost șef al SIE.  Mitropolitul Moldovei de la aceea dată, actualul Patriarh Daniel, dar și Victor Opaschi, consilier prezidențial al lui Ion Iliescu. I se promite Regelui o resedință la București, Palatul Elisabeta, Castelul Săvărșin din județul Arad și restituirea altor proprietăți.

Regele şi Guvernul Năstase ajung la un acord pentru Castelul Peleş şi împrejurimi. Familia Regală urma să primească 30 de milioane de euro în schimbul renunţării la orice pretenţie pentru domeniul de la Sinaia, dar proiectul de lege a căzut în Parlament, dar restituirile s-au făcut în cele din urmă.

rege-iliescu-margaretaConform înțelegerii, Regele a trebuit să-și schimbe tonul față de regimul Iliescu-Năstase. „S-au schimbat multe lucruri în România, dar încă sunt o grămadă de oameni care au rămas cu aceleaşi mentalităţi, deşi partea superioară a administraţiei, chiar domnul Iliescu şi primul ministru Adrian Năstase, observ că au schimbat lucrurile mai mult decât alţii“, declara Regele în 2001, într-un interviu acordat Silviei Constantinescu pentru revista Curierul Românesc din Suedia.

BUCURESTI, ROMANIA: Intalnirea dintre presedintele Romaniei, Ion Iliescu, primul ministru Adrian Nastase cu fostul suveran Mihai I si Regina Ana,19 mai 2001.19 mai 2001: Regele Mihai și Regina Ana sunt primiți la Palatul Cotroceni de Ion Iliescu și Adrian Năstase.

iliescu_regele-mihai7 iunie 2001 – Regele Mihai îl invită pe Ion Iliescu la cină, la Palatul Elisabeta.

646x4048 noiembrie 2001 – Iliescu şi Regele Mihai petrec împreună de Sfinţii Mihail şi Gavriil, la Cotroceni, cu muzică clasică. Au dezbătut despre 23 august. Iliescu i-a vorbit cu „Sire“. Regele i-a răspuns cu „Excelenţa voastră“.

2002: Regele Mihai începe un nou turneu pentru susţinerea intrării României în NATO. Îl însoţesc în calitate de jurnalist. Din partea MAE este trimis Mihnea Constantinescu ajuns între timp om cheie în Casa Regală.

CITIŢI ŞI:Cum a ajuns un fost lider al studentilor comunisti membru in Consiliul Familiei Regale? / SURSE: Cearta violenta intre Principii Radu si Nicolae

CITIŢI ŞI: Brokerul fugar Sima: În 2012, Mihnea Constantinescu, consilierul Regelui de acum, mi-a fost prezentat de Cătălin Predoiu ca general SIE

COLONELUL DUDA

regele-radu-basescu2002: Incepe ascensiunea militara a printului Radu, actor de profesie. În 2002, premierul de atunci, Adrian Nastase, l-a numit reprezentant special al Guvernului Romaniei pentru Integrare, Cooperare si Dezvoltare Durabila. In acelasi an, printul a absolvit Colegiul National de Aparare si a fost avansat de la gradul de locotenent-major in rezerva la cel de capitan in rezerva. Printul Radu Duda de Hohenzollern-Veringen a fost avansat in patru ani de patru ori, de la gradul de locotenent-major in rezerva la cel de colonel activ. Potrivit Legii privind statutul militarilor, ofiterii activi pot fi avansati la termen, adica dupa expirarea stagiului de cinci ani, inainte de termen, pentru merite deosebite, dar numai dupa ce a expirat macar jumatate din perioada de stagiu, si la exceptional. In schimb, ofiterii in rezerva pot fi inaintati in grad doar la termen si la exceptional.

BUCURESTI, ROMANIA: Participarea premierului Adrian Nastase la Gala premiilor revistei VIP, 15 decembrie 2003. Imagine de la inmanarea premiului "Omul anului 2003" premierului Adrian Nastase de catre Regele Mihai I. "STIRE PE FLUX" ROMPRES Foto/Bogdan MARANDISPAR TOŢI OAMENII REGELUI

2003: Începe epurarea masivă a apropiaţilor Regelui. Direct, discret, dispar rând pe rând toţi oamenii Regelui Mihai din ultimul deceniu.

REGELE, AGENT ELECTORAL PENTRU ADRIAN NĂSTASE

15 Decembrie 2003: Regele Mihai a urcat pe scena unei gale mondene pentru a-i înmâna lui Adrian Năstase premiul „Omul anului“, acordat de revista VIP. „Am fost extrem de surprins că a acceptat acest lucru şi mi-a făcut o imensă plăcere. Cred că era un mod de a spune public că relaţiile între monarhie şi republică se normalizaseră“, spunea Adrian Năstase.

2003-12-15-vip-inmanarea-premiului-omul-anului-2003-premierului-adrian-nastase-de-catre-regele-mihai-i-2DJUVARA: ILIESCU L-A CUMPĂRAT PE REGE PRIN DUDA

Într-un interviu acordat ziarului „Adevărul“ în 2012, Neagu Djuvara povestea: „Pe la începutul anilor 2000, m-am aflat în audienţă la Rege. Am avut curajul, pentru că eu sunt îndrăzneţ în chestiile astea, şi i-am spus: «Majestate, daţi-mi voie să vă spun că n-ar trebui să fiţi mereu văzut în prezenţa lui Ion Iliescu, pe care eu îl consider vinovat de crime şi care va trebui, o dată şi o dată, să fie judecat şi nu se cuvine ca…». Regele mi-a tăiat cuvântul: «Da, dar uite că domnul Emil Constantinescu mi-a făgăduit o grămadă de lucruri şi nu s-a ţinut de cuvânt, pe când Ion Iliescu îmi restituie». Carevasăzică, Ion Iliescu a avut dibăcia, prin intermediul lui Duda, să-l «cumpere» pe Rege. I-a restituit Săvârşinul, pe urmă a pregătit restituirea Palatului Peleş. Asta e părerea mea, Regele Mihai ar fi trebuit să rămână sărac şi curat. Ion Iliescu i-a restituit lucruri care, într-adevăr, sunt ale lui, dar trebuia să le accepte mai târziu, şi nu de la acest om“.

dudailiciDUDA, ATACUL FINAL

2005: Tensiunile din interiorul Casei se acutizează. Radu Duda vrea să controleze Secretariatul Regelui, care în continuare funcționa la Versoix. În scurt timp, acesta se va muta la Aubonne. Constanţa Iorga era şi atunci şi acum secretara Regelui.

DSC_9706Răceala dintre Constanța Iorga, secretara regală și Principele Radu devenea evidentă.

UN SECURIST ÎN CASA REGALĂ

2006: Nicoleta Franck, cea care a stat peste 50 de ani lângă Regele Mihai, a scris în revista Căminul Românesc, care apărea la Geneva, articolul „Un securist in Casa Regala”.

Este foarte clar ca a fost trimis de Securitatea comunista sa compromita Casa Regala. Un securist a intrat in Casa Regala. De ce? Pentru ca acesti comunisti au stiut intotdeauna sa se infiltreze, ca sa descopere si sa speculeze slabiciunile oamenilor, ca sa ii poata controla, scria Franck despre Radu Duda, pe care il califica ca „Tovarasul Principe”.

„Este foarte bine cunoscut faptul ca Iliescu a fost un bun prieten al raposatului doctor Duda (…) Prietenia cu Ion Iliescu a fost atat de consolidata in anii in care acesta din urma a fost secretarul comitetului de partid si presedintele Comitetului Executiv al Consiliului Popular al judetului Iasi, in anii 1979-1980, incat medicul devenise adjunctul sau si il inlocuia”. (…) In ultima vreme, principesa Margareta apare la televiziune din ce in ce mai rar, in schimb, sotul sau, din ce in ce mai des”, spunea omul care a stat lângă Rege timp de peste 50 de ani.

Despre misiunea principelui ca reprezentant special al guvernului, Franck afirma:„S-a putut afla ca, avand mari responsabilitati, si-a organizat un birou cu patru secretari si nu mai vorbeste adesea numai in numele sau si al sotiei sale, ci chiar al Familiei Regale!”.

DUDA PUNE MÂNA PE SECRETARIATUL REGELUI

2007:  Radu reusește să o convingă pe secretara Regelui, Constanța Iorga, să cedeze și să îi predea controlul  în schimbul rămânerii la Secretariat. Din acel moment nici o audiență la Rege nu a mai putut fi solicitată prin Secretariatul său, ci doar prin cabinetul Principelui Radu. Constanța Iorga a lucrat înainte de 1989 în intreprinderile de comerț exterior despre care presa a scris că erau controlate de CIE, spionajul extern, denumit după 1990 SIE.

SIMINA MEZINCESCU, DUDA ȘI SECURITATEA

regele-mihai-si-corneliu-coposu-versoix-19902008: Ultimul om din Garda veche a Regelui Mihai I este scos din scenă fără nici o explicație publică. Este vorba de Simina Mezincescu, șefa protocolului regal. Scena șoptită pe culoarele Palatului a sunat cam așa: Principele Radu a chemat-o și i-ar fi comunicat că Regele ar fi primit dosarul său de informator la Securitate și că ar fi șantajat cu publicarea acestuia dacă Simina Mezincescu nu dispare din scenă. Lucru care s-a întâmplat. Directorul Casei, Ion Tucă, şcolit la SRI,omul lui Radu, preia controlul total şi administrativ.

2008: Nicolae, nepotul Regelui, vine la Bucureşti. Este retrimis în Anglia după câteva zile.

2009: Principele Radu candidează la Președinție în ciuda opoziției Regelui.

Din 2010, Regele are din ce în ce mai puține prezențe publice. Foarte puțini au mai putut să îl vadă de atunci și doar în prezența Principesei Margareta care sabota orice discuție. De 2 ani de zile, nici vechii săi consilieri nu au mai fost primiți la Aubonne deoarece totul este controlat de Radu Duda.

August 2015:  Principele Nicolae este exclus din Familia Regală. Cu an înainte fusese eliminat şi vărul său primar, Mihai. Ambii nepoţi ai Regelui sunt în afara succesiunii. Radu Duda rămâne singur la butoane. Jocul s-a sfârşit!

CITIŢI ŞI:Nicolae, al patrulea membru al Familiei Regale a Romaniei exclus intr-un an de zile/ Un al cincilea membru al Familiei Regale a fost exclus, dar mai apoi reprimit/ Ambii nepoti ai Regelui, Nicolae si Mihai, exclusi de la succesiune

Septembrie 2015: Principesa Margareta a înregistrat în TVR mesajul video care va fi difuzat la moartea Regelui. Tatăl său e în viaţă…

 

Dintr-un simplu actor, Radu Duda a ajuns cel mai influent membru al Casei Regale. Acţiunile lui i-au lăsat pe Regele Mihai şi pe Principesa Margareta în plan secund, au făcut Monarhia mai vizibilă, dar au adus şi mari deservicii de imagine. ŞTIRI PE ACEEAŞI TEMĂ Pedeapsă de şapte de închisoare pentru un fost deputat PSD, anulată de… Adevărul Live: 159 de ani de la dezrobirea unei etnii. Despre sclavia … „Adevărul“ încheie seria de articole despre activitatea Casei Regale din ultimii 25 de ani cu un portret al Principelui Radu (54 de ani), cel mai activ şi mai influent membru al Casei Regale după retragerea din prim-plan a Regelui Mihai, odată cu înaintarea în vârstă. În ultimii 15 ani, Principele Radu a contribuit decisiv la transformarea Casei Regale într-o instituţie mai energică şi mai prezentă în societate, dar a atras şi multe controverse care au ştirbit din imaginea monarhiei. În privinţa sa, părerile sunt împărţite chiar şi printre cei mai înflăcăraţi susţinători ai Casei Regale. „Am asistat personal la un dejun foarte restrâns şi pot să vă spun că Majestatea Sa Regele are faţă de el afecţiunea unui părinte. Eu nu i-am găsit în toţi ani ăştia niciun cusur Principelui Radu. Vorbeşte foarte frumos şi e foarte devotat Majestăţii Sale Regelui”, ne-a declarat istoricul Zoe Petre. Neagu Djuvara, în schimb, crede că Radu Duda aduce deservicii Casei Regale: „Cel care împiedică revenirea monarhiei este Radu Duda. E o piedică practică fiindcă dânsul a preluat oarecum toată puterea din sânul familiei regale. El răspunde la tot. Nu poţi să-l atingi pe Rege decât trecând prin dânsul, nu poţi s-o vezi pe Margareta singură, trebuie să fie cu el. El este zidul care ne împiedică să avem contact cu Regele sau cu Margareta”. Cum a ajuns Radu Duda dintr-un actor (foto dreapta) de pluton în postura celei mai influente persoane dintr-o instituţie-simbol pentru România este o poveste lungă şi cât se poate de interesantă. Şi Principele Radu, şi ceilalţi membri ai Casei Regale au refuzat să ne acorde declaraţii despre parcursul său şi al Monarhiei în ultimii 25 de ani. Am reconstituit această perioadă din mărturiile unor istorici, jurnalişti şi oameni politici care au interacţionat cu Familia Regală. La momentul anului 1994, când a cunoscut-o pe Principesa Margareta într-un orfelinat din Bucureşti, Radu Duda, fiul unor medici din Iaşi, avea în spate o carieră de actor cvasianonim în teatru, film şi televiziune. Lucrurile aveau să se schimbe în mod radical după ce, pe 21 septembrie 1996, se căsătoreşte cu fiica cea mare a Regelui Mihai. Principele Radu a fost mai activ pentru că are o uşurinţă în a mânui limba română pe care alţi membri ai Casei Regale n-au avut-o. Adrian Cioroianu, istoric

Neagu Djuvara adaugă: „Dacă judeci după efecte, efectele sunt acestea: de când a început Duda prin inteligenţa lui – că e un tip deştept! – să îl convingă şi pe Regele Mihai că numai prin prietenia cu Iliescu poate să recapete mai întâi Săvârşinul, pe urmă Peleşul şi alte despăgubiri… l-a cumpărat! Cumpărându-l pe Rege, l-a discreditat definitiv”. Adrian Năstase, premierul României în perioada 2000-2004, confirmă implicarea lui Radu Duda în stabilirea legăturilor dintre Casa Regală şi putere: „El era soţul Principesei Margareta şi era cel care reprezenta Casa Regală în eforturile acestea politice. Am lucrat foarte bine cu el, este un om de cuvânt. Am fost invitat de mai multe ori la Palatul Elisabeta şi am luat dejunul împreună”. Factorul activ în Casa Regală este Duda şi îl suspectez că foarte multe lucruri Regele nici nu le ştie, adică el vorbeşte în numele Regelui, în numele Casei Regale, după bunul plac. Cred că el e mai mult PSD-ist decât monarhist. Ion Cristoiu, jurnalist

Principele colonel După controversata reconciliere cu regimul Iliescu-Năstase, ocazie cu care Casa Regală s-a şi stabilit în România, prinţul Radu este numit, în 2002, în funcţia de reprezentant special al Guvernului pentru promovarea imaginii şi intereselor României în lume. Pe scurt, Executivul finanţa deplasările pe care ginerele Regelui Mihai le făcea în diverse ţări ale lumii pentru a susţine conferinţe despre geografia României şi despre atracţiile turistice de la noi din ţară. În Parlament s-au iscat discuţii aprinse la vremea respectivă, deputaţii şi senatorii din Opoziţie acuzându-l pe Radu Duda că se plimbă pe banii publici şi că risipeşte în fiecare an peste 100.000 de euro din bugetul de stat. În plus, o bună parte a opiniei publice a ridicat din sprâncene faţă de intrarea unui membru al Casei Regale în Guvernul Năstase. Radu Duda nu s-a lăsat influenţat de toate acestea şi a făcut globul pânză de păianjen: din Republica Moldova până în Senegal şi din Thailanda până în Emiratele Arabe Unite, oamenii au aflat din gura prinţului ce frumoasă e România. Expediţiile sale au durat şase ani, până în 2008, când Parlamentul i-a tăiat finanţarea. În expunerea de motive a actului normativ se argumenta: „Având unele dificultăţi şi mai puţină inspiraţie în cheltuirea şi risipirea banilor publici, în luna septembrie 2007 cetăţeanul Radu Duda a făcut o excursie la Polul Nord, de unde s-a întors cu impresia falsă că a scăzut numărul urşilor polari”. Un milion de euro este suma cu care statul a subvenţionat călătoriile Principelui Radu în calitate de reprezentant al Guvernului pentru promovarea imaginii României în lume. În paralel cu toate acestea, Radu Duda a demarat un proces asiduu de acordare a biografiei sale cu postura de membru din ce în ce mai influent al instituţiei monarhice. În 2002 se înscrie la Colegiul Naţional de Apărare. Devine ofiţer al Armatei Române, avansând, în numai câţiva ani, până la gradul de colonel. Obţine titlul de doctor în ştiinţe militare. Urmează cursuri de securitate internaţională în Germania şi în Statele Unite, scrie peste 15 cărţi despre Casa Regală şi îşi oferă cu generozitate patronajul, de la Federaţia Română de Karate până la colecţia „Cărţile Copilăriei”. Cu un Radu Duda din ce în ce mai activ, Regele Mihai a făcut un pas în spate. La 30 decembrie 2007 a promulgat noul statut al Casei Regale prin care a desemnat-o pe Principesa Margareta drept moştenitoare a tronului. Totodată, Prinţul Radu devenea Principele Radu al României, cu apelativul Alteţă Regală. În numai câţiva ani, actorul Radu Duda se transformase într-un personaj care vorbea în numele Casei Regale şi care ţinea discursuri despre cum ar trebui să se construiască viitorul României în următoarele decenii.

Duda e mai plin de farafastâcuri decât Regele“ Membru nondinastic al Casei Regale, în urma căsătoriei cu Principesa Margareta, Radu Duda a intrat cu atâta hotărâre în protocoalele monarhiei încât le respectă mai abitir decât cei cu sânge albastru. Ion Cristoiu povesteşte un episod petrecut în 2009: „M-am dus la palat să-i iau un interviu lui Radu Duda şi aşteptam într-un fotoliu. La un moment a venit o domnişoară şi a strigat: «Alteţa sa Regală Prinţu’ Duda!». Adică îl anunţa că intră. A intrat el şi fata a făcut o reverenţă, la care eu nici nu ştiam ce să fac, m-am ridicat şi eu în picioare, zic să nu încalc dracului vreun protocol, măcar să mă ridic în picioare. Interesant e că în trecut eu am avut o întâlnire la un ceai cu Regele şi cu Regina şi mi-a plăcut, adică mai plini de farafastâcuri sunt Duda şi ceilalţi decât Regele şi Regina. Regele mi s-a părut aşa…, am avut imaginea unei mari educaţii, niciun moment nu mi-a creat impresia că sunt cu Regele, n-am simţit nevoia să fac reverenţele alea. M-a impresionat firescul. În ‘92 am trimis un corespondent la Versoix, care mi-a povestit că, stând ziariştii la marginea dealului acolo, a venit Regina, a şuierat în două degete şi a zis: «Bă, veniţi încoace!». Ăstora li s-a părut aşa, vine Regina şi şuieră. Dar asta e partea frumoasă, Regele şi Regina se comportă ca nişte oameni normali, pe când ăştialalţi sunt cu farafastâcuri”. Prinţul Duda s-a visat preşedinte Cu Principele Radu în prim-plan, Casa Regală a părut că nu are nicio intenţie să se ţină departe de disputele politice care au împărţit România în două tabere. În anul 2008, când Regele Mihai şi Regina Ana şi-au aniversat nunta de diamant, preşedintele Traian Băsescu nu a fost invitat la eveniment, dar au participat nume controversate precum Dan Voiculescu şi Dinu Patriciu. Presa a scris că Radu Duda s-a ocupat personal de listele cu invitaţi.   Radu Duda, pe o listă cu persoanele de sprijin ale Securităţii Una dintre marile controverse născute în jurul Principelui Radu, care s-a răsfrânt inevitabil şi asupra Casei Regale, a fost cea legată de colaborarea cu fosta Securitate. Totul a pornit de la o listă cu persoane de sprijin ale Securităţii găsită în sediul Judeţenei de Partid din Iaşi în zilele Revoluţiei. Pe listă se afla şi numele lui Radu Duda, lucru pe care fostul actor l-a recunoscut: „Cum pot să mă supăr când acel document, pe care numele meu e pus, există? Şi eu sunt intrigat că acel document există, cum să nu fie intrigaţi cei care nu mă vor? Probabil are legătură cu un turneu pe care l-am făcut în Israel înainte de 1989, dar nu ştiu cum a ajuns numele meu acolo”. Duda a mai declarat că Securitatea a încercat să îl racoleze în 1986, dar a refuzat politicos. În 2007, Principele a primit verdict de necolaborare din partea CNSAS. Suspiciunile privind legăturile sale cu serviciile au fost alimentate însă şi de o informaţie apărută în presă în anul 2004, când s-a scris că prinţul Radu a vândut un apartament către Serviciul Român de Informaţii, lucru confirmat de cabinetul său. Anterior, locuinţa fusese închiriată unui ofiţer SRI. Principele a mai fost criticat în presă şi pentru faptul că şi-ar fi îmbogăţit artificial CV-ul, susţinând că a absolvit Universitatea Harvard. În 2009, Hotnews obţinea o declaraţie a unui reprezentant al universităţii americane, care spunea că Principele Radu urmase un curs de două săptămâni, ceea ce nu-l îndreptăţea să spună că a absolvit. În urma articolului, Radu Duda şi-a modificat CV-ul de pe site-ul personal. Apoi, în primăvara lui 2009, cu o jumătate de an înainte de alegerile prezidenţiale, Principele Radu anunţa că va candida pentru Palatul Cotroceni şi că are binecuvântarea Regelui Mihai: „Candidatura mea dă valoare si viitor Casei Regale”. Însă Casa Regală a ieşit mai degrabă şifonată din această poveste. „Nu cred că a fost o idee bună. Nu-mi dau seama a cui a fost ideea, nu-mi dau seama ce beneficiu a adus ideii de monarhie”, se întreabă istoricul Adrian Cioroianu. Neagu Djuvara e mult mai dur: „Candidatura a fost o dovadă că toată chestia asta cu căsătoria cu Principesa Margareta, în cele din urmă, Radu Duda ar fi vrut s-o ia ca avantaj personal, să ajungă preşedinte”. Monarhiştii au devenit din ce în ce mai dezamăgiţi de drumul pe care o apucase Casa Regală, cu un membru care dorea să ia conducerea unei republici şi cu un Rege prea bătrân şi prea obosit ca să se mai opună. O astfel de imagine răzbătea şi din mărturisirile pe care Radu Duda le făcea în 2009 despre cum l-a convins pe Regele Mihai să-i dea binecuvântarea: „Discuţia am deschis-o încă din 2007, eram în parcul de la Săvârşin doar noi doi. I-am spus Regelui că acest lucru (n.r. – candidatura la prezidenţiale) începe să devină din ce în ce mai mult un subiect în urma nenumăratelor activităţi pe care le aveam prin ţară. Şi atunci Regele a spus, textual, după o pauză destul de lungă: «Aceasta e o sabie cu două tăişuri». Între timp, discuţiile au continuat, iar Regele a făcut de fiecare dată o luare de cunoştinţă a acestor aspecte. Într-o zi, în 21 februarie 2009, a spus «o să mergem înainte aşa, cred că este un lucru bun»”. Până la urmă, dorinţa lui Radu Duda de a ajunge preşedinte s-a dovedit a nu fi un lucru chiar atât de bun, aruncând Casa Regală pe tărâmul speculaţiilor şi al răfuielilor politice. „Bietul ex-rege nu-şi dă seama că a fost împins într-o partitură din asta, dar e problema dânsului relaţia cu domnul Voiculescu, cu PSD-ul, cu PNL-ul. A devenit personaj într-un joc politic dirijat de Voiculescu şi PSD. Vor să capteze o parte monarhistă de electorat”, declara Traian Băsescu după lansarea candidaturii lui Radu Duda.

Creditat de sondaje cu numai câteva procente, Principele Radu s-a retras cu două luni înainte de alegeri şi n-a mai apărut pe buletinele de vot, dar toate speculaţiile făcute în jurul candidaturii sale au lăsat impresia că, o dată în plus, Casa Regală fusese folosită în disputele politice. „Dacă au fost instrumentalizaţi în bătăliile politice au fost pentru că s-au implicat, au acceptat jocul ăsta, n-a fost nicio poziţie a Casei Regale care să spună vă rugăm nu folosiţi numele nostru”, ne-a declarat analistul Cristian Pârvulescu. Fostul prim-ministru Adrian Năstase consideră că apropierea Casei Regale de o anumită parte a spectrului politic a avut cauze precise: „Cred că, după 2005, Casa Regală s-a îndepărtat oarecum de zona reprezentată de Traian Băsescu, ale cărui comentarii l-au afectat pe Rege şi pe cei din jurul lui. Vă amintiţi acele declaraţii în care îl numea pe Regele Mihai trădător. Aşa încât este foarte posibil ca din acest motiv familia regală să se fi apropiat de cealaltă parte, care era zona USL-ului”. N-am găsit nepotrivită candidatura Principelui Radu. Am impresia că a fost o încercare la care l-au îndemnat unii care după aceea nu l-au mai susţinut. Eu am înţeles că oameni din zona afacerilor. Zoe Petre, istoric De la Iliescu la Ponta De la fotografiile cordiale cu Ion Iliescu şi Adrian Năstase, membrii Casei Regale au trecut, în ultimii ani, la cele cu Victor Ponta şi Daciana Sârbu. Imaginea Casei Regale a avut încă o dată de suferit. Tot mai mulţi s-au întrebat cum se împacă, spre exemplu, hotărârea Casei Regale de a se declara împotriva proiectului Roşia Montană, cu apropierea de Victor Ponta, cel care avizase începerea acestuia. În plus, premierul n-a reuşit să ascundă prea bine interesul electoral din relaţia cu regalitatea: în decembrie 2013, Ponta se lăuda pe o reţea de socializare că a cinat cu Regele Mihai în a treia zi de Crăciun, postând şi o fotografie. A doua zi s-a aflat că Regele îşi petrecuse sărbătorile în Elveţia şi premierul a fost nevoit să admită că, de fapt, luase cina cu Principele Radu şi cu Principesa Margareta, iar fotografia cu Regele era una veche. 18 ianuarie 2015: Principesa Margareta şi Principele Radu alături de premierul Victor Ponta şi de soţia acestuia, Daciana Sârbu. FOTO: Romică Zaharia La capătul acestei cronologii se află un Radu Duda care a reuşit să treacă cu brio din postura de actor în cea de Alteţă Regală, dar care n-a rezistat tentaţiei de a-şi confunda propriile ambiţii cu interesele Casei Regale. Concluzia vine de la istoricul Lucian Boia: „Radu Duda a infuzat o energie care lipsea familiei regale, trebuie să recunoaştem, şi a obţinut multe pentru familia regală, şi în plan material, şi simbolic, şi politic. În acelaşi timp, a şi pierdut, pentru că nu toată lumea îl vede ca pe un exponent autentic al dinastiei şi amestecul în politica curentă iarăşi nu a făcut bine. Din partea Casei Regale a fost, în ultimii ani, cam mult amestec cu politica şi chiar cu o anume parte a spectrului politic în raport cu alta. Toate astea nu au avut cum să facă bine”. După ce moare Regele Mihai nu va mai exista nimic. Una e să vină Regele Mihai şi una e să vină Duda. Margareta nu are trecut istoric. Regele e un personaj istoric, omul care l-a închis pe mareşalul Antonescu. Ion Cristoiu, jurnalist

https://www.cocoon.ro/

Acest articol a fost publicat în MONARHIE(Duda). Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.