Spania -prinsa intre Democrație și Suveranitate, în tratarea conflictului separatist catalan. UE – intre Integritate și Gindire Duplicitară în relația cu țările componente….


Privim ce se întâmplă la Barcelona și în marile orașe catalane ale Spaniei, deocamdată. Vedem polițiști îmbrăcați în RoboCop, agresând mulțimea protestatară care cere desprinderea Cataluniei de Spania, vedem femei în vârstă agresate și pline de sânge, vedem tineri cu hainele rupte de violenta politiei asupra lor, vedem stații de votare distruse de violenta trupelor speciale și arestarea tinerilor din interiorul lor….. Dar nu vedem o conferință, o masa rotundă în jurul căreia sa aibă loc o dezbatere intre forțele care nu ar trebui sa se confrunte în stradă, nu vedem o dezbatere cinstită, televizată, care sa ne pună în tema cu ceea ce dorește fiecare parte și rațiunile pentru care vor sa își impună punctul de vedere, nu vedem erorile făcute diplomatic de ambele părți, nu vedem un program economic și social propus de fiecare parte și de ce nu este agreat de partea cealaltă….. 
De ce ni se prezintă numai violențe? Foarte simplu, pentru ca politicienii și Media Jewmericana nu sunt de acord ca noi sa fim mediatorii din fața televizoarelor sau presei ci sa avem o atitudine extremă, sa fim fie de o parte fie de cealaltă, iar conflictul sa fie tranșat în mod controlat de acești răspândaci sis a ni se dea doar doua variante, pro sau contra…
Marea majoritate a imaginilor ne sunt oferite prin intermediul telefoanelor mobile, pentru ca noi sa dăm gravitatea cuvenita unei situații controlate însăși prin a nu se da imagini de la fața locului și nici interviuri cu forțele responsabile…. 
Dar ne gândim: De ce nici una din părți nu se incumetă sa ne redea în mod profesional imagini și interviuri de la fata locului, în mod civilizat?
Pentru perverși de la Bruxelles nu a fost și nu este o situație simplă, iar masurile de pedepsire și sancțiunile la care ei recurg în mod normal, au încetat sa fie discutate de acești perverși, lăsând locul arbitrariului… Întrebarea și răspunsul au fost împinse în terenul unei singure națiuni: Spania.
Liderii mizerabili ai UE, sunt puși în cea mai delicată poziție întâlnită vreodată. Uniunea apară, în mod normal, drepturile democratice fundamentale, legate de libera exprimare și adunările liber consimțite intre persoane, precum și dreptul individualilor să voteze soarta lor de perspectivă.
Mai pot sa apară aceste drepturi acum, in aceasta conjuncture creata? Nu prea… Pentru ca este o situație conflictuală chiar legata de aplicarea acestor drepturi….
Dar, UE poate fi o uniune a unor state democrate, ceea ce în capitalism este o utopie, dar în același timp, poate și ar trebui sa fie o uniune a unor state suverane…. Fără discuție ca este îngrijorător sa fie încurajate mișcările separatiste, atât pentru suveranitate cât și pentru democrație, fenomenul fiind des întâlnit în multe state europene și amplificat la paroxism este către criza economica și sociala fără sfârșit a sistemului capitalist….,care amenință  în mod direct țesătura extrem de fragilă  a blocului economic european în sine….
Bruxelles ul tace și pare sa fie de acord cu ideea iterată de catalani, prin care noua eventuala țară, Catalunia, ar dori sa adere la UE, după separare, ca țară independentă, ceea ce este impotriva prevederilor legale de constituire a UE. Pe de altă  parte perverși de la Bruxelles au știut ca în favoarea separării vor fi un număr covârșitor de persoane, în final fiind vorba de peste 92% de catalani….și deci au tăcut, văzând în tăcere un acord democratic, lăsându-l pe mult prea înapoiatul în ale democrației și diplomației, Mariano Rajoy, sa își dea în petec și sa ia masurile urmarea cărora fie sa sufere singur, fie sa acorde un avantaj mizeriilor tăcute din UE…
Rațiunea tăcerii UE este simplă. Votul catalanilor a fost declarat de Madrid ca fiind neconstituțional la Curtea Constitutionala, ceea ce a amplificat naționalismul și gândirea separatistă, lăsând pe cei de la Bruxelles în tăcere controlată.
Am asistat în 2014 la Referendumul din Scoția, care a fost unul decisiv pentru separarea de UK, DAR CU ACORDUL Londrei și guvernului britanic central al UK care înseamnă cu totul altceva. Independenta Scoției a fost declinată de scoțieni în final.
Ce ar însemna perpetuarea acestor Referendumuri separatiste în UE și de ce Bruxelles-ul nu poate fi de acord cu acest tip de democrație?  Un dezastru pentru uniune și finalul ei. De ce? Pentru ca aceleasi mizerii care prin deciziile lor au distrus economic continentul, s-ar vedea fără pâine și în situația unei degringolade economice pe bătrânul continent….Asistam la mișcări separatiste pe față, în Franța, Corsica, în Belgia, zona Flamanda, în Italia, zona Lombardă, în Finlanda, în Germania și asa mai departe, însă pericolul vine de la mișcările separatiste încă neconturate puternic și în așteptare, care sunt o mulțime în UE.
Are America vreun cuvint de spus? In nici un caz, ba mai mult, este foarte evidenta tendința jewmericanilor de a trata distructiv mișcările din UE, care cu siguranță le pot aduce un avantaj. America a înțeles ca proiectul economic CIA, de formare și valorificare a UE a eșuat și pentru a domina un continent în care i se pun si i se vor pune probleme, este necesară divizarea lui și în final eliminarea noțiunii de uniune. Catalanii ar avea nevoie de finanțe dupa divortul de Spania…….Cine le-ar putea oferi sprijin?. SUA. Lombarzi ar avea nevoie de finanțe și cu siguranță Italia nu ar sării în ajutorul lor. Cine ar face-o? SUA, fara discutie. Corsicanii ar avea nevoie de finanțări ale proiectelor sale, iar Franța tot cu siguranță, ar uita de ei. Cine ii va ajuta? SUA, evident. Și asa mai departe, americanii ar devenii din nou mari exportatori de dolari, tiparnita lor ar merge continuu și supunerea dictată de dolar acestor tarisoare ar ajuta SUA din toate punctele de vedere, mai ales în situația actuală, cind marile puteri doresc sa renunțe la dolarul american în favoarea altor monede, iar potopul de dolari de pe piața internațională ar putea veni pe piața americană în mod necontrolat și ar genera o inflație care este ultimul lucru dorit de liderii americani. Deci divizarea europeana ar duce la redirecționarea controlata a sumelor în dolari americani și crearea de consumatori subordonati în Europa, față de care americanii ar brava cu un nou Plan Marshall, de data asta numai financiar, mascat și nu numai economic ci mai ales politic.
După ieșirea UK din UE, uniunea nu mai are nevoie de o noua incertitudine economică și de începerea unui proces pe care cei de la Bruxelles nu ar putea sa îl controleze….
Singurul lucru pe care liderii UE pot sa îl facă în situația actuală, este sa transmită un mesaj lui Rajoy că nu sint de acord cu violenta și sa NU încerce sa caute soluții de rezolvare, ceea ce de fapt și fac.
Macron este pățit și se exprima pentru unitate, la fel ca și Merkel și alți câțiva lideri europeni.
Dar ce ne facem cu caracterul duplicitar al europenilor și spaniolilor, în tratarea problemelor altor țări, mai ales pentru ca noi romanii avem o vorbă : “Ce ți-e nu-ți place, altuia nu-i face!”. 
În acest moment, UE este divizată în ceea ce privește separarea și suveranitatea altor state europene. Cinci state ale UE, din cele încă 28, nu recunosc independența Kosovo, deși NATO a masat militar absolut toate forțele armate ale statelor vest europene pentru a lupta împotriva Serbiei și a „elibera” zona Kosovo, la acea perioada manifestându-se toate de acord cu independenta Kosovo…. 
Deci, pentru alții, prin forța armelor, se poate accepta divizarea, după opinia perverșilor europeni ghidonati de la Washington de Bill Clinton, Albright și gașca lor jewmericană…
Pe de alta parte, la extremitatea europeana, UE nu susține independenta Crimeei sau a kurzilor, chiar dacă votul a arătat de fiecare  dată dreptul lor democratic de a fi independenți sau aparținând unei alte țări….
Deci sa înțelegem ca poziția UE, tacita, pentru moment, este ca Spania este o țară suverana, Referendumul a fost ilegal, violenta este un lucru teribil și părțile trebuie sa comunice și sa găsească soluția cea mai favorabilă lor și UE..
Violenta polițiștilor lui  Rajoy, este însă comparabila cu a celor din Kosovo, Bosnia și alte state care au dorit separarea…
Pentru Rajoy și liderii de la Madrid, cea mai mare problemă este una de imagine, ei distrugandu-si singuri un PR(Public Relations) in fata unui glob întreg printr-un management politic execrabil sub care au condus ostilitățile…
Dar, ceea ce nu discută  nimeni, este cum a influențat Rajoy și ceilalți lideri europeni unde se manifestă mișcări separatiste, situația conflictuală din Catalunia. Este mai mult decât evident ca atit Rajoy cât și ceilalți lideri perdanti, nu și-au reprezentat țările cu demnitate în forumul Uniunii Europene, ei s-au manifestat ca niște slugi, nu au găsit soluții de rezolvare a propriilor probleme la nivelul agregat al țărilor europene, nu au găsit mecanisme economice favorabile, nu au tratat Uniunea ca o entitate de afaceri și au plecat înapoi la guvernele lor cu capul în jos și cu mâna întinsă la BCE, de fiecare dată….
Asistam la popoare unde economiile nu funcționează sau sint în stare de alerta, însă liderii lor merg cu curaj la Bruxelles, își spun cuvântul si incearca sa găsească soluții, și chiar în unele situații le găsesc, cu inteligenta și o dezvoltare logica adecvată. Nu este cazul Spaniei, care, sub povara datoriile, preferă să se încline, iar Rajoy sa își păstreze poziția pe bani împrumutați, iar poporul simte aceasta stare de incertitudine generată si vedem unde s-a ajuns.
Belgienii au căzut în final la o înțelegere și un set de masuri de compromis intre flamanzi și valoni, oferind o mai mare autonomie flamanzilor, chiar într-un proces în urma căruia s-au adus modificări Constituției, care nu trebuie sa fie un act legal fundamental bătut în cuie, într-o lume care se modifica permanent.
Fără discitie, Rajoy vede un pericol mult mai mare în Spania și anume ca, odată cu Catalunia, alte regiuni ale Spaniei vor dori și ele independența. Bascii au luptat pentru independenta cu arma în mână, având susținerea unei grupări considerate teroriste, ETA, care a luptat pentru independenta Țării Bascilor, alături de aripa politica basca, Herri Batasuna.
Irlandezii au luptat și ei pentru independenta și neamestecul englezilor în treburile lor, având o alta aripa militară, considerata  de unii ca fiind terorista, IRA, care în cele din urma au depus armele, chiar dacă bascii au câștigat foarte multa autonomie în zona lor, cu mult mai multă decât irlandezii.. Bascii își controlează în totalitate sistemul de taxe și politica fiscala, ceea ce ar dori și catalanii.
Comisia Europeană, nu mai poate juca rolul de mediator în conflictul catalan, ea nu poate fi neutra, ceea ce înseamnă că acest rol poate fi preluat de Comisia de la Veneția, unde sunt avocați internaționali specializați pe acest tip de situații.
În Spania, specific în Catalonia, ambele părți par a fi blocate pe o logica pe care o justifică fiecare in parte  și care nu ar trebui sa fie determinanta în procesul de pace și înțelegere dintre parti. Rajoy trebuie sa înțeleagă faptul ca acest act fundamental al tarii, Constituția, poate și trebuie reformat in cazul schimbărilor economice și politice accentuate. În mod tradițional, Comisia Europeană a urmat în decizia ei, doctrină Prodi, numita după fostul președintele comisiei, Romano Prodi, care spunea foarte clar că un stat care se desprinde din Uniunea Europeana inițială, va trebui sa părăsească UE, și va putea reveni, numai dacă ii este permis prin vot și daca a câștigat independenta în concordanță cu Constituția activă  în acel moment în statul de care s-a despărțit. Orice membru nou trebuie sa își facă intrarea în Uniune cu acordul unanim al tuturor celorlalți, deci Spania deține veto, ceea ce odată cu ieșirea catalanilor din Spania, îmi este greu sa cred ca ei vor putea accede la UE… 
De aceea, Junker a spus cu numai trei zile în urmă, ca UE și Comisia Europeană trebuie sa urmeze decizia Curții Constituționale de la Madrid și a guvernului spaniol. Belgienii condamna folosirea excesiva a forței de către trupele de politie guvernamentale aduse la Barcelona de la Madrid, la fel ca și slovenii, însă Iohannis tace, dovedind ca este departe de marea politica și el este concentrat pe cumpărarea de case, bunuri și pe excursii politice fără nici o relevanță, unde se face de ris. 
Parlamentul European este în mod categoric în favoarea Spaniei, fiind condus de Partidul European al Poporului, un partid de centru dreapta, din care face parte Rajoy, Merkel și Junker… 
Într-un recent interviu într-o publicație catalana, Antonio Tajani, președintele conservativ al Parlamentului European, arata că, a ignora Constituția Spaniei, ar însemna să “submineze legile de baza ale întregii UE, iar regulile sint reguli”, după cum spunea el…… Fără discuție ca centru stânga și asa zisa stânga  din Parlamentul European agreează cu rațiunile lui Rajoy și cu o Spaniei integră și suverană. 
Oricum, Referendumul actual va avea un impact major asupra carierei politice a lui Rajoy, indiferent de rezultatul lui și cu siguranță va exista un complex de compromisuri de natură să schimbe Spania atât economic cat și social, schimbări la care Rajoy va trebui sa facă față. Indiferent de ce este corect sau mai puțin corect în acest Referendum, guvernul spaniel a pierdut PR-ul în afara tarii și încrederea ca este o echipă reala si inteligenta la conducerea tarii, care poate înțelege soluții novatoare și poate lua decizii favorabile Spaniei. Încrederea se construiește în ani, cu înțelepciune, toleranță și perceperea reciproc favorabilă a evenimentelor politice și economice și poate fi distrusă în secunde de decizii pripite și acțiuni politice negândite…….
Adrian Cosereanu
Acest articol a fost publicat în EUROPA(Spania). Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.