Descoperire fascinantă! Creierul uman are un sistem limfatic propriu


Sistemul limfatic este parte a sistemului circulator, care cuprinde o rețea de vase limfatice care transportă un lichid clar numit limfă direcțional spre inimă. Sistemul limfatic a fost descris pentru prima dată în secolul al XVII-lea, în mod independent de către Olaus Rudbeck și Thomas Bartholin. Spre deosebire de sistemul cardiovascular sistemul limfatic nu este un sistem închis. Sistemul circulator uman procesează o medie de 20 de litri de sânge pe zi prin filtrare capilară, prin care se elimină plasma, rămânând celulele sanguine. Limfa este, de asemenea, un element important al sistemului nostru imunitar: conține celule albe din sânge pentru combaterea infecțiilor.

Vasele limfatice ale creierului uman au fost descoperite de o echipă condusă de neurologul NIH și de radiologul Daniel Reich, care este specializat în scleroza multiplă. Deoarece sistemul imunitar al pacienților părea cumva să fie cauzat de o inflamație la nivelul creierului, iar celulele sistemului nervos central produc deșeuri ca și celelalte celule, aceștia se întrebau de ce creierul nu ar avea un sistem limfatic care ar putea explica ambele lucruri?

grgddf

Un prim studiu în acest sens a fost publlicat în anul 2015, când medicii au descoperit acest sitem la soarecii de laborator. Având în vedere vasele limfatice există la șoareci, echipa lui Reich a dezvoltat o metodă RMN pentru investigarea creierului oamenilor și identificarea vaselor limfatice. Acum, deoarece știm că avem în creier vase limfatice, devine, după cum afirma echipa lui Reich, „posibilă studierea modului în care creierul îndepărtează produsele reziduale și permite circulația celulele albe din sânge și să examinăm dacă aceste procese sunt afectate de îmbătrânire sau de vreo boală”.

Hippocrate a fost una dintre primele persoane care a menționat sistemul limfatic în secolul al-V-lea î.Hr, în lucrarea sa „Despre articulații”. Acesta a vorbit pe scurt despre ganglionii limfatici într-o singură propoziție. Rufus din Efes, un medic roman, a identificat ganglionii limfatici axilari, inghinali și mezenterici precum și timusul, între primul secol și al-II-lea î.Hr. Prima mențiune a vaselor limfatice a fost facută în secolul al-III-lea î.Hr, de către Herophilos, un anatomist grec care locuia în Alexandria.

lymphatic-system

sursa: http://www.sci-news.com/biology/human-brain-lymphatic-system-05288.html

sursa: http://bigthink.com/robby-berman/surprise-scientists-discover-the-human-brain-has-a-lymphatic-system

traducere și adaptare: Radu Ungureanu

Acest articol a fost publicat în SANATATE(medicina). Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.