Transfuziile de sânge de la femeile care au fost însărcinate pot fi periculoase pentru bărbați. Motivul este necunoscut!


Noi cercetări au descoperit că bărbații au o rată a mortalitătii mult mai mare după ce au primit transfuzii de sânge de la femeile care au copii. Bărbații care au primit sânge donat de la femei care au fost însărcinate au avut o rată semnificativ mai mare de mortalitate în comparație cu cei care au primit sânge de la alți bărbați, sau de femei care nu au fost niciodată însărcinate. Nimeni nu știe cu exactitate motivul.

Pentru bărbații cu vârsta sub 50 de ani, această rată a mortalității a fost de 1,5 ori mai mare, iar cea mai probabilă cauză a decesului a fost un răspuns imun negativ denumit leziuni pulmonare acute legate de transfuzie. Studiul, finanțat de Ministerul Sănătății, Bunăstării și Sportului din Olanda, a inclus 31.118 de pacienți care au primit transfuzii între 2005 și 2015 în Olanda.

Donatorii au fost împărțiti în trei categorii: donatori de sex masculin în proporție de 88%, donatoare de sex feminin care nu au fost niciodată însărcinatate, în proporție de 6%, și donatoare de sex feminin care au fost însărcinate, în porporție de tot 6%.Rata mortalității la pacienți a fost de 3.939 persoane, adică 13%. Și din acest număr, statistic, cel mai mare grup erau bărbații care primiseră sânge de la donatorii de sex feminini care au fost însărcinate.

„În rândul pacienților care au primit transfuzii de sânge, primirea unei transfuzii de la o donatoare de sex feminin însărcinată, comparativ cu un donator de sex masculin, a fost asociată cu o mortalitate crescută la toți pacienții, dar nu și printre beneficiarii de sex feminin. Cu alte cuvinte, dacă sângele unei femei care a fost însărcinată a fost primit de o altă femeie, nu au fost niciun fel de complicații ulterioare; acestea au apărut doar dacă primitorii au fost bărbați. Transfuziile de la donatoarele de sex feminin care nu au fost niciodată însărcinate nu au fost asociate cu o creștere a mortalității în rândul destinatarilor de sex masculin sau de sex feminin„.

Rata mortalității pentru bărbații care primesc sânge de la astfel de donatori a fost de 101 decese la 1.000 de persoane.

sursa: http://www.sciencealert.com/blood-transfusions-from-women-could-be-more-risky-for-men

traducere și adaptare: Radu Ungureanu

http://www.cunoastelumea.ro/

Acest articol a fost publicat în SANATATE. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.