Colapsul UE este foarte aproape si gindul ne duce la Turcia, din nou, care joaca un rol extrem de important in ecuatia catalana din Spania.


Am spus in citeva rinduri faptul ca aceasta criza catalana nu se va incheia cu declaratia lui Rajoy prin care doreste sa aresteze toti pucistii separatisti de la Barcelona. Acest conflict dintre autoritatile spaniole si oficialii catalani pentru citeva sptamini, se indreapta spre Turcia, in situatia in care liderul catalan Puidgemont este in Belgia si cere azil belgienilor datorita temerilor de a nu fi extradat si judecat impartial pentru ceea ce considera guvernul de la Madrid ca fiind o incalcare a legilor statului si Constitutiei. Catalunia a devenit pentru UE o problema mai mare decit o puteau crede liderii de la Bruxelles ai uniunii inexistente.

In primul rind, in acest moment, Bruxelles-ul nu mai poate declara ca problema catalana este o problema interna a Spaniei, iar Puidgemont a schimbat in intregime datele problemei prin raminearea in Belgia si cererea de azil politic. Pe linga Puidgemont, mai sint inca patru figuri marcante ale guvernului catalan constituit.  Cum poate lua acum decizie guvernul de la Madrid, eludind sistemul juridic Belgian, chiar daca ambele tari sint member ale UE?

Ce se va intimpla? Cu siguranta politicienii europeni se vor prevala de o prapastie intre sistemele de justitie ale tarilor componente. Cetatenii tarilor componente ale UE sint liberi sa munceasca unde doresc si sa isi mute capitalul la fel, DAR ei trebuie sa se supuna legislatiei tarii respective…. Va fi altfel, in cazul liderilor catalani care deja au cerut azil politic in Belgia, unde sint alte legi si alta Constitutie?

Ce ii apropie pe turci de spanioli? Foarte simplu, unul dintre cei mai inversunati dusmani ai lui Erdogan, Fetulah Gulen, un predicator turc, este dorit cu orice pret de Erdogan in Turcia, liderul religios traind in acest moment in America, in Pennsylvania. Dar, SUA nu doreste sub nici o forma sa il inmineze pe Fetulah lui Erdogan, iar liderul de la Ankara face presiuni majore impotriva Americii, arestind nu cu mult timp in urma doi angajati oficiali ai ambasadei SUA la Ankara. Pe de alta parte, America aproba zgomotos deciziile Madridului si se arata pe fata impotriva recesiunii, dar cu perversitate, nu spune nimic de cum ar vedea soarta liderului catalan.

Erdogan il acuza pe Fetulah Gulen de organizarea unei lovituri de stat in Turcia, in timp ce Rajoy il condamna pe Puidgemont de acelasi lucru, dar nu sint doua lovituri de stat de aceasi natura.

Prostii din politica de Cismigiu de la Bruxelles, ar fi trebuit sa intervina de la primul pas al catalanilor in intermedierea si dezamorsarea tensiunilor dintre catalani si guvernul de la Madrid, insa Bruxellesul s-a multumit sa spuna ca nu nimic de-a face cu situatia si ca este o problema interna, in mod pervers si las. 

In opinia mea, UE este o uniune sau nu, foarte simplu. Daca nu este o uniune, atunci binele cetatenilor tarilor europene, este dictat de ei si responsabilitatile care rezida din obligatiile fiecaruia. 

Citind in ziarul belgian De Stanndaard, de astazi, se face o interesanta distinctie. Jurnalistul spune ca sistemul juridic Belgian nu a fost rugat sa il extradeze legal pe Puidgemont spaniolilor ci sa il…..”predea”, care este cu totul altceva.

Ziarul spune ca acest caz va merge in tribunale si va lua cel putin 15 zile pentru fiecare, in vederea anuntarii unei decizii, asa ca Puidgemont va fi cu siguranta in afara oricarei decizii timp de cel putin o luna si jumatate, iar in Decembrie 21, 2017, insasi Rajoy a impus alegeri politice in Catalunia, prin care Madridul ar dori sa interzica citeva grupari politice si chiar pe cea din care face parte Puidgemont.

Daca liderul catalan va pierde toate recursurile (apelurile) in tribunale, el ar putea cere oficial azil in Belgia, fiind singura tara din UE in care cetateni ai UE pot cere azil(!!!), dupa cum arata legea belgiana. Deci se va intra intr-o spirala greu de digerat de catre Bruxelles, si un amestec straniu de legi si decizii intre cadrul legislativ din Spania si Belgia, fiind in final un test pentru sistemul legislativ al UE care nu este pregatit pentru astfel de situatii. Ce arata aceasta situatie stranie cel mai probabil premeditata de Puidgemont? Faptul ca nu exista un grup sau o tara care sa conduca UE. Este o situatie la fel de precara ca si criza refugiatilor si impedimentele care o greveaza sau modul cum a fost decapitata economia Greciei.

Madridul ameininta liderii catalani cu peste 30 de ani pe care ar putea sa ii petreaca in puscarie, pentru organizarea referendumului secessionist, iar aceasta inseamna o amenintare adresata vietii acestor oficiali. Sa se fi reintors timpurile lui Franco?

In acest moment, fiecare tara din UE vrea altceva daca ne referim la deciziile fundamentale care trebuiesc luate, ceea ce arata ca anii de zile de la formarea acestei uniuni, nu au dus sub nici o forma la omogenitate ci grupul devine din ce in ce mai eterogen….si spre final.

Va fi Catalonia un sfirsit de joc pentru Bruxelles? Va fi criza refugiatilor un final previzibil al acestei UE? Ce spuneti de Brexit? Este greu de spus, insa este mai mult decit clar ca Uniunea nu are nici un viitor. UE este si a fost o Uniune de state profound nedemocrate si ele continua aceasi cale.

Imaginativa ca Belgia il “preda” pe Puidgemont, un om a carui miscare politica a promovat antiviolenta la un nivel modern si nou in Europa, iar Rajoy il va intemnita pentru urmatorii 30 de ani…Ce se va intimpla miine cu cei aprox. 500 de milioane de europeni inrobiti fizic si psihic de aceasta uniune?

 Adrian Cosereanu
Reclame
Acest articol a fost publicat în EUROPA. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Colapsul UE este foarte aproape si gindul ne duce la Turcia, din nou, care joaca un rol extrem de important in ecuatia catalana din Spania.

  1. Demers politic neconvingător, fără argumentare istorică, sociomorală, religioasă și nici economică. Și revizuirea cunoștințelor primare de gramatică a limbii române nu v-ar fi de prisos. Dimpotrivă !

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.