Greenpeace cere anchetă după creșterea radioactivității în Europa, acuzând Rusia că a mușamalizat un posibil accident nuclear. Moscova neagă acuzațiile


Filiala din Rusia a Greenpeace a cerut organului de reglementare a activităților nucleare, Rosatom, să „deschidă o anchetă aprofundată” și să publice rezultatele privind „eventuala mușamalizare a unui incident nuclear” la Maiak, cea mai mare uzină nucleară rusească, scrie presa britanică.
Greenpeace solicită lansarea unei investigații privind o posibilă încercare de ascundere a unui accident nuclear, în contextul depistării unor concentrații mari de particule radioactive în Europa, dar Rusia a negat acuzațiile că ar fi la originea incidentului, informează Mediafax.
Un nor de particule radioactive depistat în Europa în ultimele săptămâni indică producerea unui accident nuclear în Rusia sau în Kazahstan spre sfârșitul lunii septembrie, conform Institutului francez pentru Securitate Nucleară (IRSN).
Autoritățile ruse au negat că ar fi la originea incidentului atomic, deși Agenția meteorologică rusă a confirmat depistarea unor particule radioactive în concentrații de sute de ori mai mari decât limitele admise.
În acest context, organizația ecologistă Greenpeace a cerut inițierea unei investigații internaționale privind o posibilă încercare de ascundere a unui accident nuclear, informează site-ul cotidianului The Guardian.
În multe zone din Europa au fost depistate concentrații mari de ruteniu-106. Zona suspectă este Argaiaș, situată în sudul Rusiei, unde concentrațiile de particule radioactive au fost de 986 ori peste limitele normale. În zona Argaiaș se află uzina de procesare a uraniului Maiak.
Acest articol a fost publicat în FUKUSHIMA -ENERGIE ATOMICA. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.