Cine a „inventat” drepturile omului?


Știai de existența Cartei Kurugan Fuga, documentul medieval apărut în Africa de vest și care vorbeste despre egalitate, dreptul la auto-exprimare și abolirea sclaviei?

Tindem să credem că Magna Carta este primul document care prezintă principii clare legate de drepturile omului. Acesta este un document emis în Anglia, în 1215, în timpul domniei regelui Ioan Fără de Țară. Prin această Cartă se urmărea îngrădirea puterii regelui în scopul eliminării abuzurilor comise de monarh sau de reprezentanții săi direcți, precum și garantarea unui număr de drepturi pentru toți cetățenii. În timp, Magna Carta s-a afirmat ca un element de bază al parlamentarismului englez.

Cu toate acestea, „Carta Kurugan Fuga”, cunoscută și sub denumirea de „Carta Manden”, este, din 2009, adăugată pe lista Patrimoniului Cultural al Umanității de câtre UNESCO. Documentul a stat la baza constituirii Imperiul Mali (1235-1670) și este o declarație care a stabilit regulile de bază pe care s-a fondat imperiul, cu intenția de a evita războiul și de a garanta o coexistență armonioasă. Această Cartă a definit modul în care trebuia să funcționeze un stat și a stabilit legile care ar trebui să guverneze poporul. Mansa Sundiata Keita a prezentat documentul în 1235, pe o câmpie din apropierea orașului Ka-Ba (acum Kangaba ), principiile lui supraviețuind prin tradiție orală în mijlocul a mai multe generații de djeli sau grioti. Djelii au păstrat istoria imperiului Mali, inclusiv informații despre regi, bătălii și sistemul de guvernare

Kurugan Fuga conținea un preambul și șapte capitole. În acestea se vorbește despre pacea socială, sfințenia vieții umane, drepturile femeilor, dreptul la educație, securitatea alimentară și chiar dreptul de auto-exprimare. Carta a oferit drepturi egale cetățenilor, inclusiv femeilor și sclavilor. Scopul a fost acela de a asigura pacea și stabilitatea socială. Textele susțin diversitatea și au vorbit despre abolirea sclaviei.

Carta are o importanță uriașă din punct de vedere cultural și istoric, nu doar pentru că demonstrează faptul că drepturile omului, în forma lor primară, nu au apărut doar în Europa, ci și pentru că au stabilit pentru prima dată în istorie legi și reglementări uniforme pe un teritoriu atât de mare ca al Africii de Vest. În al doilea rând, a stabilit drepturi uniforme pentru toți cetățenii, inclusiv femei și sclavi, ceva de neegalat în alte părți ale lumii. Și nu în ultimul rând, este un text original, nu împrumutat dintr-un alt document existent în vremea respectivă.

1024px-MALI_empire_map

sursa: http://bigthink.com/philip-perry/did-this-medieval-african-empire-invent-human-rights

traducere și adaptare: Radu Ungureanu

http://www.cunoastelumea.ro

Acest articol a fost publicat în ISTORIE UNIVERSALA. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.