Ilie Șerbănescu: ”Salariile mici constituie amprenta colonială nu numai ca explicație, ci și ca instrument colonial!”


Dacă angajații sau eventual sindicatele din care fac parte cer salarii mai mari, invariabil angajatorul răspunde fie că productivitatea nu permite, fie că mărirea este condiționată de măsura în care productivitatea permite.

Dacă întrebi de ce în Germania, de pildă, salariile sunt de 7-8 ori mai mari decât în România, invariabil răspunsul, cu statisticile pe masă, este că din cauza productivității pe salariat mult superioare acolo față de aici. Dacă soliciți o explicație pentru faptul că, în cadrul aceleiași companii, să zicem tot germane, salariul pe o funcție strict similară și pentru o aceeași muncă este de vreo 3-4 ori mai mare în subsidiara companiei din Germania decât în subsidiara aceleiași companii din România, invariabil ți se va spune că totul provine din diferența de productivitate. Te pot lua vertijurile! Cum dracu’, la aceeași muncă și la absolut aceleași condiții tehnologice și de organizare, poate fi  mai mare productivitatea unui salariat într-un loc decât în altul, de exemplu în Germania, decât în România?!

Simplu! Productivitatea este un indicator care are la numărător „producția“ și la numitor numărul de salariați (angajați). Concepția „modernă“ – însușită și practicată în toate sistemele statistice din lume – definește „producția“ ca „valoare adăugată“. Aceasta din urmă are, în esență, două componente: „compensarea salariaților“ și „excedentul brut de exploatare“ (mai pe șleau și mai simplu: salarii și profituri). Cu alte cuvinte, la condiții identice, cu cât salariile sunt mai mari, numărătorul este mai mare și, deci, productivitatea salariaților este mai mare! Nu există un alt indicator economic care să fie condiționat tautologic de el însuși precum așa-numita „productivitate salarială“ (pe salariat). Afirmația axială în legătură cu acest indicator este că nivelul salariilor depinde și trebuie să depindă de nivelul productivității, în timp ce, în fapt, nivelul (mai mare sau mai mic) al salariilor este cel care condiționează nivelul (mai mare sau mai mic) al productivității. Fiind componenta principală a numărătorului din indicator, numai creșterea salariilor duce automat la creșterea productivității! Nici nivelul tehnologic nu are o asemenea influență copleșitoare, pentru că modifică pozitiv productivitatea, reducând numitorul (numărul de salariați), dar slăbește și numărătorul cu factura investițională. Nivelul salariilor este cel ce determină nivelul productivității, dar să nu crești cumva salariile fără să crească mai întâi productivitatea! Ceva cretin! Dar cu schepsis! Sunt salariile mici (numărătorul este mic!), deci productivitatea este mică. Și dacă productivitatea este mică, nu pot fi mărite salariile! Mai precis, sunt salariile mici, nu pot fi mărite salariile. Frumos, nu?!

Acest mecanism nu putea să nu fi fost valorificat de secole de către sistemul colonial în interesul exploatării colonialiste a periferiilor de către centrele de putere. Ca dovadă, a fost transformat în principalul instrument  al promovării și perpetuării relației coloniale. Iar „productivitatea salarială“ este ustensila de bază în justificarea exploatării colonialiste transfrontaliere și a transferurilor imense de substanță economică din rețelele globaliste ale multinaționalelor. În centru, salariile sunt mari! Pur și simplu, pentru ca în acestea să existe prosperitate. Nu contează de unde provine! Asta înseamnă automat că productivitatea este înaltă. Și, prin productivitatea înaltă, sunt justificate salariile mari! La periferii, salariile sunt mici. Deci, tot automat productivitatea este mică. Cu productivitatea mică sunt justificate salariile mici! Ba mai mult, se fundamentează menținerea acestora, pentru că nu ar permite altceva productivitatea mică! În plus, pentru glorificarea și cimentarea relației coloniale, se teoretizează nevoia salariilor mici la periferii, astfel încât minunatele capitaluri din centru să vină să mântuiască periferiile. Ceea ce, în termenii trădătorilor de neam și țară de la periferii, înseamnă practicarea aici a salariilor mici pentru asigurarea „atractivității“ investiționale.

Uitați-vă la România. Dacă ne luăm după guvernatorul Isărescu, de departe cel mai vajnic justificator al salariilor mici din România, explicația se află în nivelul productivității, considerat cel care condiționează și trebuie să condiționeze nivelul salariilor într-o economie. După sistemul tautologic al explicării „productivității“ în scopuri colonialiste, nu poți ieși niciodată din corsetul salariilor mici, chipurile, derivat din productivitate! Așa ceva probabil urmărește dl Isărescu, folosind cheia productivității, evident, în dauna țării sale (sau presupus țării sale). Că se înfundă în nemernicia propriilor explicații o dovedește faptul că realitățile se încăpățânează să arate o cu totul altă față, mult mai hâdă decât conexiunile la care ne invită domnia sa. Datele statistice ale UE (Eurostat) indică o diferență de productivitate între, de pildă, Germania și România, de 3,8 ori (65.500 euro pe salariat față de 15.500 euro pe salariat). Și atunci, de unde, în medie, o diferență de salarii de 7-8 ori?! Isărescu și oamenii domniei sale nu au absolut nicio explicație! Nici nu se străduiesc să o caute, darămite s-o găsească! Căci dânșii o știu, dar nu vor să ne-o spună explicit și nouă. Este amprenta colonială! Salariile mici constituie amprenta colonială nu numai ca explicație, ci și ca instrument colonial și efect colonial.

Autor: Ilie Șerbănescu

 Cotidianul

Reclame
Acest articol a fost publicat în ROMANIA (distrusa). Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

5 răspunsuri la Ilie Șerbănescu: ”Salariile mici constituie amprenta colonială nu numai ca explicație, ci și ca instrument colonial!”

 1. simona zice:

  Bine ,bine dar ce-i de facut ?Cum poti scapa din clestele asta ?

  Apreciază

  • citadela zice:

   Trebuie sa invatam de la cei care au trecut prin asta, mai ales India:
   Prin:
   Munca multa
   Rabdare cu carul
   Familii mari
   Copii cit mai multi
   Traditie folclorica pe toate canalele( Boliwood)
   Comunitati ai saracilor uniti care au grija unii de altii
   Actiuni pasnice!

   Apreciază

 2. citadela zice:

  Cu cit ne vom considera mai mult vest europeni, cu atit mai repede ne vom indrepta spre groapa ca natie. DUpa aproape 30 de ani nu putem intelege ca NU SUNTEM EGALII LOR, ai vesticilor. In ochii lor vom fi pururea tigani care atita meritam sa fim platiti.

  Apreciază

 3. simona zice:

  Scuze dar cred ca partea cu copii multi nu tine ,eu fac parte din clanul decreteilor si nu exista zi in care sa nu ni se aduca aminte ca ne-am nascut in nr prea mare ,chiar daca cea mai mare parte a noastra a plecat demult pe calea migratiei si sigur 99% din ei nu se vor intoarece ,tot ni se spune ca desii muncim ,si avem cele mai prost platite slujbe,ca tinem Romania pe umerii nostri am face bine sa murim pt a nu fii o piatra de gatul tarii cand ne va venii randul la pensii.Si sa fim seriosi ce naiba le dai de mancare la mai multi copii ,cum ii trimiti la scoala ,scuze dar eu am un singur copil si scoala lui inca o mai platesc si azi desii a terminat facultatea acum 6 ani .Nu sunt de acord eu vad ROMANIA altfel ,nu o gloata de sarantoci care se ajuta intre ei si statul impreuna cu o mana de derbedei sa aibe totul .(cam asa -i India azi dar doar in unele zone foarte mici care-s nesemnificative se intampla ce spui tu ).Romania mea e Neutra si prietena cu toate tarile ,in Romania mea oamenii muncesc pt om si omul pt oameni,4 ore pe zi (orice doctor ,om de stinta etc poate spune ca in primele 4 ore ale zilei ai cel mai mare randament)iar in celelalte 4 ore omul invata (de la meserii, moralitate ,sa se cunoasca pe el insusi atat biologic cat si spiritual sau orice altceva-l atrage).In Romania mea avem bun simt cu totii ,cinstim Omul si nu meseria lui caci va place sau nu gunoierul ,omul de la canalizari e la fel de important ca si doctorul , daca nu face nimeni aceste meserii (degradante le numesc in toate tarile)doctorii n-or sa mai razbeasca cu bolile explozive ,in Romania mea toti mananca ,toti merg la scoala ,toti merg in statiuni ,toti beneficiaza de energie ,toti au o casa ,, si toti se folosesc de o tehnologie avansata in toate domeniile .Aici nu exista bani dar exista mult bun simt .Eu ce fac pt oameni, pt ca am constiinta ca eu depind de ceilalti si ceilalti intr-o mica masura de mine ?In Romania mea avem doar administratori ci nu clasa politica ,avem psihiatri (doctori de suflet se traduce )care vor ajuta populatia ,aici oamenii de stinta vor reusii sa-si puna in practica inventiile in folosul populatiei .Si incet ,incet vom avea o lume benefica atat pt oameni cat si pt mediu.
  Asta-i ROMANIA MEA !

  Apreciază

 4. citadela zice:

  Simona stii si tu cum este, fara copii destui, natia se stinge si vin altii sa-ti populeze tara. Personal cred ca traim o astfel de perioada d inlocuire a populatiilor invechite si putrezite europene, inclusiv cea romana, din pacate… Aceste rocade de populatie s-au facut de multe ori. Asta-i si cauza amalgamului de fetze pe care le intilnim in popor, succesiunea de natii care s-au perindat prin teritoriul asta. De ce crezi ca nu mai aratam blonzi cu ochi albastri ca Deceneu si Burebista? In rest, imi place Romania ta!

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.