Seleniu organic


Seleniul, un nutrient esenţial pentru om, este un oligoelement format din mai mult de două duzini de seleno-proteine care au un rol critic în metabolismul hormonilor tiroidieni, reproducere, sinteza ADN-ului și în protejarea organismului de stresul oxidativ şi infecţii.


 
Contribuie la:

 • stimularea sistemului imunitar
 • micşorarea glicemiei

– previne formarea plăcilor de aterom pe artere

 • prevenirea şi încetinirea proceselor degenerative de la nivelul articulaţiilor
 • reglarea activităţii glandei tiroide
 • îmbunătăţirea fertilităţii la bărbaţi
 • ameliorarea stării de spirit şi reducerea temerilor (antidepresiv şi anxiolitic)
 • reducerea tumorilor
 • protejarea celulelor împotriva stresului oxidativ

Indicaţii (în baza studiilor ştiinţifice acceptate internaţional):
Seleniuleste un element chimic prezent în toate ţesuturile corpului nostru, având concentraţia cea mai mare în rinichi, ficat, splină şi pancreas. Funcţia sa biologică se referă la rolul său de mineral care protejează împotriva cancerului.
Se utilizează ca adjuvant în:

 • boala canceroasă, radioterapie în cancer
 • leucemie
 • deficienţe imunitare
 • infertilitate la bărbaţi
 • hepatită virală B si C, hepatită la alcoolici
 • tiroidită autoimună, noduli tiroidieni, hipertiroidie
 • gripă
 • insuficienţă cardiacă, infarct
 • artrită şi poliartrită reumatoidă
 • distrofie musculară
 • arsuri solare, iradiere
 • sechele ale intoxicaţiei cu cupru, mercur, arseniu

Cea mai puternică formă de administrare a unei plante medicinale este extractul uscatAcesta este sub formă de pulbere fină, obţinută din extractele alcoolice (sau apoase) printr-un procedeu de atomizare. Această pulbere, un produs complet natural, nu mai conţine practic deloc apă, alcool sau celuloză şi este asimilată aproape instantaneu de organism. Comparativ cu pulberea de plantă, extractul uscat este de peste zece ori mai bogat în principii active şi mai puternic, din punct de vedere al proprietăţilor farmacodinamice.
Seleniul Organic este obţinut din drojdia de bere, fiind asociat în mod natural cu aminoacizi, vitaminele A, B, E, precum şi cu multe alte oligoelemenete (fier, magneziu, crom).

DIFERENŢA DINTRE SELENIUL ORGANIC ŞI ALTE FORME DE SELENIU
Diferenţa între seleniul de sinteză şi cel organiceste foarte mare. În primul rând din punctul de vedere al eficienţei terapeuticeseleniul de sinteză este mult mai greu asimilat de organism şi nu are decât o parte dintre efectele antitumorale şi stimulente imunitare ale variantei sale organice.
Studiile au demonstrat efectele vindecătoare certe numai cu seleniu organic (obţinut adesea din drojdie de bere). Seleniul obţinut din extracte de drojdie de bere a indus apoptoza (moartea celulară programată) a celulelor canceroase atât pe culturi de celule, cât şi pe animale de laborator. Seleniul organic este cel care a crescut cantitatea de anticorpi din laptele matern, a activat anumite celule ale sistemului imunitar, a determinat sinteza enzimelor cu rol antioxidant etc.

DEFICITUL DE SELENIU ÎN ORGANISM
Deficienţa de seleniu produce schimbări biochimice care predispun persoanele ce suferă de stres la probleme imunitare grave. Lipsa acestui oligoelement este asociată şi cu scăderea fertilităţii la bărbaţi şi produce tiroidite autoimune. În cazurile extreme, lipsa acestui oligoelement produce insuficienţă cardiacă cronică şi tulburări nervoase grave. De asemenea, deficienţa de seleniu mai contribuie la apariţia: xerodermiei (uscarea pielii), a cataractei, a asteniei, a gripei, a afecţiunilor virale afectând în acelaşi timp utilizarea vitaminei E de către organism. Totodată, deficitul de seleniu poate exacerba deficitul de iod ceea ce duce la creşterea riscului de apariţie a cretinismului la copii.
BENEFICIILE SELENIULUI ORGANIC
Seleniul organic este component de bază al unor enzime care protejează celulele noastre de distrugerile radicalilor liberi din organism, contribuind astfel la menţinereastării bune de sănătate şi tinereţe. În plus, datorită acţiunilor sale apoptotice şi de reparare a ADN-ului, precum şi a efectelor benefice asupra sistemelor endocrin şi imun, dar şi a proprietăţilor antioxidante, seleniul este important în prevenirea şi tratarea cancerului. Seleniul ne protejează şi împotriva acţiunii toxice a unor metale grele, cum sunt plumbul, mercurul şi arseniul şieste esenţial în organismul nostru pentru producerea anticorpilor, pe care sistemul imunitar îi foloseşte pentru a se apăra de viruşi, de bacterii, de ciuperci parazite etc. Seleniul intervine în sinteza coenzimei Q10, în reglarea nivelului hormonilor masculini şi în buna funcţionare a prostatei la bărbaţi.
Printre acţiunile sale, seleniul este benefic şi în prevenirea cataractei şi a bolilor de inimă.

PRODUS NOTIFICAT DE SERVICIUL NAŢIONAL PENTRU PLANTE MEDICINALE, AROMATICE ŞI PRODUSE ALE STUPULUI, NOTIFICARE NR. AA7318/ 10.02.2014.

*Informaţiile furnizate de Herbagetica pe site-ul propriu sau pe alte canale de comunicare au caracter informativ şi nu intenţionează să substituie sfaturile profesionale ale medicului dumneavoastră sau ale altor cadre medicale. Informaţiile despre produse nu îşi propun să identifice sau să vindece orice boală. Recomandările de pe site-ul Herbagetica nu înlocuiesc consultul medical de specialitate şi nu reprezintă un diagnostic sau un tratament specializat. Alături de consumul suplimentelor alimentare Herbagetica, recomandăm un stil de viaţă sănătos, bazat pe mişcare şi alimentaţie adecvată.

Seleniu – rol, carenţă şi surse

Seleniul este un mineral foarte important pentru o viaţă sănătoasă şi este necesar în cantităţi mici. Organismul foloseşte acest mineral pentru a produce selenoproteine, compuşi cu puternic caracter antioxidant. Caracterul antioxidant al selenoproteinelor ajută organismul să previnăefectele radicalilor liberi.Alte selenoproteine reglează funcţiile tiroidei şi influenţează pozitiv activitatea sistemului imunitar. Seleniul reduce riscul apariţiei cancerului, rata de dezvoltare a tumorilor, incidenţa bolilor cardiovasculare şi cantitatea de mercur din organism.

Carenţa de seleniu
Carenţa de seleniu este destul de rară. În general aceasta este prezentă în tările slab dezvoltate şi în ţările ce au soluri cu concentraţii mici de seleniu. Lipsa acestui mineral duce la dezvoltarea bolilor de inimă, hipertiroidismului, retardului psihic şi la slabirea sistemului imunitar.
Afecţiunile grave ale sistemului digestiv pot să scadă absorbţia seleniului. În general, aceste afecţiuni împiedică şi absorbţia altor nutrienţi şi este nevoie de monitorizare atentă şi tratament. În cazul carenţei de iod, lipsa seleniului poate agrava situaţia pacientului prin afectarea funcţiilor tiroidei. În acest caz, un aport ridicat de seleniu poate proteja organismul de anumite efecte ale carenţei de iod.În urma unui studiu efectuat în Franţa s-a ajuns la concluzia că un consum normal de seleniu poate să scadă riscul apariţiei afecţiunilor tiroidiene. Pentru tratarea afecţiunilor prezentate mai sus este recomandat consumul de suplimente alimentare, dar în cazul copiilor şi adulţilor sănătoşi nu există o recomandare în acest sens.

Doza zilnică recomandată de seleniu în funcţie de vârstă
Vârstă
Bărbaţi şi femei (μg/zi)
Femei însărcinate (μg/zi)
Alăptare (μg/zi)
1-3 ani
20
4-8 ani
30
9-13 ani
40
14-18 ani
55
60
70
19+ ani
55
60
70

În cazul copiilor, există informaţii insuficiente pentru a determina doza zilnică recomandată şi a fost stabilită o doză zilnică adecvată. Această doză a fost stabilită pe baza cantităţii de seleniu consumată de copiii sănătoşi ce sunt alăptaţi.

Doza zilnică adecvată de seleniu pentru copii
Vârstă
DZA
0-6 luni
15 μg
7-12 luni
20 μg

Excesul de seleniu
Concentraţii mari de seleniu (>100 μg/dL) pot duce la afecţiunea numită selenoză. Simptomele acestei boli sunt: probleme ale sistemului digestiv, căderea părului, oboseală, iritabilitate şi afecţiuni ale sistemului nervos. Intoxicarea cu seleniu este foarte rară şi de obicei este produsă de accidente industriale.
Există alimente ce conţin cantităţi foarte mari de seleniu şi trebuie consumate ocazional şi în cantităţi mici. Pentru a vedea ce alimente conţin seleniu puteţi să citiţi paginile prezente aici.

Doza maximă admisă de seleniu μg/zi
Vârstă
Bărbaţi şi femei
0-6 luni
45
7-12 luni
60
1-3 ani
90
4-8 ani
150
9-13 ani
280
14-18 ani
400
19+ ani
400

Surse de seleniu
Seleniul se găseşte în foarte multe alimente şi nu este necesar să consumaţi suplimente nutritive decât dacă aveţi una din problemele menţionate mai sus sau dacă un specialist vă recomandă acest lucru. Seleniul organic, ce se gaseşte în alimente, este mult mai bine absorbit decât seleniul anorganic prezent în suplimentele nutritive.
Principalele surse de seleniu sunt: soia, linte, fasole, usturoi, seminţe de floarea soarelui, seminţe de in, caju, cătină, cereale, peşte, ouă etc. Pentru a vedea cantitatea de seleniu conţinută de fiecare aliment vă rog să accesaţi link-ul de mai sus.

http://herbagetica.ro/seleniu-organic.html

Seleniul – antioxidant, antitumoral si imunostimulator

Celulele vii depind de minerale, iar seleniul este un micromineral esential in numeroasele reactii chimice ce se produc in organism. Seleniul este incorporat in mai mult de douazeci de proteine care joaca un rol important in numeroase activitati ale corpului, de la activarea hormonilor tiroidieni pana la detoxifierea de metale grele precum cadmiul, mercurul si arsenicul.

Studiile efectuate in ultimele decenii claseaza seleniul printre nutrientii cei mai importanti in lupta impotriva cancerului. Specialistii au determinat o corelatie intre regiunile care au o concentratie scazuta de selenium in sol si procentul mai ridicat de cancer de san, colon sau prostata si chiar de tulburari cardiace (boli ale inimii).

Carenta de seleniu a fost asociata cu diferite simptome: oboseala, dereglari de crestere, nivel ridicat al colesterolului, infectii, insuficienta pancreatica si sterilitate. Se crede ca deficitul de seleniu poate fi asociat cu epidemia virala, mai precis cu noile forme ale gripei, din cauza mutatiilor rapide ale virusului in zonele cu lipsa de seleniu (de exemplu in Africa si China). Pentru ca solul Noii Zeelande este sarac in seleniu, vitele si oile crescute acolo sufera de o degenerare a muschilor inimii daca furajele nu sunt imbogatite. Din pacate nici solurile din Europa nu se pot mandri cu o concentratie prea mare din acest mineral.

Sursele de seleniu si dozele recomandate

Seleniul poate fi gasit in alune de Brazilia (singura sursa naturala concentrata – 30 g de alune contin 544 mcg seleniu), in drojdie de bere, broccoli, alge, ton, germeni de grau, hrisca sau orez brun. Ierburile care contin seleniu sunt lucerna, radacina de brusture, ardeiul cayenne, semintele de fenicul, schinduful, ginsengul, urzica, patrunjelul si trifoiul rosu.
Doza zilnica recomandata este de 75 mcg pe zi pentru barbati si 60 mcg pentru femei. Pentru a obtine beneficii majore poate fi necesara o doza terapeutica de pana la 200 mcg pentru o utilizare de lunga durata.

Este greu de luat prea mult seleniu din dieta, dar daca folositi acest mineral sub forma de supliment este important sa retineti sa nu depasiti 400 mcg. Simptomele toxicitatii (peste 900 mcg) includ depresie, greata, varsaturi, nervozitate, un miros de usturoi al respiratiei si transpiratiei, alaturi de caderea parului si a unghiilor. Daca sunteti insarcinata nu trebuie sa luati mai mult de 50 mcg pe zi de supliment de selenium, nici sa mancati alune braziliene.

Cum actioneaza seleniul? Indicatii terapeutice

Seleniul functioneaza ca antioxidant in comun cu vitamina E contra radicalilor liberi, apara membranele celulare, ajuta la producerea anticorpilor, inhiba oxidarea grasimilor si amelioreaza boli cronice precum artrita reumatoida, psoriazisul, lupusul sau eczemele. El este si un component important al enzimei antioxidante glutation peroxidaza care capteaza peroxidul de hidrogen, o substanta periculoasa pe care o transforma in apa.

Seleniul este util in prevenirea formarii multor feluri de tumori. Un studiu american a aratat ca administrarea a 200 mcg de seleniu zilnic reduce la jumatate riscul de a face cancer de prostata, de colon, de rect sau de plamani si determina o scadere cu 40% a deceselor cauzate de cancer. In alte studii, seleniul s-a dovedit promitator in prevenirea leucemiei si a cancerului de ovare, vezica urinara, esofag, pancreas si ficat. Studiile asupra pacientilor cu cancer au aratat ca persoanele cu nivelul cel mai scazut de seleniul au avut o incidenta mare de recidiva a bolii, un risc crescut de metastaze si o rata generala mai mica de supravietuire.

Seleniul poate proteja inima prin reducerea vascozitatii sangelui, prin diminuarea formarii de cheaguri si prin cresterea colesterolului bun, ceea ce conduce la scaderea riscului de infarct miocardic si de atac cerebral.

Studiile efectuate la Universitatea din Miami demonstreaza ca administrarea de seleniu creste numarul de globule albe si rosii, prelungind viata bolnavilor de SIDA. Efectele imunostimulatoare ale acestui mineral pot combate virusul herpesului (care provoaca herpesul facial si zona zoster).

Seleniul poate fi util in prevenirea cataractei si a degenerescentei maculare, cauzele majore ale slabirii vederii sau orbirii la persoanele in varsta. El influenteaza benefic functionarea glandei tiroide, fiind vital pentru transformarea hormonului tiroidian dintr-o forma mai putin activa (numita T4) la forma sa activa (T3).

Acest mineral are proprietati antidepresive la doze de 200-300 mcg/zi. Barbatii au nevoie de seleniu in cantitati mai mari, deoarece acesta se concentreaza in testicule, iar in timpul ejacularii se pierd cantitati considerabile. Utilizarea sa se recomanda si femeilor la menopauza deoarece amelioreaza bufeurile.

Autor: Dr. Sorina Bonda, magazinele Naturland, Cluj-Napoca
Redactat de Dr. Frunza Alexandru

http://www.revista-tratamente-naturi…munostimulator

Acest articol a fost publicat în SANATATE(vitamine).. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.